Eläketurvakeskus (ETK)

Ny e-tjänst ger information om avgifter som ska betalas vid arbete utomlands

Jaa

När en arbetstagare ska arbeta i ett annat land, behöver arbetsgivaren veta vilka socialförsäkringsavgifter som ska betalas och till vilket land. Pensionsskyddscentralens nya e-tjänst för arbetsgivare är ett hjälpredskap för sådana situationer.

Bild: Johnér Bildbyrå
Bild: Johnér Bildbyrå

E-tjänsten är ett behändigt hjälpmedel, när arbetsgivaren ska reda ut vilka socialförsäkringsavgifter som ska betalas för en arbetstagare som kommer till Finland för att arbeta här eller reser utomlands för att arbeta i ett annat land. I tjänsten beskrivs många olika situationer som uppkommer i samband med utlandsarbete.

Med hjälp av tjänsten kan arbetsgivaren enkelt ta reda på vilka avgifter som ska betalas i samband med utlandsarbetet, säger specialsakkunnig Tiina Ahonen på Pensionsskyddscentralen.

E-tjänsten ger råd och vägledning

E-tjänsten hänvisar arbetsgivaren till rätt myndighet och ger vid behov närmare uppgifter om ansökan om intyg som gäller socialförsäkringen. På så sätt får arbetsgivaren veta hur den ska gå till väga i respektive situation. Utgående från de alternativ som kunden valt i e-tjänsten får kunden omfattande anvisningar om åtgärder i olika situationer.

I sitt arbete som sakkunnig har Ahonen kartlagt just de situationer som arbetsgivare är särskilt intresserade av och har mest frågor om. E-tjänsten har tagits fram för att svara på arbetsgivarnas behov.

En stor helhet lagstadgade skyldigheter

Bestämmelserna om den sociala tryggheten i gränsöverskridande fall är en omfattande och därför också komplicerad helhet. Även om arbetsgivaren redan har ansökt om de intyg som behövs, är det inte alltid klart för arbetsgivaren vilka socialförsäkringsavgifter som ska betalas.

Det beror på att skyldigheten att betala avgifter i vissa fall regleras i EU-förordningen om social trygghet eller en överenskommelse om social trygghet som Finland har med ett annat land och i vissa fall endast i den nationella lagstiftningen.

Genom den nya e-tjänsten vill vi göra det enklare att ta sig fram i paragrafdjungeln och ge arbetsgivarna anvisningar för hur de ska gå till väga i sin aktuella situation, säger Ahonen.

E-tjänsten lanseras först på finska och så snabbt som möjligt också på svenska och engelska. E-tjänsten är avgiftsfri för användaren.

Socialförsäkringsavgifterna vid utlandsarbete i webbtjänsten eETK (pä finska)

Läs mer:
Socialförsäkringen och avgifterna i Finland


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Specialsakkunnig Tiina Ahonen, tfn 029 411 2379, tiina.ahonen(at)etk.fi

Kuvat

Bild: Johnér Bildbyrå
Bild: Johnér Bildbyrå
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Media invitation: Pension Adequacy in Europe – Today and Tomorrow: International conference on 17 September 2019, Helsinki, Finland10.9.2019 13:50:42 EESTPress Invitation

As the population of Europe ages, the importance of adequate pensions and pensioners’ economic well-being grows. What is the status and outlook of pension adequacy? The conference, a side-event of the Finnish EU presidency, is arranged at Musiikkitalo in Helsinki and gathers together international and domestic top experts of the pension field.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme