ELY-keskuksetELY-keskukset

Ny finansiering för ökad vattenkompetens och internationalisering – sammanlagt 3,3 miljoner euro har delats ut från programmet för hållbar tillväxt till 21 projekt för vattenkompetens

Dela
NTM-centralen i Södra Savolax och jord- och skogsbruksministeriet ordnade den 10 januari–17 mars 2023 en andra öppen projektansökan för utvecklingsprojekt inom vattenkompetens. Det kom in 27 ansökningar, varav elva har finansierats. Sammanlagt 1,5 miljoner euro beviljades i bidrag. Antalet stödmottagare är 27.

Gemensamt meddelande från jord- och skogsbruksministeriet och NTM-centralen i Södra Savolax.

Sammanlagt 3,3 miljoner euro har nu beviljats för projekt för ökad vattenkompetens och internationalisering för 2022–2025 under två ansökningsomgångar. Sammanlagt 49 beviljades stöd.

– Arbetet inom vattensektorn är betydelsefullt för hela det finländska samhället, men också globalt. Finländsk vattenkompetens uppskattas i stor utsträckning ute i världen. Hos oss fungerar samarbetet mellan den privata sektorn, forskningen och den offentliga sektorn och vi är föregångare inom ansvarsfull vattenanvändning. Vi vill stödja tvärsektoriellt samarbete och mer omfattande övergripande hållbara lösningar för att stödja den gröna övergången. Vi har många styrkor som syns även i dessa projekt: utnyttjande av digitalisering, resurs- och energieffektivitet samt ökad resiliens. Möjligheterna för ny affärsverksamhet är enorma och den skapar arbetsplatser och affärsverksamhet i Finland som i bästa fall lockar nya experter till vattenbranschen, konstaterar jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio.

Projekten som finansieras är utvecklingsprojekt som ökar den finländska vattenkompetensen, affärsverksamheten i anslutning till den och internationaliseringen. I bedömningen av projekten beaktades förutsättningarna för internationalisering av lösningar och tillämpningar samt en preliminär identifiering av ett eventuellt marknadsområde, lösningarnas och tillämpningarnas ekonomiska livskraft och kommersiella potential, partnerskap mellan olika aktörer, projektens klimat- och miljövänlighet, projektens effektivitet och relevans med tanke på målen, lösningarnas och tillämpningarnas nyhet, kopieringsbarhet och utvidgningsbarhet samt effekterna av projektets åtgärder i förhållande till de uppskattade kostnaderna.

Dessutom följer de finansierade projekten principen om att inte orsaka betydande skada, dvs. de får inte ha skadliga klimat- och miljökonsekvenser.

Projekten kan pågå till den 15 augusti 2025.

Hösten 2023 ordnas en tredje mer riktad ansökningsomgång. Ansökningsanvisningen publiceras i september.

Projekt som finansieras

Allwatec Oy
”Allbiron - Plug & Play”

Flowplus Oy
(Ambientia Oy /Asensiot, Viimatec Digital Oy, Xylem Water Solution Suomi Oy, Water Solution Suomi Oy)
”Kostnadseffektiv resursstyrning baserad på validerad information av underhåll och drifthållning under anläggningsbeståndets livscykel”  

Invenire Market Intelligence Oy
Finnish Water Forum
”Lösningsmodellen för ett vattensmartare livsmedelssystem"

Kajana Yrkeshögskola Ab
(Finnish Water Forum, Kaukointernational Oy, Tieto-Oskari Oy)
”DigiWADA - Enhancing Water and Dam management in Kazakhstan and Uzbekistan with PPP joint offering”

Lining Ab
”Lining AQUAVISIO en del av det globala SAP Store”

Mittausguru Oy
”Integrerad hantering av miljöinformation i modern gruvverksamhet”

Sansox Oy
”Kartläggning av marknaden, sökande av agent samt verifiering av resultaten av pilotprojektet för naturvatten i Thailand och Korea.”

Savonian Ammattikorkeakoulu Oy
(Finnish Water Forum, Hurja Solutions Oy, Viimatec Digital Oy)
”Tillväxt och internationalisering från smarta applikationer för pumphantering samt distansservice och underhåll”

Sofi Filtration Oy
Weeefiner Oy
”Filter-fångare - finländska vatteninnovationer tillsammans”

Solar Water Solutions
”High recovery rate desalination system development and piloting”

Suomen Vesifoorumi ry
(Bauer Solutions Oy, Dewaco Oy, Intolead Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy)
”Water Ecosystem to Africa (WETA)”

Exakta uppgifter om de projekt som finansieras finns i bilagan.

Under den första ansökningsomgången våren 2022 kom det in 18 ansökningar, varav tio finansierades. Länk till meddelande om den första ansökningsomgånden.

Nyckelord

Kontakter

Projektchef Anitta Sihvonen, NTM-centralen i Södra Savolax
anitta.sihvonen(at)ely-keskus.fi, tfn 0295 024064


Sakkunnig inom vattenaffärsverksamhet Tanja Heikkilä, NTM-centralen i Södra Savolax
tanja.heikkila(at)ely-keskus.fi, tfn 0295 024187


Projektchef Jertta de Mazières, jord- och skogsbruksministeriet
jertta.demazieres(at)gov.fi, tfn 0295 162113

Bilder

Dokument

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye