HUS

Ny strålbehandlingsteknik ger vård till allt fler cancerpatienter

Dela

HUS Cancercentrum blir Finlands första sjukhus där man kan få strålbehandling med hjälp av magnetundersökning för behandling av cancer. Med hjälp av ny teknologi kan strålbehandling ges bland annat i buken med mindre marginaler än tidigare. Strålbehandlingen är säkrare eftersom strålningen av friska vävnader minskar.

I fortsättningen kan HUS cancerpatienter erbjudas den senaste och individuella strålbehandlingen med hjälp av magnetundersökning. Den nya anordningen installeras i Brosjukhuset som öppnas 2023. Den tillverkas av det amerikanska företaget Viewray. Avtalet om köp av apparaten undertecknades 29.9.

Såväl lung-, bukspottkörtel- och levercancerpatienter som andra patienter som får strålbehandling för små tumörer i buken och bäckenet har nytta av behandlingen.

"Tekniken möjliggör ett unikt sätt att ge riktad strålbehandling ännu noggrannare än tidigare, eftersom magnetundersökningen visar mer exakta datortomografibilder av tumören i mjukdelarna och förändringar i anatomin som syns i vårdsituationen och rörelserna i tumörområdet kan beaktas vid varje behandling", säger chefsfysiker, professor Mikko Tenhunen vid HUS Cancercentrum.

"Med den nya apparaten kan vi behandla många sådana tumörer som inte tidigare har kunnat behandlas med strålbehandling vid Cancercentrum. Samtidigt utvidgar vi de behandlingsalternativ som cancerpatienterna har tillgång till överallt i Finland."

Onödig exponering för strålning ner till minimum i riskområden

Den nya apparaten gör det möjligt för läkarna att göra ännu noggrannare strålbehandlingsplaner för patienten. Tekniken kombinerar både magnetundersökning och strålbehandling.

"Genom att kombinera dessa kan läkarna ge strålbehandling med noggrannare behandlingsmarginaler än tidigare och undvika onödig exponering för strålning hos patienter i särskilt sårbara och riskfyllda organ", säger Tenhunen.

Noggrannare stråldos medför även mindre antal behandlingar, eftersom en större dos kan ges till objektet på en gång. Även frisk vävnad sparas och kritiska områden kan undvikas noggrannare. Apparaten används för behandling av många typer av fasta tumörer, särskilt i buk- och bäckenområdet.

HUS Cancercentrum är Finlands största och mångsidigaste centrum för cancervård som sköter strålbehandlingstjänster i Nyland. Cancercentrum är också känd för sin moderna teknik.

Nyckelord

Kontakter

Chefsfysiker, professor Mikko Tenhunen, HUS Cancercentrum, mikko.tenhunen@hus.fi, tfn 050 427 2192
Verksamhetsdirektör Johanna Mattson, HUS Cancercentrum, johanna.mattson@hus.fi, tfn 050 427 9165

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Personer med sällsynta cancersjukdomar får stöd av det europeiska kompetensnätverket2.12.2021 09:11:02 EET | Tiedote

HUS Cancercentrum har godkänts som en del av det europeiska kompetensnätverket (European Reference Network ERN). Med hjälp av nätverket får Cancercentret bättre information om de nya behandlingsformerna för sällsynta cancerformer, eftersom nätverket omfattar experter på sällsynta cancerfall runtom i Europa. Allt fler personer som lider av sällsynt cancer har tillgång till specialkompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum