Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nya Bleckslagarmuseet Fyrry öppnas

Dela

Bleckslagarmuseet har förnyats från grunden och öppnas nu på en ny plats på Kyrkbacken i Lillkyro.Museet är öppet för allmänheten hela sommaren 24.6–23.8 från tisdag till söndag kl. 12–18 på Merikaarrontie 5 i Lillkyro.Inträde för vuxna 4 euro, barn under 18 år avgiftsfritt. Inträdesavgiften betalas på Cafe Kanttorila.

Öppningsdagen den 24 juni är museet reserverat för inbjudna gäster kl. 12–15 och öppnas för allmänheten kl. 15.

Museet har designats av Partanen & Lamusuo Oy, vars tidigare verk har tilldelats bland annat titeln årets museum.Under deras ledning vaknar 30-åriga Bleckslagarmuseet Fyrry upp till 2020-talet.Det nya museet firar den unika bleckslagarkulturen på ett upplevelserikt sätt.

Bleckslagare ger arbetsdemonstrationer på museet varje onsdag kl. 15 den 1–27 juli. I deltagaravgiften på 6 euro ingår inträde till museet.Boka plats på önskad arbetsdemonstration på Cafe Kanttorila på förhand, tfn040 578 4043, eller på Facebook.

- Förnyelsen av Bleckslagarmuseet Fyrry har varit ett betydelsefullt projekt.I arbetet har medverkat såväl kommuninvånare och hantverkare som sakkunniga inom ett flertal olika branscher.Samarbetet med föreningen Vähäkyrö-seura, som äger gården, har fungerat utmärkt, gläder sig Suvi Aho, områdesservicechef i Lillkyro.

Sommarevenemang 2020 på Kyrkbacken i Lillkyro!

Alla evenemang ordnas på den gemensamma gårdsplanen till Savilahti-huset, Bleckslagarmuseet Fyrry och Cafe Kanttorila på Merikaarrontie 5 i Lillkyro.

Kulturrundan i Lillkyro och rundvandringar på egen hand.Upptäck Lillkyro av mystik och hantverkarkonst samt miljökonstverken som hämtat inspiration från historien.Tryckta guidekartor finns tillgängliga på Cafe Kanttorila. En elektronisk version finns på www.vaasa.fi/koe-vahakyro (på finska).

1–29.7 arbetsdemonstrationer på Bleckslagarmuseet Fyrry varje onsdag kl. 15. Deltagaravgift 6 euro (inkl. inträde till museet).Deltagarantalet är begränsat.Boka plats på önskad dag på Cafe Kanttorila på förhand.

5.7–9.8 Guidade rundvandringar varje söndag kl. 15. Upplev de fantastiska historiska och konstnärliga sevärdheterna på Kyrkbacken och i området Kirkkosaari under ledning av guiderna i Lillkyro. Start och bokning på Cafe Kanttorila.Deltagaravgift 4 euro, barn avgiftsfritt.Längd 90 min.

27.6 Levande musik på Kanttorila kl. 15. Avnjut ditt lördagskaffe till levande musikmed den förtjusande sommarartisten Jenita Pokela!Fritt inträde.

4.7 Gamla bilar på Kyrkbacken kl. 1518. På gården till Savilahti-huset parkerar ett imponerande följe med bilskönheter från olika decennier.Välkommen att beundra bilarna och prata med bilfantaster.Fritt inträde.

29.6–12.7 Kulturrundans Konstnärsveckor ti–sö kl. 12–18 på Cafe Kanttorila.Kom och följ med konstnärernas arbete och delta i avgiftsfria konstworkshoppar som är öppna för alla och lämpar sig även för barnfamiljer.

  • Ti 30.6 och to 2.7 Barkmaskworkshopparna Morgnar med levande träd kl. 12–18.
  • 4.7 Böneflaggorna Insektsminnen kl. 12–18. Cafe Kanttorila samlar in insektsminnen av sina besökare, som sedan sammanställs till konstflaggor.
  • 5.7 Växtporträtt kl. 12–18. En workshop som fokuserar på de små livsformerna.Vi beger oss ut i närmiljön kring Cafe Kanttorila och fokuserar på att granska och studera någon liten växt som tilltalar oss. Porträtten målas med akvarellfärger.

6–12.7 Barnens vecka på Kyrkbacken

  • Naturpussel och fantasikryp på Cafe Kanttorila ti–sö kl. 12–18. Vi samlar lösa saker i naturen och bygger upp en gemensam installation med dem, ett slags pussel.När du kommer med en pusselbit kan du också röra dig så som biten inspirerar dig att göra!Med barnen produceras bilder av fantasikryp.
  • Skolmuseet i Savilahti-huset är öppet to 9.7 kl. 12–18. Kom och lär dig och låt dig föras tillbaka i tiden i ett klassrum från 1950-talet.Fritt inträde.
  • 12.7 kl. 13–15 MLL Vähäkyrös filtloppis på gården till Cafe Kanttorila.Välkommen att fynda!Du kan även sälja barnartiklar avgiftsfritt på din egen filt.Vid regn flyttas loppisen inomhus till Savilahti-huset.

Musikyra på en flotte. Efter mitten av juli åker musiker hjulångare på Kyro älv!Följ med annonseringen och ta reda på vad det är frågan om.

23.7 Försvunna stenfötter i kyrkbyn kl. 15. Vi dyker in i Lillkyros förflutna med svartvita bilder under en rundvandring – Lillkyro förr och nu.Guide Jari Birling, start på Cafe Kanttorila.Fritt inträde.

6.8 Konstens natt på Cafe Kanttorila.Kultur på ett lastbilsflak.Klockslaget preciseras närmare evenemanget när vi vet hur snabbt lastbilen färdas.Följ med annonseringen.

7.8 Läkkitierundan kl. 17. I så gott som varje hus vid Läkkitie har man en gång i tiden sysslat med bleckplåt.Kom med på en guidad rundvandring och se hur många av stugorna som fortfarande finns kvar.Vi träffas i korsningen av Läkkitie och Hyyriäntie.Fritt inträde.

20–22.8 Avslutningsfest för kultursommaren i Lillkyro

  • 20.8 Från Timmar till Minut – Vandring i konstens fotspår längs kulturrundan i Lillkyro kl. 12–18. Samhällskonstnären Saija Mustaniemi (SAMK bildkonst Kankaanpää) guidar och berättar om kulturobjekt och konstverken sommaren 2020 tillsammans med kommuninvånare.Tillsammans sammanställer vi en liten publikation med berättelser på plats.Sommarkonstnärerna leder engagerande avslutande workshoppar för ungdomar.
  • Veckoslutets program preciseras i början av augusti.

Kontakter

områdesservicechefen Suvi Aho, suvi.aho@vaasa.fi, tfn 050 326 88 77

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum