Vasa Elektriska Ab

Nya elstationer ger säkrare distribution i Vasaregionen

Jaa

I december färdigställs två huvudtransformatorstationer som sammanlagt tjänar 6 000 hushåll i Vasaregionen. Framöver ska stormvindar och åska orsaka betydligt färre elavbrott i området.

I somras restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät
I somras restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät

Transformatorstationen och kraftledningen i Alskat är helt nya. Tillsammans servar de 3300 hushåll med el i Gerby i Vasa, Replot skärgård och ett flertal byar i Korsholm. Den nya stationen minskar antalet elavbrott och möjliggör en uppgång i elanvändningen.

- Antalet elavbrott orsakade av stormvindar och åska kommer att minska väsentligt i området, konstaterar Vasa Elnäts verkställande direktör Juha Rintamäki.

Det andra byggprojektet är den gamla transformatorstationen vid Blåbärslandet i Vasa. Den har förnyats och möjliggör nu en utveckling av såväl Strömberg Park, Blåbärslandet och Risö som Travdalen. Också elkvaliteten förbättras. Stationen, som ursprungligen byggdes på 1970-talet, har en verkningskrets på 2 700 hushåll.

Det sammanlagda investeringsvärdet av huvudtransformatorstationen och kraftlinjen i Alskat samt den förnyade stationen vid Blåbärslandet uppgår till cirka 3 miljoner euro.

En utveckling av elnätet leder till färre och kortare elavbrott. Genom att göra om luftledningar till jordkablar och öka på automationen i nätet kan Vasa Elnät Ab förbättra säkerheten i eldistributionen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

I somras restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät
I somras restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom försäljning och överföring av el, fjärrvärme och elnätsentreprenörskap. Till koncernen hör två dotterbolag: Vasa Elnät Ab och Oy RAVERA Ab. Koncernen sysselsätter över 170 personer och omsättningen år 2016 utgjorde ca 140 milj. euro.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vasa Elektriska Ab

Elpriset stiger efter en lång reaperiod19.6.2018 08:15Tiedote

På grund av en uppgång i kostnaderna för elanskaffning höjer Vasa Elektriska Ab priset på elenergi. Höjningen gäller elavtal som är i kraft tillsvidare. Anskaffningskostnaderna har påverkats av bl.a. en tvär uppgång i priset på utsläppsrätter, högre bränslekostnader, låga vattennivåer i Norden samt ett höjt marknadspris på el. Det nya priset gäller från 1.8.2018. Höjningen är den första bolaget gjort på mer än fem år.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme