Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nya hobbymöjligheter i anslutning till skoldagen

Dela

Vasa stad är med och utvecklar och genomför verksamhet utifrån Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. Syftet med den nya verksamheten är att alla barn och unga ska ha möjlighet till en avgiftsfri hobby som de tycker om i anslutning till skoldagen.

Vasa stad fick 40 000 euro från Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland för vårterminen 2021 för genomförande och koordinering av hobbyverksamhet enligt Finlandsmodellen.

I pilotskedet under vårterminen 2021 ordnas ny klubbverksamhet i anslutning till skoldagen i sex skolor i Vasa: Gerby skola, Länsimetsän koulu, Merenkurkun koulu, Merikaarron koulu, Savilahden yhtenäiskoulu och Tervajoen koulu. Först startar verksamheten i Tervajoen koulu vecka 6.

Om projektet får fortsatt finansiering, är syftet att utöka verksamheten till alla skolor inom den grundläggande utbildningen i Vasa läsåret 2021-2022.

Hobbyerna har valts utifrån förslag från barnen och ungdomarna

I skolorna som deltar i pilotprojektet kan barnen och ungdomarna under våren avgiftsfritt bekanta sig med olika hobbyer. På hobbydagarna slutar skolan för alla elever innan hobbyverksamheten börjar. Det är viktigt att lyssna på barnens och ungdomarnas önskemål.

- Önskemålen om nya hobbymöjligheter har i slutet av förra året kartlagts bland eleverna i Vasas skolor med en riksomfattande elevenkät. På basis av svaren kan nu t.ex. parkour, film och animation, en djurklubb, matlagning, bildkonst och design samt slöjd väljas som hobby. Det viktigaste är att varje elev skulle hitta någon intressant hobby som hen kan pröva på i anslutning till skoldagen, säger projektkoordinator Kaisa Salo.

Den nya hobbyverksamheten genomförs i samarbete mellan Vasa stads grundläggande utbildning, andra enheter inom staden som erbjuder hobbyverksamhet samt övriga samarbetsparter, t.ex. lokala 4H-föreningar.

Anmälan till hobbyverksamheten våren 2021

Anmälan till hobbyverksamheten under vårterminen 2021 sker direkt via skolorna som deltar i pilotprojektet, och skolor meddelar separat hemmen om sina klubbar och hobbymöjligheter.

Kontakter

projektkoordinator Kaisa Salo, tfn 040 179 9681, kaisa.salo@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum