Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nya offentliga konstverk i lokaler för barn och ungdomar i Helsingfors

Dela

Tre nya konstverk som verkställts med enprocentsprincipen färdigställdes under år 2020 i lokaler som används av barn och ungdomar i Helsingfors. Susanne Gottbergs verk Pielisjärvi Revisited hängdes upp i det renoverade gymnasiet Ressun lukio i Kampen. I Malmgård färdigställdes Konsta Ojalas verk i åtta delar, New Horizons, i ungdomsgårdens lokaler och Kati Immonens verk Kaveripiknik i daghemmet Lasten Kartano.

Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Bild: HAM/Kirsi Halkola

Susanne Gottbergs verk Pielisjärvi Revisited finns i aulan som leder till festsalen i Ressun lukio. Målningen är en parafras, det vill säga en bearbetad version av Eero Järnefelts Höstlandskap från Pielisjärvi från år 1899. Idén till Gottbergs verk Pielisjärvi Revisited kom från en liten kopia av Järnefelts målning som sedan tidigare fanns i aulan. Med sin bearbetade version ville Gottberg skapa ett samtal mellan målningarna i lokalen.

Konsta Ojalas verk har fått sitt namn efter Nasas rymdsond New Horizons, som år 2006 skickades till Pluto för att undersöka dess yta. Vardagsrumsväggen i Malmgårds ungdomsgård fylls av en helhet med starka nyanser som byggs upp i flera lager av bilder tagna av rymdsonden och spår av sprutpistolmålning. Utsikten över Plutos landformationer som skapats med screentryck är ungefärliga med rika rytmer av ljus och skugga, och verket glöder i orangea, lila, rödskiftande, ockragula och blåskiftande nyanser. Bildernas färgsättning bildas av slumpen enligt färgernas transparens och tryckets precision, en ändring på några millimeter skapar ett helt annat slutresultat. Verket kan ses som en metafor för livet som består av möten mellan slumpen och det systematiska.

Kati Immonens verk Kaveripiknik sprids ut på två våningars höjd i Päiväkoti Lasten Kartanos matsal. I det färggranna verket går sagornas djur (bl.a. en ekorre, en hare, en pudel och en snigel) mot en dignande picknick, där man kan se karamellprydda bakverk, smultron, godisspett, frukter och ärtskidor. Det höjer sig uppåt som en virvel och förändras till en klätterväxt med färggranna fåglar sittandes bland löven. Verket är skapat med oljefärger på formskurna bitar av björkfaner.

Helsingfors stad följer procentprincipen, vilket betyder att man vid byggande eller renoveringar som utförs av staden reserverar omkring en procent av budgeten för offentlig konst. Det livliga byggandet under de senaste åren har gjort det möjligt att beställa konst till flera offentliga byggnader bland annat i Fiskehamnen, Jakobacka, Månsas och Busholmen. HAM Helsingfors konstmuseum är konstexpert i projekten och verken integreras i HAM:s konstsamling.

Pressbilder:
https://www.hamhelsinki.fi/sv/ham-info/till-medier/ (lösenord: hammedia).

Nyckelord

Kontakter

Kristiina Ljokkoi, amanuens för offentlig konst
HAM
tfn 040 507 6031
kristiina.ljokkoi@hel.fi

Bilder

Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Ladda ned bild

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar Helsingforsbornas egen konstsamling, till vilken hör över 9000 verk. HAM sköter om och utökar konstsamlingen, till vilken också stadens offentliga konstverk hör. I Tennispalatsets inhemska och internationella utställningar presenterar HAM modern konst och samtidskonst. HAM Helsingfors konstmuseum

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Dunkla rum, saknad efter vänner och ljusglimtar – coronatiden sedd med unga fotografers ögon på utställningen Fr – for real31.3.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Hur ser undantagstiden ut när fotograferna är ungdomar? Hurdana stunder bevaras i kamerans eller telefonens minne? Kulturcentret Stoa samlade en grupp 13–17-åringar för att fotografera glimtar ur vardagen. Man bjöd även in fotokonstnären Nora Sayyad, som organiserade ungdomarnas fotografier till en onlineutställning. Den virtuella fotoutställningen öppnas på Stoas webbplats 31.3.2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum