NYAB Oyj

NYAB tecknar två kontrakt med Infranord för utförande av infrastrukturprojekt i Kiruna kommun

Dela
NYAB utför markarbetena på järnvägsprojekten ”Växelbyten och bangårdsförlängning, sträckan Linaälv-Kalixfors” samt ”Infrastruktur Norr Kiruna, BEST Ny Sjöbangård Kiruna”. Infranord är det största järnvägsentreprenadbolaget i Sverige och även en av de största aktörerna i Norge. Bolaget är helägt av svenska staten.

Projektet ”Växelbyten och bangårdsförlängning, sträckan Linaälv-Kalixfors” avser utförande av elva spårväxlar på Malmbanan samt tre bangårdsförlängningar. Det ingår även att re lokalisera två skoterövergångar. Syftet är att medge möte mellan malmtåg och att placera växlarna i rakspår. Projektet ”Infrastruktur Norr Kiruna, BEST Ny Sjöbangård Kiruna” avser en del av arbetena för att en ny Sjöbangård med upp till nio spår i bredd skall uppföras. För arbetenas genomförande enligt detta projekt kommer en byggväxel med ett byggspår att anläggas.

LKAB:s brytning av järnmalm går ned på djupare nivåer i Kirunagruvan. Då påverkas Sjöbangården i sin norra del där den ansluter mot Kiruna Malmbangård (KMB) samt Malmbanan. Även övrig befintlig infrastruktur påverkas. Det leder till att den infrastruktur som idag går mellan samhälle och LKAB behöver ersättas. 

För de båda tecknade kontrakten är entreprenadformen utförandeentreprenad. Projektstart sker i närtid.

I anslutning till de nytecknade kontrakten utför NYAB på uppdrag av LKAB de båda infrastrukturentreprenaderna ”Mark för övrig infrastruktur” samt ”Mark för spårbyggnad Norr”. De fyra järnvägsrelaterade kontrakten utgör sammantaget ett betydande ekonomiskt värde med möjliga synergier och samordningsvinster.

-Vi är tacksamma över Infranords förtroende. Vi är väl bekanta med rådande förhållanden och vikten av hänsyn till intilliggande gruvverksamhet, väg-, och järnvägstrafik. Ambitionen är att tillsammans med Infranord utföra ett högkvalitativt arbete med målet att överlämna två projekt som överträffar kundens förväntningar, säger Mikael Ritola, vice vd NYAB.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

NYAB bygger en ren framtid med årtionden av erfarenhet från komplexa och utmanande projekt. Vi möjliggör den gröna omställningen i Norden genom att erbjuda ingenjörs-, byggnations- och underhållstjänster inom förnybar energi och hållbar infrastruktur till kunder i offentlig och privat sektor. NYAB har sitt huvudkontor i Oulu and har över 380 medarbetare utspridda på olika platser i Finland och Sverige.

Följ NYAB Oyj

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NYAB Oyj

NYAB tecknar två nya kontrakt med Svenska kraftnät26.5.2023 13:00:21 EEST | Tiedote

NYAB och Svenska kraftnät tecknade i december 2022 ett avtal för att förbereda byggnationen av en ny växelströmsledning mellan Sverige och Finland. Aurora Line ska öka överföringskapaciteten, förbättra leveranssäkerheten och möjliggöra en ökning av förnybar energiproduktion i Norden och Baltikum. NYAB och Svenska kraftnät har nyligen tecknat ett betydande tilläggskontrakt där parterna överenskommit att inte offentliggöra uppskattat monetärt värde.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum