Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Nykyistä hirvikantaa pidetään sopivana Etelä-Savossa

Jaa

Etelä-Savon alueellinen riistaneuvosto järjesti Mikkelissä sidosryhmien kuulemistilaisuuden ja päätti hirvikannan hoitotavoitteista vuosille 2015 - 2017. Neuvottelussa todettiin myönteinen vahinkokehitys ja hirvikannan hallittu säätely. Nykyistä kannantasoa pidettiin metsästäjien edustajien mukaan riittävänä ja sidostahojen mukaan siedettävänä.

Hirvitiheystavoitteet asetettiin kolmelle Etelä-Savon alueella suurimmalta osaltaan sijaitsevalle hirvitalousalueelle: ES 1:lle, KS-ES:lle ja ES-KaS:lle. Neljännelle Etelä-Savosta Heinäveden ja Savonrannan kattavalle alueelle; PS-ES:lle tavoitteen asetti Pohjois-Savon alueellinen riistaneuvosto.

Päätetty tiheystavoite tarkoittaa hirvitalousalueen keskimääräistä hirvitiheyttä ja se on asetettu tiheyshaarukkana kokonaismaapinta-alaa kohti. Alueellisen riistaneuvoston päätöksen mukaisesti seuraavana kolmena vuonna tavoitehirvitiheys metsästyksen jälkeen on hirvitalousalueittain 2,5 – 3,0 hirveä/1000 ha. Kannan rakenteen osalle tavoitteeksi asetettiin valtakunnallisen hirvikannan hoitosuunnitelman mukainen 1,5 naarasta yhtä urosta kohden. Kannan rakennetta korjataan metsästyssuositusten avulla.

Metsästäjien arvion mukaan Etelä-Savon alueen tämänhetkinen hirvikanta on noin 4 500 yksilöä eli noin 3,0 hirveä / 1000 ha. Asetettu hirvitavoite vastaa nykyistä hirvikannan tasoa ES 1:n ja ES-KaS:n hirvitalousalueilla, joilla Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan on 2,8 ja 3,0 hirveä tuhannella hehtaarilla. Keski-Suomen ja Etelä-Savon riistanhoitoyhdistyksiä sisältävä KS-ES -hirvitalousalueen osalta tavoite tarkoittaa kannan leikkaustarvetta, koska alueen kanta-arvio on tällä hetkellä 3,2 hirveä tuhannella hehtaarilla.

Hirvikannan verotuksen suunnitteluun liittyvät toimenpiteet jatkuvat maaliskuun lopulla, jolloin järjestetään hirvitalousaluekohtaiset suunnittelupalaverit, jossa riistanhoitoyhdistykset laativat tulevaa syksyä koskevan verotussuunnitelman. Huhtikuun puolivälissä riistanhoitoyhdistykset järjestävät hirvipalaverit, joissa luvansaajille jalkautetaan hirvikantatiedot, verotustavoitteet ja -suunnitelmat. Tämän jälkeen pyyntiluvat haetaan riistakeskukselta. 

Hirvien aiheuttamat vahingot Etelä-Savon ja maanteillä metsissä ovat vähentyneet merkittävästi pahimmista ajoista. Viime vuona arvioitujen metsävahinkojen määrä oli ennätysalhainen vajaat 16 000 euroa. Hirvionnettomuuksien määrä oli 107 kappaletta, joka on noin kolmannes hirvikannan huippuvuosien tasosta.

Lisätietoja:

Juhani Kukkonen                                                                       

puheenjohtaja, Etelä-Savon alueellinen riistaneuvosto     

0400 252 415

Petri Vartiainen

riistapäällikkö, Suomen riistakeskus Etelä-Savo

0500 257 407

Liite: Etelä-Savon hirvitalousalueet

Yhteyshenkilöt

Petri Vartiainen, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2211, petri.vartiainen@riista.fi

Teemu Lamberg, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2212, teemu.lamberg@riista.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Virastotie 3 as 2
51901 Juva

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Etelä-Savoon lupa seitsemän karhun kannanhoidolliseen metsästykseen13.7.2015 14:00:00 EESTTiedote

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2015 - 2016 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 133 yksilöä. Etelä-Savon alueelle myönnettiin poikkeuslupia seitsemän karhun metsästämiseen. Lupamäärä on sama kuin viime vuoden saalis. Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin alueille, joilta on pidempään kirjautunut pentuehavaintoja ja myös muiden havaintojen perusteella tihein karhukanta.

KORJATTU TIEDOTE: Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 14:43:39 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3227 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi noin150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille.

Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 13:22:25 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3327 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi 150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille