EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Nykytaiteen kärkinimet EMMAssa 2020

Jaa

Espoon modernin taiteen museon EMMAn ensi vuoden ohjelmisto käynnistyy kansainvälisesti tunnetun Tacita Deanin ensimmäisellä laajalla yksityisnäyttelyllä Pohjoismaissa. Syksyllä maailmankuulu taiteilijaduo Elmgreen & Dragset luo EMMAan uuden teoksen osana laajaa näyttelyä. Lisäksi vuoden aikana nähdään ensiesityksessä useita uusia teoksia suomalaisilta taiteilijoilta ja Suomen taideakatemian vastapalkitseman Aaron Heinon yksityisnäyttely.

Elmgreen & Dragset. Photo: Elmar Vestner
Elmgreen & Dragset. Photo: Elmar Vestner

Vuoden 2020 näyttelyohjelmiston avaa tämän hetken arvostetuimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuva kuvataiteilija Tacita Dean (s. 1965). Hänet tunnetaan eritoten 16 mm:n elokuvista ja työstä analogisen elokuvan perinteen säilyttämisen puolesta, mutta myös suurikokoisista tilan haltuun ottavista liitutaulumaalauksista. Elokuvallisen ilmaisun lisäksi Dean hyödyntää taiteessaan useita eri menetelmiä, kuten piirustusta, maalausta, valokuvaa ja ääntä. Dean on kiinnostunut taiteen perinteisistä genreistä, kuten asetelmasta, maisemasta ja muotokuvasta, joita hän tuotannossaan uudistaa. Näyttely koostuu taitelijan uran ajan keskeisistä teoksista ja sen kuratoi museonjohtaja Pilvi Kalhama. 

Samanaikaisesti esitetään Vuoden nuori taiteilija 2019 -palkinnon saaneen Nastja Säde Rönkön (s. 1985) teos for those yet to be (2016–2018). Teos on yhden ihmisen mielenosoitus ja sarja videoperformansseja, jotka käsittelevät ympäristötuhoa. Projektissa Rönkkö vierailee maapallomme hauraissa kohteissa, joita ihminen toiminnallaan tuhoaa tai on jo tuhonnut, ja lähettää viestejä jälkipolville. Teos kuuluu EMMA-kokoelmaan. 

Bryk & Wirkkala -katseluvaraston ympäröimään näyttelytilaan avautuu huhtikuussa keraamikko Michael Schilkinin (1900–1962) näyttely, joka perustuu pääasiassa Kyösti Kakkosen kokoelmaan. Venäläissyntyinen Schilkin työskenteli Suomessa Arabian taideosastolla vuosina 1935–1962. Hänet tunnetaan erityisesti keraamisista eläinfiguureista, mutta myös suurista julkisivuihin toteutetuista kaakelireliefeistä, joita voi nähdä esimerkiksi Helsingin kauppakorkeakoulun ja Arabian tehtaiden ulkoseinissä. Näyttelyn kuratoi keramiikan parissa työskentelevä nykytaiteilija ja kuvanveistäjä Lotta Mattila, jonka teoksia myös nähdään näyttelyssä.

Suomen taideakatemian vastapalkitseman Aaron Heinon (s. 1977) yksityisnäyttely nähdään EMMAssa kesällä 2020. Heino on monipuolinen taiteilija, jonka tuotannossa klassisten materiaalien käyttö yhdistyy kiinnostavasti arkisten asioiden kuvaukseen. Aiemmat palkinnonsaajat ovat Tuomas A. Laitinen, Camilla Vuorenmaa ja Outi Pieski. 

Syksyllä 2020 nähdään Elmgreen & Dragsetin laaja näyttely ensimmäistä kertaa Suomessa sekä vietetään tämän maailmankuulun kaksikon 25-vuotistaiteilijajuhlaa. Taiteilijaduo luo EMMAan uuden tilateoksen, jonka ohella näyttelyssä nähdään heidän aikaisempia tunnettuja teoksiaan. Elmgreen & Dragset tunnetaan leikkisästä, mutta uudistavasta tavastaan haastaa taiteen kokemiseen liittyviä odotuksia ja toimintatapoja. Näyttelyn kuratoi EMMAn intendentti Arja Miller. 

Leena ja Kalle Nion uusi teos on ensiesityksessä syksyllä 2020. Leena Nio (s. 1982) tunnetaan kuvataiteilijana ja Kalle Nio (s. 1982) kuvataiteen lisäksi taikurina ja teatteriohjaajana. Uusi teos luo illuusion maalauksen syntyprosessista hyödyntäen erilaisia taika- ja teatteritekniikoita. 

Saastamoisen säätiön kokoelmat ovat monipuolisesti esillä EMMAssa ja kokoelmanäyttely Kosketus uudistuu vuoden aikana. Huhtikuussa ensiesityksessä nähdään IC-98:n eli Patrik Söderlundin and Visa Suonpään uusi teos Rope Variations. Teos on Saastamoisen säätiön tilausteos. Keväällä nähdään myös Venetsian biennaalissa parhaillaan esillä olevan brasilialaisen taiteilijaparin Bárbara Wagnerin ja Benjamin de Burcan varhaisempi Set to Go -videoteos. Eeva-Leena Eklund (s. 1972) seuraa Tatsuo Miyajimaa ja Alicja Kwadea Saastamoisen säätiön ja EMMAn yhteistyömuodossa, jossa ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan teos ja tilausteoksen ympärille rakentuu näyttely taiteilijan ajankohtaisesta tuotannosta. Näyttelyn kuratoi kuvataiteilija Anna Tuori.  

EMMAn vuoden 2020 näyttelyohjelmistoa: 

Bárbara Wagner & Benjamin de Burca,Set to Go 4.2.–17.5.2020

Tacita Dean 26.2.–3.5.2020   

Nastja Säde Rönkkö, for those yet to be 26.2.–23.8.2020 

Michael Schilkin 22.4.2020– 

IC-98, Rope Variations 22.4.–20.8.2020 

Suomen taideakatemian palkintonäyttely: Aaron Heino 27.5.–23.8.2020  

Elmgreen & Dragset 23.9.2020–10.1.2021  

Leena ja Kalle Nio 23.9.2020–10.1.2021  

Eeva-Leena Eklund 14.10.2020– 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elmgreen & Dragset. Photo: Elmar Vestner
Elmgreen & Dragset. Photo: Elmar Vestner
Lataa
Michael Schilkin, Leopardi, 1961. Photo: Rauno Träskelin
Michael Schilkin, Leopardi, 1961. Photo: Rauno Träskelin
Lataa
Nastja Säde Rönkkö, for those yet to be (2016–2018). Still image.
Nastja Säde Rönkkö, for those yet to be (2016–2018). Still image.
Lataa
Aaron Heino, Duesday, 2018. marmori, ruostumaton teräs ja maali. 160x140x140cm. Photo: Sampo Linkoneva. Serlachius-museot
Aaron Heino, Duesday, 2018. marmori, ruostumaton teräs ja maali. 160x140x140cm. Photo: Sampo Linkoneva. Serlachius-museot
Lataa
Eeva-Leena Eklund, Maalaus Holiday-sarjasta. Kuva otettu työhuoneella. Photo: Eeva-Leena Eklund
Eeva-Leena Eklund, Maalaus Holiday-sarjasta. Kuva otettu työhuoneella. Photo: Eeva-Leena Eklund
Lataa
Elmgreen & Dragset. Photo: Elmar Vestner
Elmgreen & Dragset. Photo: Elmar Vestner
Lataa
Aaron Heino. Photo: Ari Karttunen / EMMA
Aaron Heino. Photo: Ari Karttunen / EMMA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EMMA – Espoo Museum of Modern Art
Ahertajantie 5
02100 Espoo

http://www.emmamuseum.fi

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa betoniarkkitehtuuria edustavassa Näyttelykeskus WeeGeessä. Näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat, ja pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. Tervetuloa!

@emmamuseum

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme