Nyt on aika panostaa perusturvaan ja terveyden tasa-arvoon
SOSTEn kehysriihiehdotuksessa korjataan indeksijäädytysten aiheuttamia ongelmia ja puututaan korkeisiin sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuihin. Terveyteen ja toimeentuloon tehdyt lisäsijoitukset kompensoidaan kansanterveyttä tukevilla veronkorotuksilla.
Vuoden 2018 kehysriihi valmistellaan korkeasuhdanteessa. Talouskasvun hedelmät eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry peräänkuuluttaa talousarviossa tekoja perusturvan ja terveyden tasa-arvon puolesta. Nyt on aika korjata indeksijäädytysten aiheuttamat ongelmat ja puuttua korkeisiin sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuihin.
"Perusturvaa on heikennetty viime vuosina erityisesti indeksileikkausilla ja -jäädytyksillä. Leikkaukset ovat heikentäneet etenkin työttömien, lapsiperheiden ja opiskelijoiden asemaa. Lapsiköyhyys koskettaa Suomessa noin 110 000 lasta ja perheiden toimeentulo-ongelmat koskettavat vielä suurempaa joukkoa. On välttämätöntä, että perusturvan nakertaminen indeksileikkauksilla lopetetaan", linjaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.
SOSTE esittää, että vuodelle 2018 toteutetut perusturvan indeksijäädytykset kompensoidaan ja perutaan indeksijäädytykset vuoden 2019 osalta. Näiden toimien kustannus on noin 200 miljoonaa euroa.
Perusturvan lisäksi talousarviossa tarvitaan myös toimia terveyden tasa-arvon tukemiseksi. Lääke- ja matkakorvauksiin on viime vuosina kohdennettu merkittäviä säästötoimenpiteitä. Vuonna 2016 korvauksista säästettiin 25 miljoonaa euroa ja vuonna 2017 134 miljoonaa euroa. Tutkimusten mukaan pienituloisista tai paljon sairastavista jopa lähes joka kolmas joutuu ainakin toisinaan tinkimään terveydenhoidostaan tai tekemään valintoja välttämättömien lääkkeiden ja ruuan tai muiden tärkeiden elämiseen liittyvien kulujen välillä.
"Sivistysvaltiossa asiakasmaksut eivät saa olla hoidon tai hoivan este. Kehyksessä tulee varata 120 miljoonaa euroa käynnissä olevan asiakasmaksu-uudistuksen toteuttamiseen ja 37 miljoonaa euroa asiakasmaksujen poistoon sote-keskusten suoran valinnan palveluista. Tämä on kestävä keino kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta", toteaa pääsihteeri Kiukas.
Lisäinvestoinneista koituvia kuluja on mahdollista kattaa korottamalla haitta- ja valmisteveroja. Ottamalla käyttöön kansanterveysperusteinen sokerivero sekä jatkamalla tupakka- ja alkoholiverotuksen korotuksia, olisi mahdollista lisätä valtion verotuloja noin 375 miljoonaa euroa.
"SOSTE on laatinut oman ehdotuksensa kehysriiheen, jossa terveyteen ja toimeentuloon tehdyt lisäsijoitukset kompensoidaan kansanterveyttä tukevilla veronkorotuksilla. Ehdotuksen avulla on mahdollista pitää huolta sekä ihmisten hyvinvoinnista, että valtiontaloudesta. Budjettikäsittelyn yhteydessä mitataan, onko poliitikoilla tahtoa tehdä kestäviä päätöksiä", kiteyttää SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi Ahokaspääekonomisti
talousanalyysit, talouspoliittinen vaikuttaminen, hyvinvointitalouden kehittäminen
050 308 6870jussi.ahokas@soste.fiVertti Kiukaspääsihteeri
040 592 4287vertti.kiukas@soste.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 290 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Sosiaalibarometri 2018: Valinnanvapaus heikentää heikoimmassa asemassa olevien palveluja 18.4.2018 12:30 | Tiedote
Sosiaalibarometrin ennakkotulosten mukaan kolme viidestä järjestöjohtajasta ja puolet sote-johtajista katsoo, että heikompiosaisten pääsy palveluihin heikkenee nykytilanteeseen verrattuna, jos valinnanvapautta lisätään.
SOSTE kehysriihestä: Oikeat toimet eivät auta ilman riittävää rahoitusta11.4.2018 23:18 | Tiedote
Pääministeri Juha Sipilän hallitus on julkaissut tänään kehysriihineuvotteluiden lopputuloksen. Kohenevan taloustilanteen myötä budjettikehys sisältää lukuisia positiivisia päätöksiä. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys muistuttaa, että perusturvan indeksijäädytys ja aiemmat leikkaukset vesittävät kuitenkin suotuisaa kehitystä. Kehysriihen tulos ei vahvista riittävästi perusturvaa ja terveyden tasa-arvoa.
Joka viides yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajista on järjestö6.4.2018 11:02 | Tiedote
Noin kymmenesosa Suomessa toimivista sosiaali- ja terveysjärjestöistä tuottaa maksullisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Järjestöt tuottivat yhteensä noin 4 900 eri sosiaali- ja terveyspalvelua, joista valtaosa, 62 prosenttia, oli sosiaalipalvelua.
SOSTE selvitti kansalaistoiminnan byrokratiaa – raportointi kuormittavinta20.3.2018 15:06 | Tutkimus
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on selvittänyt eri viranomaisten aiheuttamaa hallintokuormaa sosiaali- ja terveysjärjestöille. Tulosten mukaan yhdistys- ja säätiörekisteri sekä verottaja saavat lähes puhtaat paperit. Suurimmat byrokratiaongelmat liittyvät järjestöavustuksia hallinnoivan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn toimintaan. Selvitys on osa myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa Järjestöbarometri 2018 -tutkimusta.
SOSTE: Maakunnille riittävästi aikaa valmistautua muutokseen8.3.2018 14:07 | Tiedote
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry toivoo ratkaisua sote- ja maakuntauudistukseen kevään eduskuntakäsittelyssä. Nykyinen pirstaleinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ei turvaa perustuslain mukaisia riittäviä sote-palveluita asuinpaikasta riippumatta. SOSTEn mielestä uudistus on tärkeä saada aikaan - mutta ei hinnalla millä hyvänsä.
EAPN-Fin: Uusi kansalaisaloite takuutulosta perusturvan parantamiseksi5.3.2018 12:49 | Kutsu
Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin on laittanut vireille kansalaisaloitteen perusturvan parantamiseksi. Kansalaisaloitteella halutaan nostaa syyperusteisten toimeentuloturvaetuuksien vähimmäistasoa ja takuueläkettä noin tuhanteen euroon kuukaudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme