Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Nyt vietetään salaattiviikkoa

Jaa

Avomaan viljelijät nostavat parhaillaan myyntiin erilaisia, viileän kesän kasvattamia, laadukkaita salaatteja. Salaatit pääsevät oikeuksiinsa, kun niistä kokoaa kokonaisia aterioita tai lisäkesalaatteja yhdessä muiden kauden ainesten kanssa. Salaattien käytössä ei kekseliäisyydelle ole rajoja. Parhaimmillaan salaatti on täydellistä kausi- ja lähiruokaa. Valtakunnallista salaattiviikkoa vietetään 28.8.–3.9.2017.

Herkullinen salaatti yhdistää toisiaan täydentäviä makuja, erilaisia suutuntumia, rakenteeltaan ja väreiltään toisistaan poikkeavia raaka-aineita. Pehmeälehtinen salaatti kaipaa seurakseen toista, rapealehtistä salaattia tai esimerkiksi fenkolia, varsiselleriä, kukkakaalin nuppuja ja vaikka grillattuja kesäkurpitsan siivuja.

Käsittele salaatteja hellävaraisesti

Salaatti on silmänruokaa varsinkin, kun se kootaan laakealle lautaselle. Värit ja muodot pääsevät oikeuksiinsa, kun aineksia ei kasata syvään kulhoon. Kastike kokoaa ja viimeistelee salaatin. Usein riittää laadukas öljy yhdistettynä hyvään viinietikkaan ja mausteeksi suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä.

Veitsellä leikkaamisen sijaan salaattien lehdet kannattaa repiä suupaloiksi käsin. Tukevat, rapeat lehdet kestävät myös työvälineen käytön. Juuri nyt on myös kesäkurpitsan paras sesonki. Napakan kesäkurpitsan voi suikaloida ja marinoida salaatin lehtien lomaan tuoreena tai sen voi viipaloida ja paahtaa öljyllä pirskoteltuna ja maustaa kevyesti.

Tutustu erilaisiin salaatteihin

Avomaan salaatteja on mietoja ja pähkinäisiä, kirpeitä ja kähäriä, ohutlehtisiä ja paksumpia rapeita. Keräsalaatti edustaa perinteisintä salaatinkerää, endiivi ja sikuri ovat suomalaisille vielä melko uusia tulokkaita. Kähäräendiivi eli frisee tuo salaattiin kuohkeutta, siloendiivi mehukkuutta. Lollo rossa ja lollo bionda kuuluvat maukkaisiin bataviasalaatteihin. Tukevaa roomansalaattia voi nopeasti kuumentaa tai käyttää tuoreena caesarsalaattiin.

Kokeile lämpimiä salaatteja

Loppukesän paras salaatti on ruokaisa ateriasalaatti, jossa yhdistyvät osin kylmät, osin lämpimät ainekset. Salaatinlohkoja voi nopeasti kuumentaa pannussa tai grillissä, kuten rooman- tai jäävuorisalaattia tai sydänsalaattia.

Varaa niin monta lautasta kuin on syöjiäkin. Revi suoraan lautasille erilaisia salaatinlehtiä: mehevää jäävuori- tai tukevaa roomansalaattia, friseesalaattia, väriksi lollo rossaa tai tammenlehvää ja makua antamaan rucolaa.

Pirskota salaattipedille kevyesti öljy-viinietikka- tai öljy-balsamicokastiketta. Ripottele joukkoon tuoreita yrtinlehtiä makusi mukaan.

Tukevoita salaatti kypsennetyillä perunoilla, ohra-riisillä, pastalla tai speltinjyvillä. Nämä voivat olla edellispäivänä keitettyjä ja niihin kannattaa kiepauttaa öljykastiketta.

Siemenet ja pähkinät ovat salaatinlehdille loistopari. Kokeile seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä. Maku tulee parhaiten esiin, kun paahdat siemenet ja pähkinät pinnoitetulla pannulla.

Täydennä salaatin kasvisosuutta sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Lohko lautasille kukkakaalia, kuutioi avomaan kurkkua, suikaloi kesäkurpitsaa tai paloittele kypsennettyjä juureksia tai muita kasviksia.

Lisää lopuksi jotain lämmintä ja ruokaisaa. Voit paistaa pannulla kantarelleja tai herkkutattiviipaleita, pieniä kalafileitä tai ohuita lohiviipaleita. Voit keittää kananmunia, tehdä uppomunia tai kypsentää broilerisuikaleita.

Sujauta lautasten reunoille lopuksi lämmintä leipää. Tuoksuva, maistuva ja kylläisyyttä antava salaatti on kokonainen ateria!

Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK ry, puh. 0400 544728

Linkki ruokaohjeisiin:

Pähkinäiset salaatinlohkot, Punajuuri-vuohenjuustosalaatti, Vihreä smoothie

Maalaissalaatti

Linkki salaattikuviin

Linkki Salaatit-taustatietopakettiin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
www.kasvutarinoita.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Glyfosaatin käytön jatkosta ei vieläkään päätöstä10.11.2017 09:32Tiedote

Gyfosaatin käytön jatkoaika on nyt pitkään odottanut EU:n päätöksentekoa. Puolentoista vuoden tutkimusaika ei tuonut mitään uutta tietoa aineen vaarallisuudesta. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on todennut aineen turvalliseksi, mikä normaalissa tapauksessa olisi taannut 15 vuoden jatkon. Komissio esitti nyt viiden vuoden jatkoa myyntiluvalle, mutta ei saanut esitykselleen riittävää kannatusta. Glyfosaatin kielto riisuu maataloudelta keskeiset keinot ilmaston- ja vesiensuojeluun. MTK vaatii, että sadonkorjuun jälkeinen käyttö on siksi sallittava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme