Maanmittauslaitos

Nyt voit itse seurata huoneistotietojärjestelmään siirtymistä

Jaa

Haluatko seurata, miten uusi suomalainen asumisen omistuksen perusrekisteri, huoneistotietojärjestelmä, täyttyy taloyhtiöiden osakeluetteloista? Rekisteri kattaa jo yli 80 % asunto-osakeyhtiöistä Ranualla ja Tervolassa, mutta kymmenissä kunnissa heräillään taloyhtiöiden lakisääteiseen velvollisuuteen hitaasti. Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä

Huoneistotietojärjestelmään siirrettyjen asunto-osakeyhtiöiden määrää voi nyt seurata Maanmittauslaitoksen palvelussa verkko-osoitteessa www.osakehuoneistorekisteri.fi. Maanmittauslaitos julkaisee tuoreet tilastot kunnittain ja maakunnittain kerran kuussa kalenterikuukausittain.

Kunnista on tilastoitu huoneistotietojärjestelmään siirtyneiden taloyhtiöiden määrä, asunto-osakeyhtiömuotoisten taloyhtiöiden kokonaismäärä sekä järjestelmään siirtyneiden yhtiöiden prosenttiosuus kaikista taloyhtiöistä. 

13 kunnassa vähintään puolet taloyhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä

Huoneistotietojärjestelmä kattaa tällä hetkellä 11,9 prosenttia Suomen taloyhtiöstä, joita on noin 90 000.

Maakunnittain ja kunnittain aktiivisuus vaihtelee voimakkaasti. Keski-Pohjanmaalla on vasta kolmessa kunnassa aloitettu huoneistotietojärjestelmään siirtyminen, kun Kainuussa siirtoja on tehty jokaisessa kunnassa.

13 kunnassa vähintään puolet taloyhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä. Kärkipaikkaa pitävät Ranua ja Tervola, joissa kummassakin jo yli 80 % taloyhtiöistä on tehnyt vaadittavan siirron. Tervolassa on jäljellä vain kaksi taloyhtiötä, jotka eivät vielä ole tehneet siirtoa, joten Tervolasta voi hyvinkin tulla Suomen ensimmäinen kokonaan huoneistotietojärjestelmään siirtynyt kunta. Suurista, yli sadan taloyhtiön kunnista aktiivisimpia ovat tähän mennessä olleet Loimaa (60,3 %) ja Pieksämäki (58,2 %).

Valitettavan monessa kunnassa ei siirtoja olla saatu käyntiin lainkaan. Esimerkiksi Isojoella, Soinissa, Heinävedellä, Kangasniemellä ja Pihtiputaalla siirrettyjen taloyhtiöiden määrä on toistaiseksi pyöreä nolla.

Näin taloyhtiö siirtyy huoneistotietojärjestelmään

Maanmittauslaitos kannustaa taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti. Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin puhelimitse soittamalla tai verkkolomakkeen kautta:

- Verkkolomake
- Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–12 numerossa 029 530 1144

Jos taloyhtiö hoitaa isännöinnin omatoimisesti, taloyhtiön edustaja voi siirtää osakeluettelon Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelussa, missä on valmiiksi pohjatietoina taloyhtiön siirrettävät tiedot.

Jos yhtiö on ammattimaisen isännöinnin piirissä, isännöintitoimisto hoitaa osakeluetteloiden siirrot oman aikataulunsa mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme