Nytt arbetspapper: Minusutsläppen är nästa skede i klimatarbetet
För att lösa klimatkrisen krävs det förutom att vi minskar utsläppen också att vi vidtar åtgärder för att binda kol, det vill säga minusutsläpp. Sitras nya arbetspapper beskriver vilka tekniker som står till buds för att producera minusutsläpp och vilken roll tekniker kan ha för att lösa klimatkrisen.

För att uppnå klimatmålen måste vi framför allt snabbt minska utsläppen. Men att endast minska utsläppen räcker inte längre, vi måste dessutom binda växthusgaserna tillbaka från atmosfären, det vill säga producera minusutsläpp.
Tills vidare har diskussionen i Finland endast fokuserat på markanvändningssektorn, med andra ord skogarnas och jordmånens förmåga att binda kol. Sitras nya arbetspapper (sammanfattning på svenska) berättar hur minusutsläpp också kan produceras med tekniska metoder. Koldioxidlagring från atmosfären eller biomassan med tekniska metoder och att lagra kol permanent i geologiska formationer eller långvarigt i produkter är exempel på olika lösningar.
Till exempel inom cellulosaproduktionen uppstår stora mängder träbaserad koldioxid, som i framtiden kan tas tillvara från fabrikernas skorstenar och lagras i gamla oljefält i Norge. På så sätt kan vi producera minusutsläpp, när det kol som ett träd binder då det växer inte hamnar i atmosfären utan försvinner permanent från naturens kretslopp.
Minusutsläpp behövs i klimatarbetet av tre huvudsakliga orsaker. Med minusutsläpp kan vi kompensera utsläpp som är särskilt svåra att minska till exempel från jordbruket och industrin, vända en del av den redan orsakade klimatolägenheten och hantera riskerna med klimatarbetet, till exempel om andra klimatåtgärder eventuellt misslyckas.
Det primära är alltid att snabbt minska utsläppen. Om vi är för långsamma med klimatåtgärderna ökar behovet av minusutsläpp – och samtidigt också kostnaderna och riskerna med lösningarna. Om vi lyckas minska utsläppen snabbt och mycket, klarar vi oss med en mindre mängd minusutsläpp.
Koldioxidlagring från biomassa (bioenergy with carbon capture and storage, BECCS) är en särskilt lovande lösning för Finland. Koldioxid infångad direkt från luften (direct air carbon capture and storage, DACCS) har väckt mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Andra möjliga lösningar är bland annat biokol och påskyndad vittring, det vill säga spridning av krossat stenmaterial i omgivningen för att binda mer kol.
”Alla lösningar för minusutsläpp har sina styrkor, svagheter och risker. Till exempel varierar kostnaderna, miljöpåverkan och hur säkert det är att kolet hålls borta från atmosfären avsevärt. I lösningar för minusutsläpp som stöder sig på användningen av biomassa är det särskilt viktigt att säkerställa att de inte leder till att avverkningarna ökar och negativa konsekvenser för naturen”, påminner den ena av arbetspapprets skribenter, Sitras ledande expert Mariko Landström.
Finland måste öka takten för att främja minusutsläppen
För att lösningarna när det är dags ska kunna användas i stor omfattning måste vi redan nu satsa på att utveckla dem.
I arbetspappret föreslås fem åtgärder att överväga i Finland:
- Den styrning på EU-nivå som minusutsläppen behöver främjas.
- Minusutsläppen får ett kvantitativt mål i Finland.
- En nationell strategi för minusutsläpp fastställs.
- Tillräcklig finansiering anvisas för utveckling och tillämpning av lösningar för minusutsläpp.
- Ekonomiska incitament införs för att mobilisera investeringar i minusutsläpp.
”Här i Finland har vi har goda förutsättningar att utveckla lösningar för minusutsläpp, eftersom vi har gediget tekniskt kunnande, biobaserade utsläpp och utsläppssnål el. I och med att det i framtiden kommer att behövas stora mängder minusutsläpp över hela världen, kan finländska företag här ha en möjlighet att exportera sina lösningar till andra länder – och skapa arbete och utkomst. Vi ligger dock efter de andra nordiska länderna i tävlingen, så nu måste vi öka takten”, kommenterar den andra av arbetspapprets skribenter, Sitras seniora advisor Oras Tynkkynen.
Läs mer om arbetspappret:
Miinuspäästöt – mitä negatiivisten päästöjen tekniikat ovat ja miksi niitä tarvitaan ilmastokriisin ratkaisemiseksi (sammanfattning på svenska)
Kontakta oss:
Oras Tynkkynen, senior advisor, Hållbarhetslösningar, Sitra
oras.tynkkynen@sitra.fi, p. +358 (50) 512 1584
Mariko Landström, ledande expert, Sitra
mariko.landstrom@sitra.fi, p. +358 (294) 618 464
Antti Koistinen, expert, Kommunikation och samarbetsrelationer, Sitra
antti.koistinen@sitra.fi, p. +358 (294) 618 384
Nyckelord
Bilder

Om
Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.
Följ Sitra
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sitra
New working paper: negative emissions are the next step in climate action26.1.2023 02:00:00 EET | Press release
Solving the climate crisis requires reducing emissions but also carbon dioxide removal, or negative emissions. A new working paper by Sitra describes the technologies available for producing negative emissions and their role in solving the climate crisis.
Uusi työpaperi: miinuspäästöt ovat ilmastotyön seuraava vaihe26.1.2023 02:00:00 EET | Tiedote
Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää päästöjen vähentämisen lisäksi hiilen sitomista eli miinuspäästöjä. Sitran uusi työpaperi kuvaa, millaisia tekniikoita miinuspäästöjen tuottamiseen on tarjolla ja mikä niiden rooli voi olla ilmastokriisin ratkaisemisessa.
Sitran yliasiamies vaihtuu – Jyrki Katainen siirtyy kesällä yksityiseen yritykseen19.1.2023 14:17:36 EET | Tiedote
Jyrki Katainen on johtanut Sitraa vuoden 2020 alusta.
Megatrender 2023: Vi kan inte förbise dessa utvecklingsprocesser2.1.2023 00:01:00 EET | Tiedote
Sitra ger ut genast i början av året utredningen Megatrender 2023 som ger en helhetsbild av de mest betydande förändringarna i vår tid och skänker förståelse i en tid av överraskningar. Förutom megatrender lyfter utredningen även fram hinder för förändring och framtida möjligheter.
Megatrends 2023: these are the trends we cannot ignore2.1.2023 00:01:00 EET | Press release
Sitra will mark the start of the new year by publishing the Megatrends 2023 report, which will provide a big-picture view of the most significant changes of our time and bring understanding to this era of surprises. Apart from providing insight into megatrends, the report highlights obstacles to change and opportunities for the future.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum