Oy Snellman Ab

Nytt center för den finländska svinaveln skapas i Ylihärmä, Kauhava

Jaa

Figen Ab, som ägs av Snellmans Köttförädling Ab och är specialiserad på svinavel och primärproduktionsutveckling, investerar i den finländska svingenetiken. Avelsprogrammet förnyas och i Ylihärmä i Kauhava grundas både en ny galtstation och ett avelssvinhus för Muskeli-faderslinjen.

Verksamheten i Figens nya utrymmen i Ylihärmä inleds i februari-mars. Muskeli-linjens suggor flyttar till Ylihärmä i slutet av februari. I mitten av

mars flyttar galtstationen, som verkat i Ilmajoki, till sina nya utrymmen, varpå all Figens verksamhet i Ilmajoki överförs till Ylihärmä. De nya utrymmena presenterades för Snellmans producenter i samband med Svinseminariet 7.2.

Byggnadsprojekten har framskridit med snabb tidtabell under vintern. I Ylihärmä fanns en lämplig gårdshelhet till salu, vilket gjorde att båda enheterna kunde byggas i samma kommun. Det tidigare gödsvinhuset har byggts om till utrymmen lämpliga för semingaltar och i anslutning till svinhuset byggdes kontor och sociala utrymmen, laboratorium samt utrymmen för lager och förpackning. Suggsvinhusets inredning har förnyats och svinhuset har renoverats till avelssvinhus. Svinens hälsa och välmående står i främsta rummet inom avelsarbetet. När verksamheten kör igång blir därför enda ingången till svinhuset via sluss med smittospärr och dusch.

De finländska avelsdjuren är Figen-enheternas viktigaste kapital. Avelsprocesserna ska fungera enligt målsättningarna och byggnaderna stöda ändamålsenlig och yrkesskicklig skötsel av djuren.

I samband med förnyelsen av avelsprogrammen övergick Figen från allmän tvårasavel till avel med tre linjer. Som grund för aveln av Matriarkka-moderslinjerna grundade Figen kärn- populationer (nukleus) i samarbete med avelsgårdarna. Figen har en teststation för avelssvin i Jämsä, Längelmäki.

Figens galtstation är den enda i Finland som verkar med finländsk genetik. Figen betjänar förutom svinbesättningarna i Snellmans Lantgriskedja även utomstående kunder i Finland och utomlands, bl.a. i Ryssland och i Asien.

Yhteyshenkilöt

Juha Mäkelä, produktionschef, Figen Ab
tfn 040-547 6690, juha.makela@figen.fi

Tomas Gäddnäs,verkställande direktör, Figen Ab
tfn 044 796 6342, tomas.gaddnas@snellman.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oy Snellman Ab
Oy Snellman Ab
Kuusisaarentie 1
68600 PIETARSAARI

06 786 6111http://www.snellmangroup.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oy Snellman Ab

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme