Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ: Palkkaohjelmalla parannusta opetusalan palkkakehitykseen

Jaa
OAJ on tyytyväinen tänään hyväksyttyyn kunta-alan virka- ja työehtosopimukseen, jossa toteutui useita järjestön pitkäaikaisia tavoitteita. Erityisen tyytyväinen OAJ on monivuotisen palkkaohjelman mahdollistamaan palkkakehitykseen. Nyt tehty sopimus tuo opetusalalle vähintään 11,8 % lisää rahaa palkkoihin ja sopimusten parantamiseen.

Kolme kunta-alan neuvottelujärjestöä ovat tänään sopineet uusista virka- ja työehtosopimuksista vuosille 2022–2025. Nyt hyväksytty sopimus on vaikean neuvottelukierroksen tulos ja monien kompromissien summa. Se pohjautuu pääosiltaan sovittelulautakunnan toukokuussa antamaan sovintoehdotukseen.

Sopimus on kolmivuotinen, ja se sisältää viisi vuotta kestävän palkkaohjelman, jolla kunnan palkkojen jälkeenjääneisyyttä pystytään kuromaan lähemmäs mm. vientisektorin palkkakehitystä.

– Palkkaus vastaa jatkossa paremmin työn vaativuutta ja koulutustasoa. Eri vuosien yleiskorotukset, paikalliset erät ja palkkaohjelma tuovat opettajien palkkoihin ja työehtojen parantamiseen vähintään 11,8 % lisää rahaa viiden vuoden kuluessa. Se on hyvä saavutus tässä talous- ja inflaatiotilanteessa. Lakoilla ja neuvottelemalla saatiin ratkaisu ja se osoittaa kunta-alan järjestelmän toimivuuden, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Pitkä sopimus tuo myös vakautta epävarmoissa talousnäkymissä. Ensimmäisenä vuonna palkkoja korotetaan 2,0 %:n yleiskorotuksella. Sen lisäksi syksyllä tulee 0,5 %:n korotus, jonka kohdentamisesta sovitaan keskustasolla.

Palkankorotusten lisäksi sopimukseen saatiin useita OAJ:n pitkään ajamia rakenteellisia parannuksia.

– Jatkossa myös varhaiskasvatuksen opettajilla kelpoisuus vaikuttaa palkkaukseen. Aiemmin ei-kelpoinen opettaja sai saman palkan kuin kelpoisuusehdot täyttävä opettaja, Murto sanoo.

Nyt sovitulla palkkaohjelmalla parannetaan opetusalan palkkatasoa asteittain ja päivitetään sopimuksen yksityiskohtia vastaamaan nykyistä paremmin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä.

Paikallisella tasolla voidaan sopia työn vaativuuteen, työsuoritukseen ja rekrytointiin liittyvästä palkkauksesta, mutta työehtosopimuksia kehitetään keskustasolla.

– OAJ:n hallitus keskustelee ja päättää myöhemmin tavoitteista, miten palkkaohjelma kohdennetaan, Katarina Murto sanoo.

Yksi ratkaisun kynnyskysymyksistä erityisesti OAJ:lle oli se, että opetushenkilöstön etu turvataan mahdollisissa myöhemmissä kunta- ja hyvinvointialueiden sopimusratkaisuissa. Jos sopimuksen ulkopuolelle jääneet osapuolet sopivat nyt saavutettua ratkaisua paremmista palvelussuhteen ehdoista myöhemmin, on sovittu menettelyistä, joilla vastaavat parannukset neuvotellaan myös sopimuksen tänään tehneille.

OAJ:n jäsenistä yhä vailla uusia työehtosopimuksia on yli 10 000 yksityisten työnantajien palveluksessa olevaa opetusalan työntekijää.

Lue lisää kunta-alan sopimuksen syntymisestä

Lue lisää OVTES-sopimuksesta

Lue lisää Jukon tiedotteesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

EMBARGO 25.5. klo 7.00 Sasin päiväkoti Vuoden päiväkodiksi 2023 – ”Olemme saaneet rakentaa omanlaistamme pedagogiikkaa ja päiväkotia”25.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Sasin päiväkoti Hämeenkyröstä on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2023. Päiväkodissa viihtyvät niin lapset kuin työntekijät. – Kisaan tuli runsaasti loistavia ehdotuksia erilaisista kouluista, oppilaitoksista ja päiväkodeista ja vertailu oli vaikeaa, OAJ:n erityisasiantuntija Katja Järvinen kiittelee aktiivisuutta. Kunniamaininnan sai Kappelimäen koulu Laitilasta.

Jättenedskärningar för utbildningen planeras i regeringsförhandlingarna – kan leda till att 100 läroanstalter stängs23.5.2023 14:25:09 EEST | Tiedote

Enligt uppgifter i offentligheten planerar regeringsförhandlarna, utgående från förslag från finansministeriet, nedskärningar på upp till 50 procent i finansieringen för den fria bildningen. Detta skulle få drastiska följder bland annat för sysselsättningen, det kontinuerliga lärandet, befolkningens välmående och den regionala jämlikheten. Som en följd av nedskärningarna skulle många läroanstalter få sätta lapp på luckan, konstaterar 14 aktörer i ett gemensamt ställningstagande.

Hallitusneuvotteluissa suunnitellaan jättileikkauksia koulutukseen – voisi johtaa yli 100 oppilaitoksen lakkauttamiseen23.5.2023 13:48:37 EEST | Tiedote

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvottelijat suunnittelevat valtiovarainministeriön esityksen pohjalta jopa 50 prosentin leikkausta vapaan sivistystyön rahoituksesta. Tällä olisi rajuja seurauksia muun muassa työllisyydelle, jatkuvalle oppimiselle, kansan hyvinvoinnille ja alueelliselle tasa-arvolle. Leikkausten seurauksena moni oppilaitos joutuisi panemaan lapun luukulle, todetaan 14 tahon yhteisessä kannanotossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme