Hämeen ELY-keskus

Offentlig tillställning i Ypäjä den 14 september kl. 17 om att omvandla två vägar i dåligt skick till grusvägar

Dela

I Ypäjä ordnas en offentlig tillställning den 14 september kl. 17 om omvandling av vägar i dåligt skick till grusvägar. Det är fråga om reparationsarbeten på Hyrsynkulmantie (lv 13545) i Ypäjä samt Taipaleentie (lv 13551) i Humppila under hösten 2022.

Hyrsynkulmantie (lv 13545) i Ypäjä
Hyrsynkulmantie (lv 13545) i Ypäjä

I samband med reparationsarbetena rivs de avsnitt av vägen som ännu är belagda och vägen omvandlas till en grusväg. Vägarna är lågtrafikerade och omvandling till grusvägar vore det mest kostnadseffektiva sättet att få vägarna i gott skick.

Innan arbetena slutgiltigt fastställs vill NTM-centralen höra de lokala väganvändarnas åsikter. Tillställningen ordnas i Ypäjä Golf på adressen Jaakkolantie 190, 32100 Ypäjä.

Varför omvandlas den belagda vägen till grusväg?

 Man har varit tvungen att prioritera underhållsåtgärder och enligt det underhålls i första hand livligt trafikerade vägar. Den knappa finansieringen räcker inte till för ny beläggning på lågtrafikerade vägar, utan vägarna hålls i trafikerbart skick genom lappning av skador.

 Det lönar sig dock inte att sköta beläggningen om det finns många hål i beläggningen och skadorna borde repareras ofta. Då är det förmånligare att hålla vägen i körbart skick genom att omvandla den till en grusväg. Vägen blir inte bra genom att lappa beläggningen. En grusväg kan däremot iståndsättas med skötselåtgärder, såsom grusning.

Den belagda vägen omvandlas till grusväg genom att riva beläggningen och vägens ytskikt och sprida ut ett 5–10 cm tjockt lager nytt kross på vägen, vilket jämnas ut. I fortsättningen byggs vägen om till en grusväg. Att ändra en belagd väg till grusväg är ungefär hälften billigare än att förbättra vägen till en asfaltbelagd väg, vars kostnader är 80 000–100 000 euro per kilometer.

 Skötseln av grusvägen är också förmånligare än kontinuerlig lappning av den skadade beläggningen. Enskilda belagda vägar i dåligt skick har omvandlats till grusvägar redan tidigare. I allmänhet har man fått bra respons om vägarnas skick efter att de ändrats till grusvägar, eftersom en grusväg i gott skick är betydligt bättre att köra på än en svårt skadad belagd väg.

Utöver trafikmängden beaktas i beslutet om att ändra en belagd väg till grusväg också vägens allmänna betydelse samt ett enhetligt vägavsnitt till exempel på hela anslutningssträckan.

Nyckelord

Kontakter

NTM-centralen, chef för underhållsenheten Tuomas Vasama tfn 0295 021 361

Bilder

Hyrsynkulmantie (lv 13545) i Ypäjä
Hyrsynkulmantie (lv 13545) i Ypäjä
Ladda ned bild

Om

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Hämeen ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hämeen ELY-keskus

Hämeessä lokakuussa 16 842 työtöntä työnhakijaa22.11.2022 08:12:00 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli lokakuun lopussa 16 842 työtöntä työnhakijaa, joista 841 oli kokoaikaisesti lomautettuna. Tämä on 2303 vähemmän (-12 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-616) että muiden työttömien (-1687) määrä väheni. Myös syyskuusta lokakuuhun työttömien työnhakijoiden kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa oli edelleen pienessä laskussa, vaikka lomautettujen määrä kasvoi (+82). Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum