Espoon kaupunki - Esbo stad

Ohjeet yksinyrittäjien toimintatuen hakemiseen

Jaa

Espoon kaupunki pyrkii avaamaan yksinyrittäjien toimintatukeen liittyvän haun viimeistään 26.4.2020. Hakuun kannattaa valmistautua hyvin jo etukäteen.

Yksinyrittäjien toimintatuki on 2000 euron arvoinen kertakorvaus yksinyrittäjälle yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin koronavirustilanteessa. Espoon kaupunki rakentaa parhaillaan järjestelmää, joka mahdollistaa suuren hakemusmäärän sujuvan ja nopean käsittelyn sähköisesti. Hakupalveluun toteutetaan vahva Suomi.fi-tunnistautuminen, jonka avulla varmistetaan hakijoiden henkilö- ja taloustietojen turvallinen käsittely. Hakemuksia odotetaan tuhansia, sillä Espoossa rekisteröityneitä yksinyrittäjiä on yli 10 000.

Yksinyrittäjien tukea on mahdollista hakea 30.9.2020 saakka, ja korvausta voi saada ajalta 16.3. - 31.8.2020.

Yksinyrittäjien toimintatuen neuvontapuhelin avataan maanantaina 20.4.2020 numerossa 09 816 40500. Neuvonta on avoinna arkisin klo 8-15.

Muina aikoina voit hyödyntää Business Espoon verkkosivuilla Chatbot Berttaa, joka antaa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Valmistautuminen yksinyrittäjien tuen hakemiseen 

Tukea voi saada yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yksinyrittäjän tuki ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellista muodosta ja rahoitustavasta. Sitä voidaan siis myöntää kaikille yritysmuodoille, joina yksinyrittäjä voi toimia, eli yksityisille elinkeinonharjoittajille tai toiminimille, kommandiittiyhtiöille tai osakeyhtiöille sekä kevyt- ja freelancer-yrittäjille.

Toimi näin:

 1. Tarkista ensin yrityksesi kotipaikka YTJ - Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä.
  Voit hakea tukea Espoon kaupungilta, mikäli yrityksesi kotipaikkanaYTJ-rekisterissä on Espoo.
   
 2. Hakemukseen tarvittavat perustiedot:
  • Y-tunnus (mikäli Y-tunnus puuttuu, yrittäjän henkilötunnus)
  • Yrityksen nimi
  • Yrityksen kotipaikka YTJ:n mukaan
  • Yhteyshenkilö/Yrittäjän nimi
  • Yrittäjän henkilötunnus
  • Puhelinnumero
  • Sähköposti
  • YEL-vakuusnumero
  • Yrityksen osoite
  • Pankkiyhteys, IBAN
  • Yritystoiminnan aloitusajankohta

 3. Yritystoiminnan kuvaus
  • Päätoimiala (TOL-luokitus)
  • Päätuotteet ja -palvelut
  • Merkittävimmät asiakkaat/asiakaskohderyhmät

 4. Tukeen oikeuttavien tietojen vahvistaminen (Hakemuksen liitteeksi tarvittavat todistukset, kts. kohta 7):
  • Päätoimisesta yrittäjyydestä
  • Yritystoiminnan kannattavuudesta ennen koronaepidemiaa
  • Koronaepidemian vaikutuksesta heikentävästi yrityksen taloudelliseen tilanteeseen 16.3.2020 jälkeen = vähintään 30% lasku liikevaihdosta

 5. De Minimis -tuet

  Selvitys mahdollisista aiemmin myönnetyistä De Minimis -tuista.

  De minimis -tuki tarkoittaa julkista yritystukea, jonka määrän Euroopan Unioni on tulkinnut niin vähäiseksi, ettei se vääristä kilpailua tai vaikuta EU-jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Yritykselle voidaan myöntää enintään 200 000 euroa de minimis -tukea kolmen peräkkäisen verovuoden kuluessa. Maantiekuljetusten alalla toimivalle yritykselle de minimis -tukea voi olla enintään 100 000 euroa. Tukipäätöksessä on ilmoitettu, jos kyseessä on de minimis -tuki. Yrityksen tulee itse huolehtia, että eri päätöksillä myönnettyjen de minimis -tukien yhteenlaskettu määrä ei ylitä sallittua maksimäärää. Lisätietoja Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla.
 1. Suunnitelma toiminnan vakauttamiseksi, miten yrittäjä aikoo käyttää tuen
   

  Vapaamuotoinen selvitys yrittäjän suunnitelmista käyttää tuki, esimerkiksi luettelo kustannuksista, joita voivat olla muun muassa tilat, laitteet, kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin.
 1. Hanki hakemukseen tarvittavat liitteet jo etukäteen
  • Tilinpäätös 2019/viimeisin tilinpäätös tai veroilmoitus 2019/viimeisin veroilmoitus
  • Jäljennökset kirjanpidosta ja/tai tiliotteista sen todentamiseksi miten myynti ja kustannukset ovat kehittyneet 2020. Monessa tapauksessa kannattaa odottaa maalis- tai huhtikuun kirjanpidon valmistumista.
  • Verovelkatodistus tai verovelan maksusuunnitelma

  Liitteet tulee toimittaa pdf-muodossa. 

 2. Hakemus tehdään Espoon kaupungin ja Business Espoon verkkosivujen kautta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Haku pyritään käynnistämään viimeistään 26.4.2020. Hakuaikaa on 30.9.2020 saakka. Varaudumme vastaanottamaan suuren määrän hakemuksia. 

Yksinyrittäjän määritelmä

Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta.

Yksinyrittäjäavustusta voidaan myöntää yksityiselle elinkeinonharjoittajalle tai toiminimelle, kommandiittiyhtiöille, avoimille yhtiöille, osakeyhtiöille tai osuuskunnalle. Avustusta voidaan myöntää myös ns. ”kevytyrittäjille”, jotka työllistävät itsensä ja toimivat yrittäjämäisesti perustamatta kuitenkaan yritystä. Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa, jolla ei ole palkattua työvoimaa. Myös freelanceyrittäjä voi saada avustusta, kun freelanceyrittäjä toimii itsenäisenä elinkeinonharjoittajana, toiminimellä (ammatinharjoittajana tai liikkeenharjoittajana), henkilöyhtiössä (avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö), osakeyhtiössä tai osuuskunnassa. 

Yksinyrittäjien toimintatuen ehdot

 • Yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen vuoksi, ts. yrityksen myyntituotot ja myyntisaatavat 16.3.2020 jälkeen ovat laskeneet yli 30 prosenttia kulujen pysyessä lähes samalla tasolla.
 • Avustusta voidaan maksaa 16.3.2020–31.8.2020 aiheutuneisiin kustannuksiin.
 • Tuki on määräaikainen, ja sitä voi hakea yhden kerran 30.9.2020 saakka.
 • Tuki on harkinnanvarainen, ja sitä ei voida myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja (ellei niistä ole ennen hakemuksen jättämistä tehty verohallinnon kanssa maksusuunnitelmaa).
 • Tuki on tarkoitettu yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, esim. tilat, laitteet, kirjanpito- ja toimistomenot. yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin.

Yksinyrittäjän tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille jo avatun tilapäisen työttömyystuen kanssa. Lisätietoja TE-palveluiden verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme