Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ohjeistus rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarvion tekemiseen julkaistu – selkeyttää riskiarvion laadintaa

Jaa

Aluehallintovirasto on päivittänyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarvio-ohjeen sekä julkaissut lomakepohjan riskiarvion tekemisen tueksi. Uusi ohjeistus antaa valvottaville toimijoille konkreettisia työkaluja, joilla ne voivat tunnistaa ja arvioida rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen liittyviä riskejä omassa toiminnassaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo rahanpesulain noudattamista valtakunnallisesti. Rahanpesulaki edellyttää, että lain soveltamisalaan kuuluvat toimijat laativat kirjallisen riskiarvion rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien tunnistamiseksi ja arvioimiseksi. Aluehallintoviraston valvomien toimijoiden listaus löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Riskiarvio auttaa estämään rahanpesua ja terrorismin rahoittamista

Riskiarvion tarkoituksena on, että jokainen rahanpesulain soveltamisalaan kuuluva toimija ymmärtää ja arvioi, miten sen omia tuotteita ja palveluita voitaisiin käyttää hyväksi rahanpesuun tai terrorismin rahoittamiseen ja millaisia mahdollisia riskejä yrityksen asiakaskuntaan liittyy.

Omaan toimintaansa kohdistuvia riskejä tunnistamalla ja arvioimalla toimijoiden on mahdollista luoda menettelyt, joilla rahanpesua ja terrorismin rahoittamista voidaan havaita ja estää. Myös hallintakeinot ja niiden arviointi ovat tärkeä osa riskiarviota.

Lomakepohja tukee riskiarvion laatimisessa

Riskiarvio-ohjeen liitteenä aluehallintovirasto on julkaissut lomakepohjan, joka auttaa valvottavia riskiarvion laatimisessa. Lomakkeen kysymysten ja ohjeiden avulla toimija voi tunnistaa sekä arvioida omaan toimintaansa liittyviä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä.

Aluehallintoviraston laatima lomake toimii ainoastaan pohjana ilmoitusvelvollisen omalle arvioinnille. Lomakepohjaa voi halutessaan muokata yrityksen omaan käyttöön sopivaksi tai riskiarvion voi laatia ilman sitä. Myös eri toimialajärjestöjen laatimia riskiarviolomakkeita voi hyödyntää riskiarvion laadinnan tukena.

Ilmoitusvelvollisten riskiarvioissa puutteita – ohjeistuksella aluehallintovirasto selkeyttää riskiarvion laadintaa

Aluehallintoviraston valvonnassa on tullut ilmi, että riskiarvion laatiminen on yksi niistä rahanpesulain velvoitteista, jonka valvottavat kokevat haastavaksi ja jossa ne tarvitsevat ohjausta ja neuvontaa. Valvontahavaintojen perusteella riskiarvioiden taso vaihtelee runsaasti, mutta merkittävä osa tarkastetuista riskiarvioista on ollut hyvin puutteellisia. Riskiarvion tarkoitus näyttää myös olevan osalle toimijoista epäselvä.

Päivitetyllä ohjeistuksella aluehallintovirasto haluaa selkeyttää riskiarvion tarkoitusta ja laadintaa. Riskiarvion tarkoituksena on tunnistaa mahdollisia omaan toimintaan liittyviä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä – ei siis pyrkiä osoittamaan, ettei omaan toimintaan kohdistu minkäänlaisia riskejä. Huolellisesti laadittu riskiarvio auttaa toimijaa suunnittelemaan toimintansa ja menettelytapansa niin, että ne ovat oikeassa suhteessa toimintaan kohdistuviin rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskeihin nähden.

Lisätietoa:

Riskiarvio-ohje

Lomakepohja riskiarvion laatimiseksi

Aluehallintoviraston rahanpesun valvonta -sivusto           

rahanpesu(at)avi.fi

twitter.com/AVIrahanpesu

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: tehokas kriisinhallinta edellyttää panostamista tilannekuvaan, johtamiseen ja viestintään22.10.2021 15:29:42 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 21.10.2021 päivittämään kuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen kertoi toimikunnalle kriisin johtamisesta ja tilannekuvan ja viestinnän keskeisestä merkityksestä sen onnistumisessa.

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme