Suomen Tekstiili & Muoti ry

Ohjeita ja oivalluksia vastuullisuustyöhön – Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Vastuullisuuskäsikirja tarjoaa konkreettisia työkaluja alan yrityksille

Jaa
Suomen Tekstiili & Muoti ry on panostanut vastuullisuustyöhön jo pitkään, ja vastuullisuuden merkitys toimialalla on viime vuosina kaiken aikaa kasvanut. Tänään julkaistava Vastuullisuuskäsikirja antaa konkreettisia neuvoja tekstiili- ja vaatealan yritysten vastuullisuustyöhön.

Suomen Tekstiili & Muoti ry tukee jäseniään vastuullisuustyössä koulutuksen ja neuvonnan keinoin. Nyt julkistettavalla Vastuullisuuskäsikirjalla liitto tarjoaa alan yrityksille konkreettisia työkaluja, joita ne voivat hyödyntää vastuullisuustyön käynnistämisessä ja toteuttamisessa.

”Vastuullisuus on kiinteä osa tämän päivän liiketoimintaa – hyvää johtamista ja riskienhallintaa. Valmis tekstiilituote syntyy monen toimijan yhteistyönä, joten toimialallamme vastuullisuus on jaettua vastuuta”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen. ”Eri sidosryhmien odotukset yritysten vastuullisuudesta ovat nousseet entisestään viime vuosina. Panostukset vastuullisuuteen voivat näkyä myös yrityksen maineen ja työantajakuvan kohentumisena.”

Hyvän henkilöstöhallinnon ja tuoteturvallisuuden vaatimukset koskevat kaikkia yrityksiä: sekä teollisten tekstiilien valmistajia että vaateyrityksiä, jotka valmistavat tai valmistuttavat tuotteita Suomessa tai muualla.

Raaka-aineiden ja materiaalien hankinta sekä yhteistyö arvoketjun kanssa keskiössä

Vastuullisuuskäsikirjassa pohditaan vastuullista johtamista ja sen perusperiaatteita. Lisäksi tarjolla on käytännön vastuullisuustyön ohjeita sidosryhmä- ja riskianalyysin tekemisestä yhteistyösuhteisiin  kumppaneiden kanssa. Käsikirja antaa myös tukea raportointiin ja vinkkejä viestintään.

Yrityksen vastuullisuusnäkökohtiin vaikuttavat monet tekijät: yrityksen koko sekä yhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden määrä. Lisäpohdintoja aiheuttaa se, ovatko ympäristöä kuormittavat tuotantoprosessin vaiheet yrityksen omassa hallinnassa vai alihankkijoiden tai yhteistyökumppaneiden vastuulla.  

Mitä kansainvälisempi yrityksen toiminta- ja markkinaympäristö on, sitä moniulotteisempia vastuullisuusasioita yritys kohtaa. Suomalaisten tekstiili- ja vaatealan yritysten tuotantoketjut ovat pitkiä ja usein globaaleja. Keskeiset vastuullisuusnäkökohdat liittyvätkin raaka-aineiden ja materiaalien hankintaan sekä yhteistyöhön arvoketjun muiden toimijoiden kanssa.

Sähköinen versio kirjasta on ladattavissa osoitteessa http://www.stjm.fi/media/julkaisut/tiedostot/stjm_vastuullisuuskasikirja.pdf.


Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen
p. 050 536 5078
anna-kaisa.auvinen@stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry edistää jäsenyritystensä sekä alan menestystä. Olemme työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Neuvottelemme alaa sitovat työehtosopimukset, vaikutamme alaa koskevaan kansalliseen ja kansainväliseen lainsäädäntöön sekä vastaamme alan standardisoinnista. Jäsenyrityksemme valmistavat mm. vaatteita, kodintekstiilejä, sairaalatekstiilejä, kuitukankaita ja teollisuustekstiilejä. Suomen Tekstiili & Muoti ry on Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenliitto.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Tekstiilit ovat mukana meidän jokaisen arjessa, jokaisessa päivässä. Suomen Tekstiili & Muoti ry on työmarkkina-, palvelu- ja edunvalvontajärjestö. Jäsenyrityksemme tuottavat muun muassa vaatteita ja asusteita, sisustustekstiilejä, sairaalatekstiilejä ja kuitukankaita. Me edistämme tekstiili- ja muotialan mahdollisuuksia kasvaa, menestyä ja kansainvälistyä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.

Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote

Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on

Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote

Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.

Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye