HUSHUS

Ohjeita yleisimpiin lasten sairauksiin Lastentalo.fi-palvelun oirenavigaattorista ja sairaanhoitaja-chatista

Jaa

Lastentalo.fi-sivustolle on avattu lasten oirenavigaattori ja sairaanhoitaja-chat. Maksuttomilla palveluilla helpotetaan vanhempien päätöksentekoa hoitoon hakeutumisesta lapsen sairastuessa äkillisesti. Uusien digitaalisten palveluiden ansiosta terveydenhuollon asiantuntija on mahdollista tavoittaa myös kotoa käsin.

Oirenavigaattori on tarkoitettu vanhemmille avuksi tilanteisiin, jossa pohditaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon silloin, kun lapsella on kuumetta, yskää, nuhaa, korvakipua tai lievää hengitysvaikeutta. Oirenavigaattoriin syötetään lapsen ikä ja vastataan lapsen vointia koskeviin kysymyksiin. Vastausten perusteella vanhemmat saavat kotihoito-ohjeita tai kehotuksen hakeutua tarkempaan arvioon.

− Palvelu on turvallinen ja helppokäyttöinen. Sen kautta saa ohjeita muun muassa kuumelääkkeen annosteluun tai korvakivun hoitoon. Sairaanhoitaja neuvoo vanhempia ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon, kertoo linjajohtaja, lastentautien dosentti Pekka Lahdenne. 

Palvelun on tarkoitus laajentua myöhemmin myös muihin tavallisiin oireisiin ja haavereihin, joita ovat vatsakipu, ripuli, oksentelu sekä pienet kolhut, vammat ja haavat.

Sairaanhoitaja-chat kirjautumisen takana HUS-alueen vanhemmille

HUS-alueella asuvien huoltajien on mahdollista keskustella kysymysosion jälkeen päivystävän sairaanhoitajan kanssa chatissa, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Järjestelmä kysyy asiakkaalta lapsen henkilötunnuksen.

Chat-palvelu on auki arkisin klo 8–19.30 ja viikonloppuisin klo 12–19.30. Sairaanhoitaja vastaa chat-kutsuun puolen tunnin sisällä. Hoitajat konsultoivat tarvittaessa lastenlääkäriä. Oirenavigaattori on tällä hetkellä suomenkielinen. Chatissa hoitajat vastaavat sekä suomeksi että ruotsiksi. Viikolla 8 chat-palvelu on arkipäivinä poikkeuksellisesti auki klo 8–17.30.

Lastentalosta tietoa lasten sairauksista, neuvoja tutkimuksiin ja hoitoon valmistautumiseen

Lastentalo.fi-sivustolle on koottu yleistajuisesti ja laajasti tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta. Sairaus- ja alakohtaisia aihealueita on tällä hetkellä 16. Perheiden on mahdollista hyödyntää sisältöjä esimerkiksi jo ennen vastaanotolle tuloa.         

Lapsille on oma osionsa, jossa sairaalamaailmaa tehdään tutuksi videoiden avulla. Lisäksi Lastentalossa kerrotaan lapsen sairastamisen vaikutuksista perheeseen ja parisuhteeseen ja annetaan neuvoja, miten tulevaan sairaalahoitoon voidaan lapsen kanssa valmistautua mm. leikin keinoin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

linjajohtaja, lastentautien dosentti Pekka Lahdenne, p. 050 428 5521, HYKS Lasten ja nuorten sairaudet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Palvelun sisällä toimii virtuaalitaloja eri elämäntilanteisiin ja oireisiin. Vuoden 2018 lopulla taloja on avoinna noin 30. Tutustu meihin: www.terveyskyla.fi, facebook.com/terveyskyla_fi, Twitter @terveyskyla_fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tietojärjestelmähäiriöistä on otettu opiksi11.1.2019 10:21Tiedote

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi 11.1.2019 tutkintaselostuksen HUSissa marraskuussa 2017 tapahtuneista tietojärjestelmähäiriöistä. HUSissa oli 7.-8.11.2017 laaja tietoliikenteen häiriötilanne, joka vaikutti muun muassa potilastietojärjestelmien toimintaan. - Tilanne oli vakava ja vaikutusalue oli laaja. Sairaaloiden toimintaa kyettiin pääosin jatkamaan, vaikka osa ajanvarausvastaanotoista jouduttiin perumaan. Tilanne pysyi hallinnassa ja henkilökunta toimi ohjeistuksen mukaisesti, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Tapahtuneesta on kulunut runsas vuosi. Tapahtuneen jälkeen myös HUSissa tehtiin selvityksiä ja käynnistettiin toimintavarmuutta parantavien toimenpiteiden tekeminen. Myös valmiutta vastaavien ongelmien kohtaamiseen on parannettu. Henkilökunnan kanssa on käyty läpi jatkuvuussuunnitelmia. Uuden potilastietojärjestelmä Apotin suunnittelussa ja ohjeistuksessa on huomioitu tapahtumasta saatuja oppeja. HUS Tietohallinnossa on uusittu toimintaprosesseja, ohjeistusta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme