Oikeuslaitoksen merkitystä osana viranomaisten varautumistyötä puntaroitiin Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa
Vuoden kahdeksannessa verkkotapaamisessa kokousesitelmän aihe oli oikeuslaitos, josta valmiustoimikunnalle käytti puheenvuoron Pohjanmaan käräjäoikeuden rikososaston osastonjohtaja, käräjätuomari Ulla-Maj Leppäkorpi. Esitelmässä kerrottiin mikä tuomioistuimen merkitys on osana viranomaisten varautumistyötä.
Kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista sekä viranomaisten toimivaltuuksista on säädetty laissa.
”Oikeusturvajärjestelmän tulee toimia kaikissa oloissa. Kaikissa oloissa noudatetaan oikeusvaltioperiaatetta ja turvataan perus- ja ihmisoikeudet,” tähdensi Ulla-Maj Leppäkorpi.
Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Marko Pukkinen kertoi, että kesän jälkeen pohditaan valmiustoimikunnan kokoonpanoa.
”Ennen kaikkea arvioimme sitä, onko ryhmän kokoonpanossa puutteita. Puuttuuko joku olennainen organisaatio valmiustoimikunnasta. Kuten tiedämme, niin optimaalisen tilannekuvan syntyminen edellyttää sitä, että kaikki tarvittava tieto on käytettävissä, josta ajantasainen tilannekuva saadaan rakennettua. Oikeuslaitoksen edustusta ei valmiustoimikunnassamme ole esimerkiksi ollut. Se saattaa olla merkittävä puute,” puheenjohtaja ehdotti.
Yleisöä runsaasti tapahtumissa
Avauksessaan puheenjohtaja Marko Pukkinen totesi, että koronapandemian tilanne on kehittynyt alueella suotuisaan suuntaan. Teho-osastoilla kuormitus on vähentynyt merkittävästi.
Länsi- ja Sisä-Suomen maakunnissa tapahtumia järjestetään jälleen ja niihin osallistuu todella paljon yleisöä. Se luo kysyntää tavanomaiselle viranomaistoiminnalle.
Ukrainan kriisi loi pohdittavaa viranomaistyön ennakointiin
Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen ennakoinnissa asiantuntijat eivät onnistuneet. ”Arvio petti,” totesi puheenjohtaja Pukkinen kokouksen alussa. ”Arvioitiinko asiaa riittävän laveasti? Nyt jälkiviisaana on helppo todeta, että arviot menivät jostakin syystä pieleen,” hän jatkoi. On monia syitä, miksi tilanteen kehitys arviotiin lännessä pieleen, mutta myös Venäjällä tehtiin väärä tilannearvio ja johtopäätös.
Puheenjohtaja pohti sodan syitä yleisellä tasolla. Historiasta on löydettävissä samankaltaisia käyttäytymistapoja. Esimerkiksi ilmastokriisin myötä fossiilisesta energiasta ollaan luopumassa, mikä on Venäjälläkin varmasti havaittu, Pukkinen uskoi.
”Venäjällä saattaakin olla rajallinen aika rahoittaa sotakoneistoaan. Venäjä ei käytännössä tuota mitään muuta kuin raaka-aineita, lähinnä energiaa, öljyä ja maakaasua. Venäjällä ei ole pystytty muuttamaan maan elinkeinorakennetta, enkä osaa sanoa onko nykyjohdolla siihen ollut pyrkimystäkään. Joka tapauksessa sodan pitkittyminen saattaa nyt olla todennäköistä,” puheenjohtaja pohti.
Turvallisuustilanne tällä hetkellä vakaa
Viranomaisten yhteistyö ja tiedonvaihto toimii erinomaisesti.
Valmiustoimikunta kuuli eri viranomaisten tilannekatsaukset Ukrainan sodan heijastevaikutuksista alueella, alueellisesta huoltovarmuudesta, turvallisuustilanteesta ja henkisestä kriisinkestävyydestä sekä COVID19-pandemiasta, jonka odotetaan helpottavan otettaan kesän myötä.
Toimitusajat ovet pidentyneet ja saatavuusongelmia esiintyy muutamissa tuotteissa. Häiriötilanteisiin on voitu vastata suunnitelmien mukaisesti. Suomen Nato-hakemuksen jälkeen saattaa esiintyä vaikuttamisyrityksiä ja kyberhäiriöitä.
Länsi- ja Sisä-Suomen maakunnissa turvallisuustilanne on jatkunut vakaana ja rajatilanne rauhallisena. Valmiustasoa on nostettu alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Yhteistyö turvallisuusviranomaisten välillä toimii hyvin. Varautumistoimet, harjoitustoiminnan valmistelu ja viranomaistoiminnan yhteensovittaminen ovat käynnissä tehostetusti riskiarvioiden mukaisesti.
Lisätietoja:
Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582, marko.pukkinen@avi.fi
Pelastusylitarkastaja Reijo Malkamäki, p. 0295 018 842, reijo.malkamaki@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomi
Turvallisuus ja varautuminen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Yhteiskunnan vakautta kehitetään vahvistamalla yhteisöllisyyttä ja ehkäisemällä polarisaatiota - jokaisella kunnalla on tässä tärkeä tehtävä29.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahden juhlapuhe Pielaveden kunnan 150-juhlavaltuustossa 29.5.2023 klo 14.30.
Pohjoinen23-valmiusharjoitus jatkui toisella webinaarilla Pohjois-Suomessa ja Lapissa29.5.2023 12:42:00 EEST | Tiedote
Yhteistyössä toimivat Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastot jatkoivat käynnissä olevaa Pohjoinen23-valmiusharjoitusta toisella suurella webinaarilla 25.5.2023. Verkkokoulutus on toinen osa Pohjoinen23-valmiusharjoitusta, joka käynnistyi 30.3.2023 ensimmäisellä webinaarilla. Harjoitus huipentuu syyskuussa 2023.
Ylijohtaja Soile Lahti luovuttaa Itä-Suomeen myönnetyn hengenpelastusmitalin29.5.2023 11:07:58 EEST | Kutsu
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti luovuttaa tasavallan presidentin Itä-Suomen alueelle vuonna 2023 myöntämän hengenpelastusmitalin 5.6.2023 Kuopiossa.
Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote
Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.
Arbetsboken för anpassad motion och idrott är kommunernas nya verktyg för att främja jämlikhet25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote
Arbetsboken för anpassad motion, som utarbetats i samarbete mellan Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (LTS), har utvecklats som ett hjälpmedel för kommunerna för att stödja fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation. Målet med arbetsboken är att stödja likvärdig tillgång till idrottstjänster och jämlika möjligheter för medborgarna att leva ett aktivt liv. Då arbetsboken publiceras ordnas ett webbseminarium som är öppet för alla den 30 maj 2023 kl. 9–11.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme