Tuomioistuinvirasto

Oikeusvaltion ytimessä - tuomioistuinlaitoksen keskeiset tavoitteet tuleville vuosille on nyt määritelty

Jaa
Toiminnan kehittäminen, henkilöstön osaamisen ja hyvinvoinnin edistäminen sekä aktiivinen vaikuttaminen toiminnan perusedellytysten turvaamiseen ovat tuomioistuinlaitoksen keskeiset tavoitteet. Tämä selviää tänään vahvistetusta tuomioistuinlaitoksen uudesta strategiasta vuosille 2023−2033.

”Uuden strategian yhtenä tärkeänä tavoitteena on vahvistaa tuomioistuinlaitoksen sisäistä ohjausta ja kehittämistä”, Tuomioistuinviraston johtokunnan puheenjohtaja, oikeusneuvos Mika Ilveskero toteaa.

Strategia sisältää tuomioistuinlaitoksen perustehtävän, vision ja keskeiset tavoitteet. Perustehtävä on muuttumaton ja juontuu Suomen perustuslaista. Riippumattomien ja puolueettomien tuomioistuinten tehtävä on tuottaa oikeusturvaa ratkaisemalla niiden käsiteltäviksi tulleet riita-, rikos- ja hallintolainkäyttöasiat. Visiossa korostetaan tuomioistuinlaitoksen asemaa ja oikeusturvan laatua sekä tiivistetään tulevan kymmenen vuoden tahtotila: Oikeusvaltion ytimessä – Tuomioistuimet tuottavat laadukasta oikeusturvaa joutuisasti ja nykyaikaisin menetelmin.

Tuomioistuinlaitoksen keskeiset tavoitteet strategiakaudella liittyvät sen toiminnan kehittämiseen, henkilöstön osaamisen ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä aktiiviseen vaikuttamiseen tuomioistuinlaitoksen toiminnan perusedellytysten turvaamiseksi. Toiminnan ja palvelun tavoitteena on vastata yhteiskunnan ja ihmisten tarpeita muun muassa siten, että asiat ratkaistaan joutuisasti, oikeusturva toteutuu yhtäläisesti koko maassa ja että tuomioistuimet tuottavat laadukkaan ja yhdenmukaisen asiointikokemuksen.

Strategian vahvistamisen jälkeen alkaa sen toimeenpano tuomioistuimissa ja Tuomioistuinvirastossa.

”Ryhdymme valmistelemaan niitä toimenpiteitä, joilla tavoitteet saadaan toteutettua”, Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola lupaa.

Tuomioistuinlaitoksen edellinen strategia oli vuodelta 2015. Uuden strategian valmisteluun osallistuivat tuomioistuinlaitoksen koko henkilöstö ja keskeiset sidosryhmät. Strategia laadittiin työryhmissä, joissa oli vahva tuomioistuinten ja Tuomioistuinviraston edustus. Strategian ohjausryhmän puheenjohtajina toimivat korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentit.

”Yhdessä tehty onnistunut strategia asettaa tavoitteet tulevien vuosien kehittämistyölle, jossa tarvitaan kaikkien panosta”, korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen toteaa.

Tuomioistuinlaitokseen kuuluvat kaikki Suomen tuomioistuimet ja niiden keskushallinnosta vastaava Tuomioistuinvirasto sekä tuomarinvalinta- ja tuomarinkoulutuslautakunnat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päällikkö Anu Koivuluoma, p. 029 565 0525, anu.koivuluoma@oikeus.fi, joka myös ottaa vastaan Tuomioistuinviraston johtokunnan puheenjohtajalle Mika Ilveskerolle osoitetut tätä asiaa koskevat yhteydenottopyynnöt.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto
PL 100/PB 100
00085 Tuomioistuinvirasto/Domstolsverket

0295650500http://www.tuomioistuinvirasto.fi

Tuo­miois­tuin­vi­ras­to on it­se­näi­nen kes­kus­vi­ras­to, joka pal­ve­lee koko tuo­miois­tuin­lai­tos­ta. Tuo­miois­tuin­vi­ras­to toi­mii oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lal­la.

Vi­ras­ton teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia sii­tä, että tuo­miois­tui­met ky­ke­ne­vät käyt­tä­mään tuo­mio­val­taa laa­duk­kaas­ti ja että tuo­miois­tuin­ten hal­lin­to on te­hok­kaas­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti jär­jes­tet­ty.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

År 2022 låg antalet anhängiga mål och ärenden vid domstolarna fortfarande på en hög nivå3.3.2023 12:07:16 EET | Tiedote

Antalet anhängiga brottmål och omfattande tvistemål vid tingsrätterna är fortfarande större och deras handläggningstider längre än före coronapandemin. Antalet mål och ärenden som är anhängiga vid hovrätterna har också ökat något samt deras handläggningstider blivit längre under de senaste åren. Däremot har antalet anhängiga mål och ärenden vid förvaltningsdomstolarna minskat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme