Aluehallintovirasto

Ojantakasen sijaishuoltoyksikkössä on ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki Ojantakasen sijaishuoltoyksikköön valvonta- ja tarkastuskäynnin 22.1.2021. Aluehallintovirasto totesi, että Ojantakanen on ryhtynyt asianmukaisiin korjaaviin toimenpiteisiin epäkohtien suhteen, jotka eduskunnan apulaisoikeusasiamies ja aluehallintovirasto olivat aiemmin havainneet.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies teki tarkastuskäynnin Lamujoen perhekodit Oy:n Ojantakasen sijaishuoltoyksikköihin yhdessä aluehallintoviraston kanssa 20.–21.11.2018. Apulaisoikeusasiamies totesi epäkohtia sijaishuollon järjestämisessä ja toteuttamisessa sekä edellytti Ojantakasen ryhtyvän toimenpiteisiin niiden korjaamiseksi.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkoi valvontaa ja suoritti jatkotarkastuskäynnin Ojantakaseen 21.11.2019. Tarkastuskäynnillä todettiin edelleen epäkohtia Ojantakasen sijaishuoltoyksikön toiminnassa. Epäkohdat koskivat mm. lasten kohtelua, lasten oikeutta käyttää puhelintaan ja liikkua laitoksen ulkopuolella sekä rajoitustoimenpiteiden toteuttamista ja päätöksentekoa.

Aluehallintovirasto antoi 28.10.2020 valvontapäätöksen, jossa se kiinnitti Ojantakasen yksikön vakavaa huomiota

  • asianmukaisten palveluiden järjestämiseen ja
  • asiakkaiden oikeuksien huomioonottamiseen toiminnassa sekä
  • hyvän hallintotavan ja lastensuojelulain noudattamiseen rajoitustoimenpiteiden päätöksenteossa ja niiden toteuttamisessa.

Aluehallintovirasto teki 22.1.2021 tarkastuskäynnin, josta ilmoitettiin Ojantakaselle etukäteen. Tarkastuskäynnillä Ojantakaseen sijoitetut lapset haastateltiin. Aluehallintovirasto antoi Ojantakaselle myös ohjausta rajoituspäätösten laadintaan ja toteuttamiseen.

Aluehallintovirasto katsoi asiakirjojen, selvitysten ja lasten haastattelujen perusteella, että Ojantakasen sijaishuoltoyksikkö oli ryhtynyt riittäviin ja asianmukaisiin toimenpiteisiin niiden epäkohtien korjaamiseksi, jotka olivat tulleet esille aiemmin valvonnassa. Aluehallintovirasto päätti valvonnan ja kehotti Ojantakasta jatkamaan edelleen toimintansa omavalvontaa, jotta se voi kehittää palvelujen laadun sisältöä ja toimintaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valvoo sijaishuoltoa covid-19-epidemiasta huolimatta ja tekee tarkastuskäyntejä. Käynneillä noudatetaan epidemiaan liittyviä suojautumistoimia.


Lisätietoja

sosiaalihuollon ylitarkastaja Saku Vaskivuo
puh. 0295 017 587
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme