Tieteentekijöiden liitto

OKM:n nykyinen rahoitusohjausmalli pitäisi arvioida ja yliopistolakia tulisi täsmentää johtosääntöjen osalta

Jaa
Tieteentekijät katsoo, että opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama selvitys yliopistojen hallinnollisesta autonomiasta on ansiokas, ja selvittäjäryhmän esittämät suositukset oikeansuuntaisia ja tavoittelemisen arvoisia. Silti liitto arvioi, että suositusten lisäksi tarvitaan myös lisätoimia.

Selvittäjäryhmä päätyy suosittelemaan OKM:n rahoitusohjauksen vaikutusten arviointia ja sen suhteen täsmentämistä yliopistoautonomiaan. Myös Tieteentekijät katsoo, että tämä on hyvin tärkeää. Liitto on jo kaksi vuotta sitten todennut, että OKM:n nykyinen rahoitusmalli estää yliopistoautonomian toteutumista. Tieteentekijät oli esittämässä rahoitusmallia, jossa keskeinen tavoite on tuoda rahoitukseen ennustettava ja vakauttava osuus. Sillä turvattaisiin yliopistojen hallinnollista autonomiaa suhteessa ministeriöön. 

Selvittäjäryhmä painottaa raportissaan yliopistojen johtosääntöjen merkitystä eikä näe tarvetta yliopistolain avaamiselle. Johtosääntöjen kehittäminen olisi myös Tieteentekijöiden mielestä ihanteellinen tapa toiminnan kehittämiseen. Valitettavasti kokemus joidenkin yliopistojen osalta kertoo, ettei yliopistoyhteisö ole aidosti päässyt osallistumaan johtosääntöjen kehittämiseen, eikä se ole myöskään tasa-arvoisessa asemassa päättämässä niistä.

Tieteentekijöiden mukaan yliopistolakia olisi siis syytä täsmentää tältä osin. Yliopistoyhteisön tulisi voida päättää johtosäännöstä edustuksellisissa elimissään, eli monijäsenisessä hallintoelimessä tai kollegiossa. Hallituksella olisi edelleen oikeus päättää yliopiston strategisista ja taloudellisista asioista. 

Edustuksellisten elinten aito edustuksellisuus olisi turvattava siten, että niissä toimii ainoastaan yliopistoyhteisön keskuudestaan valitsemia jäseniä. Näin ollen hyvänä toimintatapana voidaan liiton mukaan pitää sitä, että myös säätiöyliopistojen yhteinen monijäseninen hallintoelin valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan samaan tapaan kuin julkisoikeudellisten yliopistojen kollegioissa. 

Lisäksi Tieteentekijät muistuttaa, että apurahatutkijoita tulee kohdella osana yliopistoyhteisöä ja yliopistojen hallinnossa pitäisi huomioida paremmin kansainvälistaustaiset yliopistolaiset. Vaikutusmahdollisuuksien pitäisi olla yhdenvertaisia kaikille yliopistoyhteisön jäsenille.    

”Aiomme edistää ja seurata raportin suositusten toteutumista yliopistoissa sekä patistaa myös opetus- ja kulttuuriministeriötä suositusten toimeenpanon seurantaan. Valmistelemme lisäksi suosituksia eri yliopistojen kokemusten pohjalta yliopistodemokratiaa tukevista johtosäännön elementeistä”, Tieteentekijöiden varapuheenjohtaja Tero Karjalainen kertoo. 

Tieteentekijöiden hallitus muodosti kantansa autonomiaselvitykseen kuulemalla 15 jäsenyhdistystä. Hallituksessa on jäseniä sekä julkisoikeudellisista että säätiöyliopistoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tero Karjalainen
Tieteentekijöiden varapuheenjohtaja
Puh: 040 355 2121
tero.karjalainen@uef.fi
Twitter @KarjalainenTero

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tieteentekijöiden liitto
Tieteentekijöiden liitto
Rautatieläisenkatu 6
00520 HELSINKI

https://tieteentekijat.fi/

Tieteentekijät on yliopistosektorin suurin ammattijärjestö. Tieteentekijät työskentelevät korkeakoulu- ja tutkimussektorilla tutkimus-, opetus-, suunnittelu-, tiedonhallinta- ja hallintotehtävissä mm. lehtoreina, apulaisprofessoreina, nuorina tutkijoina, informaatikkoina, suunnittelijoina ja monilla muilla työnimikkeillä. 15 jäsenyhdistystämme toimii 12 eri kaupungissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tieteentekijöiden liitto

Työtilojen ja yhteisöllisyyden tulevaisuus huolettavat tieteentekijöitä - Yhteisön hiljainen tieto ei siirry virtuaalisissa kohtaamisissa10.8.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Tieteentekijöiden työskentely on sujunut korona-aikana enimmäkseen etätyönä ja pääsääntöisesti hyvin. Isoimpia huolia ovat työtilojen säilyminen työpaikoilla ja siihen liittyvä työyhteisön merkitys työhyvinvoinnille ja jaksamiselle, ilmenee Tieteentekijöiden liiton tekemässä kyselyssä jäsenilleen. Lisäksi etenkin ulkomaalaistaustaisten tieteentekijöiden integroitumista työhön ja työyhteisöön toista vuotta jatkunut etätyö on heikentänyt merkittävästi.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye