Savonlinnan kaupunki

Olavinlinnasta Orivirran sillalle – taidetta muuttuneesta Savonlinnasta

Jaa

Olavinlinnasta Orivirran sillalle -näyttely kertoo menneisyyden ja nykypäivän Savonlinnasta, sen muuttuneesta kaupunkikuvasta, rakennuksista, luonnosta ja ainutlaatuisesta ympäristöstä. Savonlinnan Riihisaaressa perjantaina 16.11. avautuva taidenäyttely kuvaa kaupunki- ja luonnonmaisemaa sekä edustaa eri vuosisatoja, tekniikoita, kohteita sekä laajaa otantaa paikallisista taiteilijoista.

Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.

Taideteokset on koottu Savonlinnan kaupungin noin 740 taideteoksen joukosta. Esillä on 72 maalausta, grafiikkaa ja piirustusta sekä valokuva- ja tekstiiliteosta. Teokset on valittu kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Mukana on teoksia myös kuntaliitosten myötä Savonlinnaan liittyneiltä alueilta, kuten Sääminki, Savonranta, Kerimäki ja Punkaharju.  Näyttelyyn on valittu sekä taidekoulutuksen suorittaneiden taiteilijoiden, että itseoppineiden ja harrastelijataiteilijoiden teoksia. Näyttelyn tuottajana toimii Savonlinnan maakuntamuseo.

Näyttelyssä liikutaan ajallisesti P.A. Kruskopfin 1800-luvun puolivälin kivipiirroksista Anni Löppösen 2010-luvun taidevalokuvaan ja maantieteellisesti Savonlinnan kaupunkimaisemista Savonrannan Orivirran ja Juurikansalmen, Kerimäen Hytermän ja Punkaharjun luonnonkauniisiin maisemiin.

-Suurimmat teoskokonaisuudet muodostuvat Savonlinnan lyseon opettajien, taidemaalari Usko Nyströmin ja taidemaalari Oskar Stenbergin, 1920-30-luvun teoksista. Nyströmin 21 piirustusta, öljyvärityötä ja akvarellia sekä Stenbergin 11 öljyväriteosta kuvaavat pääosin Savonlinnan keskustan rakennuksia ja maisemia sekä Olavinlinnaa ympäristöineen. Näyttelyssä on myös Savonlinnan tyttölyseon opettaja Kerttu Häiväläisen ja hänen seitsemän oppilaansa maalaamia akvarelleja vuosilta 1945–56. Yksi näistä oppilaista on rikoskirjailijana tunnetuksi tullut Eeva Tenhunen, taustoittaa intendentti Kirsi Liimatainen.

Muita näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Aleksandr Beggrow, Esko Aspivaara, Matti Korhonen, Olavi Laine, Eero Lehikoinen, Kalle Lähdesmäki, Ensio Onnukka, Bruno Pakarinen, Victor Teronen, Nikolai Tervakorpi, Jalmari Vaahtoluoto, Veikko Luostarinen ja Otto Karjalainen.

Näyttelyn ovat suunnitelleet ja koonneet museonjohtaja Mirjam Kosunen ja intendentti Kirsi Liimatainen.


Olavinlinnasta Orivirran sillalle – Kaupunkinäkymiä Savonlinnan taidekokoelmasta, Riihisaaressa 16.11.2018–2.6.2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa
Teos: Stenberg Oskar, Olavinlinna talvella, 1932, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Teos: Stenberg Oskar, Olavinlinna talvella, 1932, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa
Teos: Luostarinen Veikko, Orivirran silta, 1993, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Teos: Luostarinen Veikko, Orivirran silta, 1993, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna syys-huhtikuussa ti–su klo 10–17, muulloin päivittäin. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina17.4.2019 10:32:18 EESTTiedote

Mullankaivajat Saimaalla –hanke innosti Savonlinnan seudun sadat koululaiset arkeologian maailmaan sekä mahdollisti esihistoriallisen näyttelyn toteuttamisen. Arkeologian ja historian tutkimukseen sekä kotiseutunsa kulttuuriperinnön taltiointiin osallistui hankkeen kautta yhteensä noin 300 lasta ja nuorta Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun kouluista. Hyvä työ palkittiin ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke sai myös jatkoa.

EMBARGO 1.4.2019 KLO 00:01. Savonlinnan kaupunki palkkaa viisi norpankouluttajaa1.4.2019 00:01:00 EESTTiedote

Savonlinnan kaupunki vastaa matkailuväen toiveisiin palkkaamalla viisi osavuotista norpankouluttajaa. Töitä on tarjolla kokopäiväisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tehtäviin annetaan kolme viikkoa kestävä täsmäkoulutus, josta vastaa Ammattiopisto SAMIedu yhteistyössä Miamin yliopiston (University of Miami) kanssa. Miamin yliopisto on erikoistunut mm. delfiinien ja haikalojen tutkimiseen.

Argus Spectrum Internationalin tehdas sijoittuu Teknologiakeskus Elektroniaan20.3.2019 09:09:03 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International on solminut vuokrasopimuksen, jolla se sijoittuu Savonlinnan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan huhtikuun alusta lähtien. Yhtiö vuokrasi 1000 m² suuruisen toimitilan ja aikoo investoida tuotantotilojensa perustamiseen 2-3 miljoonaa euroa. Teknologiakeskus Elektronian tilat on räätälöity palvelemaan erityisesti elektroniikka-alaa. Siellä sijaitsee entuudestaan mm. elektroniikan testilaboratorio ja yksi elektroniikka-alan yritys.

Barbie juhlii kuusikymppisiään Savonlinnan Riihisaaressa5.3.2019 08:39:06 EETTiedote

Barbie-nukke esiteltiin 9.3.1959 New Yorkin lelumessuilla. Barbie on monelle sukupolvelle tuttu, ja edelleenkin tämä 60-vuotias ajaton kaunotar on voimissaan eri puolilla maailmaa. Barbie ei ole tavanomainen lelu, sillä se on seurannut aikaansa sekä kuvastanut kulttuurin muutoksia ja muodin virtauksia. Savonlinnan Riihisaaressa lauantaina 9.3. avautuvassa Barbie 60 vuotta –näyttelyssä on esillä yli 300 Barbie-nukkea 1960-luvulta nykypäiviin. Näyttelyn on tuottanut Savonlinnan maakuntamuseo.

Argus Spectrum Internationalin tehdas Savonlinnaan4.3.2019 11:04:38 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International, ASI Oy Ltd tulee sijoittumaan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan. Kaupunginjohtaja Janne Laine allekirjoitti yhteistyösopimuksen yrityksen sijoittumisesta Savonlinnaan. Yhtiö investoi tuotantotilojen perustamiseen 2-3 M€. Tuotannollisen toiminnan on tarkoitus alkaa vuonna 2019. Yrityksen tavoitteena on laajentaa tuotantoa siten, että Savonlinnassa tarvitaan noin 100 uutta työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme