Savonlinnan kaupunki

Olavinlinnasta Orivirran sillalle – taidetta muuttuneesta Savonlinnasta

Jaa

Olavinlinnasta Orivirran sillalle -näyttely kertoo menneisyyden ja nykypäivän Savonlinnasta, sen muuttuneesta kaupunkikuvasta, rakennuksista, luonnosta ja ainutlaatuisesta ympäristöstä. Savonlinnan Riihisaaressa perjantaina 16.11. avautuva taidenäyttely kuvaa kaupunki- ja luonnonmaisemaa sekä edustaa eri vuosisatoja, tekniikoita, kohteita sekä laajaa otantaa paikallisista taiteilijoista.

Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.

Taideteokset on koottu Savonlinnan kaupungin noin 740 taideteoksen joukosta. Esillä on 72 maalausta, grafiikkaa ja piirustusta sekä valokuva- ja tekstiiliteosta. Teokset on valittu kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Mukana on teoksia myös kuntaliitosten myötä Savonlinnaan liittyneiltä alueilta, kuten Sääminki, Savonranta, Kerimäki ja Punkaharju.  Näyttelyyn on valittu sekä taidekoulutuksen suorittaneiden taiteilijoiden, että itseoppineiden ja harrastelijataiteilijoiden teoksia. Näyttelyn tuottajana toimii Savonlinnan maakuntamuseo.

Näyttelyssä liikutaan ajallisesti P.A. Kruskopfin 1800-luvun puolivälin kivipiirroksista Anni Löppösen 2010-luvun taidevalokuvaan ja maantieteellisesti Savonlinnan kaupunkimaisemista Savonrannan Orivirran ja Juurikansalmen, Kerimäen Hytermän ja Punkaharjun luonnonkauniisiin maisemiin.

-Suurimmat teoskokonaisuudet muodostuvat Savonlinnan lyseon opettajien, taidemaalari Usko Nyströmin ja taidemaalari Oskar Stenbergin, 1920-30-luvun teoksista. Nyströmin 21 piirustusta, öljyvärityötä ja akvarellia sekä Stenbergin 11 öljyväriteosta kuvaavat pääosin Savonlinnan keskustan rakennuksia ja maisemia sekä Olavinlinnaa ympäristöineen. Näyttelyssä on myös Savonlinnan tyttölyseon opettaja Kerttu Häiväläisen ja hänen seitsemän oppilaansa maalaamia akvarelleja vuosilta 1945–56. Yksi näistä oppilaista on rikoskirjailijana tunnetuksi tullut Eeva Tenhunen, taustoittaa intendentti Kirsi Liimatainen.

Muita näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Aleksandr Beggrow, Esko Aspivaara, Matti Korhonen, Olavi Laine, Eero Lehikoinen, Kalle Lähdesmäki, Ensio Onnukka, Bruno Pakarinen, Victor Teronen, Nikolai Tervakorpi, Jalmari Vaahtoluoto, Veikko Luostarinen ja Otto Karjalainen.

Näyttelyn ovat suunnitelleet ja koonneet museonjohtaja Mirjam Kosunen ja intendentti Kirsi Liimatainen.


Olavinlinnasta Orivirran sillalle – Kaupunkinäkymiä Savonlinnan taidekokoelmasta, Riihisaaressa 16.11.2018–2.6.2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Museonjohtaja Mirjam Kosunen (vas.) ja intendentti Kirsi Liimatainen näyttelysalissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa
Teos: Stenberg Oskar, Olavinlinna talvella, 1932, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Teos: Stenberg Oskar, Olavinlinna talvella, 1932, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa
Teos: Luostarinen Veikko, Orivirran silta, 1993, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Teos: Luostarinen Veikko, Orivirran silta, 1993, öljy. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna syys-huhtikuussa ti–su klo 10–17, muulloin päivittäin. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Ikonit ja pääsiäismunat valtaavat Savonlinnan Riihisaaren13.2.2019 08:45:00Tiedote

Savonlinnalaisen ikonimaalari Tuula Ahosen näyttelyyn on valikoitunut pääsiäiseen liittyviä ikoneita, Jumalansynnyttäjän ja Kristuksen henkilöikoneita sekä kirkon pyhiä kuvaavia ikoneita. Näyttelyssä nähdään myös koristemunia, joita Ahonen on toteuttanut eri tekniikoilla. Mukana on olkikoristeisia ja helmikirjailtuja munia sekä vahatekniikalla koristeltuja munia eli pisankoja. Savonlinnan maakuntamuseon Valo valosta – Ikoneita ja pääsiäismunia –näyttely on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 15.2.–22.4.2019.

Kaminakopista kiekkoareenoille – SaPKon 90-vuotisnäyttely Savonlinnan Riihisaaressa28.1.2019 09:15:47Tiedote

SaPKo 1929–2019 – Ei mikä tahansa kiekkoseura -näyttelyssä esitellään 90-vuotisjuhliaan viettävä Savonlinnan kuuluisin urheiluseura. Näyttely kertoo Savonlinnan Pallokerhon menestystarinan pikkukaupungin vaatimattomista oloista ponnistaneesta seurasta kohti Mestis-mestaruutta 2017. Savonlinnan maakuntamuseon tuottama näyttely on tehty yhteistyössä Savonlinnan Pallokerhon kanssa, ja se on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 1.2.– 3.11.2019.

St. Petersburg and Lake Saimaa attract international tourists together17.1.2019 09:43:06Tiedote

St. Petersburg, Lake Saimaa and Leningrad Region start cooperation in tourism promotion in order to attract international tourists from China, South Korea and Central Europe. The aim of the cooperation is to raise awareness and develop contacts with tour operators to increase high-value incoming tourism outside the main tourism season. In Lake Saimaa are Imatra, Lappeenranta, Mikkeli and Savonlinna – the cities that form the Lake Saimaa – Purest Finland brand consortium.

Pietari ja Saimaa aloittavat yhteistyön matkailun kehittämisessä17.1.2019 09:35:54Tiedote

Pietari, Leningradin alue ja Saimaan kaupungit aloittavat yhteistyön matkailun markkinoinnissa, tuotekehityksessä ja myynnissä. Tavoitteena on houkutella matkailijoita Pietariin ja Saimaalle Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Keski-Euroopasta. Yhteistyön tuloksena lisätään matkanjärjestäjien tietoisuutta mahdollisuudesta yhdistää nämä kaksi kohdetta rajanylittävässä matkailussa ja tuoda asiakkaita kokemaan elämyksiä ympäri vuoden – myös huippusesonkien ulkopuolella. Saimaalta mukana yhteistyössä ovat Imatra, Lappeenranta, Mikkeli ja Savonlinna, jotka yhdessä muodostavat Lake Saimaa Purest Finland markkinointikonsortion.

Majoitus- ja kokousmatkailuinvestointi Savonlinnaan17.12.2018 11:05:36Tiedote

Liikemies Yrjö Laakkonen on lähtemässä toteuttamaan matkailuliiketoiminnan kasvattamista Savonlinnan Oraviin. Puistoniemen alueelle on suunnitteilla kansainvälisesti korkeatasoinen majoitus- ja kokousmatkailutilojen rakentamishanke. Investoinnin suuruus on noin 6 miljoonaa euroa. Savonlinnan kaupunki huolehtii alueen kaavoituksesta ja avustaa investointituen hakemisessa sekä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa.

Savonlinna hakee kesätyöntekijöitä valtakunnallisesti avaimet käteen -paketilla29.11.2018 13:17:04Tiedote

Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, Savonlinnan seudun matkailu ja Savonlinnan Vuokratalot Oy käynnistävät yhdessä kausityöntekijöiden rekrytointikampanjan. Kampanja käynnistyy alkuvuodesta 2019. Kampanjan tavoitteena on rekrytoida jo valmiiksi osaavia sesonkityöntekijöitä kesäksi sekä työntekijöitä, jotka haluavat kesätöihin matkailu- ja ravintola-alalle Suomen kesäpääkaupunkiin Savonlinnaan ja sen ympäristökuntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme