Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Oletko nähnyt kaupunkilepakoita pääkaupunkiseudulla, Tampereella tai Turussa? Osallistu tutkimukseen!

Jaa

Tutkijat Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kaipaavat havaintoja lepakoista pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun keskusta-alueilta.

Pohjanlepakko. Kuvaaja: Anna Blomberg.
Pohjanlepakko. Kuvaaja: Anna Blomberg.

Maailmalta tunnetaan yli 1 400 lepakkolajia, mikä on noin viidesosa kaikista maailman nisäkäslajeista. Lepakot ovat levittäytyneet hyvin laajalle, mutta kaupungistumisen vaikutuksesta lepakoihin tiedetään silti hyvin vähän.

On kuitenkin viitteitä siitä, että jotkin lepakkolajit viihtyvät erityisesti kaupungeissa. Mutta kuinka mieluisia suomalaiset kaupunkiympäristöt ovat lepakoille? Voidaanko lepakoiden todeta jopa olevan sopeutuneita kaupunkielämään, vai onko siitä niille jotain haittaa?

Näihin kysymyksiin vastaamiseen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tutkijat kaipaavat nyt kaupunkilaisten apua.

– Olemme kiinnostuneita Helsingin, Espoon ja Vantaan sekä Tampereen ja Turun keskusta-alueiden lepakkohavainnoista. Hyviä havaintopaikkoja kaupungeissa ovat erilaiset keskustojen puistoalueet, mutta myös katuvalojen lähettyvillä voi nähdä lepakon saalistelemassa. Meitä kiinnostaa myös tieto rakennuksista, joissa lepakot viettävät aikaa päivisin, toteaa Veronika Laine Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Havaintojen lähettäjän ei tarvitse tehdä tarkkaa lajimääritystä, mutta ylös kannattaa kirjata ainakin seuraavat asiat:

  • Havaintopaikka: osoite tai koordinaatit.
  • Kuinka monta lepakkoa havaittiin - arvio riittää.
  • Oliko kyseessä lentävä lepakko vai pesimäpaikka.
  • Havainnoitsijan yhteystiedot - ei pakollinen tieto.

Lähetä havaintosi e-lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen veronika.laine@helsinki.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veronika Laine, Veronika.laine@helsinki.fi

Tutkimusryhmä BatLabFinland: https://batlabfinland.wordpress.com/

Twitter @VeronikaNLaine

Kuvat

Pohjanlepakko. Kuvaaja: Anna Blomberg.
Pohjanlepakko. Kuvaaja: Anna Blomberg.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 5186195

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Forskning: Marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga bör begränsas16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Projektet Marknadsföring av ohälsosamma livsmedel till barn och ungdomar (EPELI) kartlade marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga och lösningar på deras negativa effekter. Dagens avslutande seminarium presenterade resultaten av studien och slutsatser. Enligt studien behövs strängare och mer restriktiva marknadsföringsregler för att skydda unga människor, särskilt de i åldern 13-17 år.

Tutkimus: Lapsille ja nuorille suunnattua epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia pitäisi rajoittaa16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja nuorille (EPELI) -hankkeessa kartoitettiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia sekä ratkaisuja sen aiheuttamiin haittavaikutuksiin. Tänään pidetyssä päätösseminaarissa esiteltiin tutkimuksen tuloksia ja johtopäätökset. Tutkimuksen mukaan nykyistä tiukempaa ja rajoittavampaa markkinoinnin sääntelyä tarvitaan suojelemaan etenkin 13–17 -vuotiaita nuoria

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme