Kustannusosakeyhtiö Otava

Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit haluaa opettaa, että jokainen lapsi on erilainen, mutta yhtä arvokas

Jaa

Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit on kirjailija Johanna Elomaan uusi lastenkirja, jonka eläinhahmojen erityispiirteet osoittautuvat vahvuuksiksi kun viidakon asukit pakenevat keltaisia kauhukaivajia Paratiisimetsään. Elomaa haluaa kirjallaan auttaa lapsia arvostamaan sekä omaa että muiden ainutlaatuisuutta. Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit on suositun Hidasta elämää -kirjaperheen ensimmäinen lasten satukirja.

Kuluneen poikkeusvuoden aikana suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut läsnä erityisen voimakas huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista, ja uutiset kouluväkivallasta ja -syrjinnästä syventävät huolta entisestään. Yksi ratkaisu kouluissa ja muissa yhteisöissä tapahtuvan kiusaamisen vähentämiseen voisi löytyä vuorovaikutus- ja empatiataitojen harjoittelemisesta. Entä jos jo lapsesta saakka oppisimme ajattelemaan, että jokainen ihminen on erilaisuudessaan ihmeellinen?

Johanna Elomaan uutuuskirjassa Oliver Oranki eksyy äidistään paetessaan viidakkoon rynnistäviä kaivinkoneita. Hän kohtaa pakomatkallaan esimerkiksi ylivilkkaan makakiapinan, likinäköisen pytonin ja erityisherkän perhosen, jotka paljastavat Oliverille oman erityislaatuisuutensa ja siihen liittyvät epävarmuudet mutta samalla auttavat Oliveria löytämään tiensä turvaan. Kirja auttaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa tärkeistä elämäntaidoista, kuten myötätunnosta, kärsivällisyyden opettelemisesta, huomioonottamisesta sekä ennakkoluuloista ja epävarmuudesta. Siitä, kuinka jokainen on hyvä omana erityisenä itsenään, ja kuinka yhdessä erilaiset tyypit saavat ihmeitä aikaiseksi.

”Tänä päivänä, kun ympärillämme on enemmän kuin koskaan eri taustoista ja lähtökohdista tulevia ihmisiä, on tärkeää oivaltaa jo varhain, miten erilaisilla ominaisuuksilla varustetut yksilöt ovat yhdessä vahvempia ja miten paljon voimme oppia toinen toisiltamme. Halusin korostaa kirjassa sitä, miten erilaisuus ei ole ainoastaan hyväksyttävää, vaan se on supervoima! Kuten Oliver Oranki kirjassa muistuttaa: Kaikenlaisille eläimille on täällä metsässä tilaa”, Elomaa sanoo.

Tarina syntyi orankien kanssa työskennellessä

Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit -kirjan idea syntyi Elomaan työskennellessä Borneossa kaltoinkohdeltujen ja hylättyjen orankien hoivakodissa. Hoitaessaan eläimiä Elomaa oli vaikuttunut siitä, kuinka lempeitä ja inhimillisiä orangit ovat – kuitenkin ilman ihmisille ominaisia ennakkoluuloisuuden, katkeruuden ja skeptisyyden tunteita. Hyväksyvien ja sympaattisten orankien kautta Elomaa haluaisi lähteä purkamaan ihmisille ominaista ”normaalin” ajatusta, sitä, voisivatko lapset oppia pitämään toisen erikoisuutta ensisijaisesti oudon sijaan hienona.

Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit on lämminhenkinen, hauska ja koskettava tarina erilaisuuden arvostamisesta ja yhteen hiileen puhaltamisesta. Se on Johanna Elomaan ensimmäinen lastenkirja, jota ennen häneltä on julkaistu kolme romaania ja kaksi tietokirjaa.

Teos on käsittely- ja arvosteluvapaa ilmestyessään 27.5.2021

 Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja pdf-vedokset: anni.gullichsen@otava.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Kuva: Jonne Räsänen
Kuva: Jonne Räsänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Mutkatonta arkiruokaa koko perheelle: Kylmä nakki on Hanna Gullichsenin ja Elina Ylitervon uusi, ihana ruokakirja, jossa mennään sieltä missä aita on matalin4.6.2021 08:32:00 EEST | Tiedote

Kukapa ruuhkavuositallaajaa ei olisi joskus kuitannut päivällistä, lounasta tai yhtä päivän loputtomista välipaloista tarjoamalla jälkikasvulleen ruoaksi kylmiä nakkeja? Hanna Gullichsenin ja Elina Ylitervon uusi ruokakirja Kylmä nakki on kaikille lapsellisille ihmisille, jotka haluavat jatkossakin mennä sieltä missä aita on matalin – ehkä kuitenkin astetta maukkaammin.

Lukuvinkit kesäksi lapsille ja nuorille – muista Otavan käynnissä olevat ystävämyynnit!2.6.2021 08:53:35 EEST | Tiedote

Kesä on viimein täällä, vaan mitä se olisikaan ilman hyvää luettavaa? Aika tylsää! Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Kariston lasten- ja nuortenkirjoista löytyy kiinnostavaa, viihdyttävää ja jännittävää lukemista niin aloitteleville kirjanystäville kuin ahmijoillekin. Suurin osa kirjoista on saatavilla perinteisen kovakantisen lisäksi myös ääni- ja sähkökirjana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme