Kainuun ELY-keskus

Öljylämmityksestä luopuminen ajankohtaista Kainuussa

Jaa

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten lähes 30 miljoonan euron määrärahan, jolla tavoitellaan noin 10 000 pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista. Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Avustushakemuksia on tullut tähän mennessä jo noin 3 000 kpl.

Kainuun ELY-keskus selvitti vuonna 2012 päättyneessä Öljyisten maa-alueiden kartoitus Kainuussa -projektissa Kainuun alueella sijaitsevien kiinteistökohtaisten lämmitysöljykattiloiden määrää. Selvityksen mukaan Kainuussa on edelleen noin 2500 kpl öljylämmitteistä asuinkiinteistöä.

Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Juha Määtän mukaan monet 1960-1970 -luvulla asennetut öljylämmitysjärjestelmät alkavat olla elinkaarensa päässä.

- On oikea aika uusia lämmitysjärjestelmä. Kuntien rakennusjärjestysten mukaan säiliön haltijan on poistettava maaperästä käytöstä poistettu maanalainen polttoainesäiliö putkistoineen. Ennen poistamista säiliö tulee puhdistaa ja tarkastaa.

Pohjavesialueiden erityispiirteet otettava huomioon

Korvaavaa lämmitysmuotoa suunniteltaessa kannattaa etukäteen selvittää niiden rakentamisedellytykset omassa asuinympäristössä.

- Energiaremontin toteutus kannattaa suunnitella erityisen huolella, mikäli asuu pohjavesialueella, ympäristöasiantuntija Mari Helin Kainuun ELY-keskuksesta ohjeistaa.

- Erityisesti vanhat ja huonokuntoiset maanpinnan alapuolelle sijoitetut lämmitysöljysäiliöt ovat merkittävä riski pohjaveden laadulle, joten niistä luopuminen on hyvin kannatettavaa.

Helin muistuttaa, että lämmitysmuotoa muutettaessa on syytä huomioida tiukentuneet oikeuskäytänteet maalämpöjärjestelmien sijoittamisesta pohjavesialueille. Maalämpökaivoista ja -järjestelmistä on aina pyydettävä lausunto ELY-keskukselta, mikäli niiden asennusta suunnitellaan pohjavesialueille.

- Kunnan myöntämä toimenpidelupa ei pohjavesialueella välttämättä riitä, vaan maalämpöjärjestelmien asentaminen edellyttää yleensä myös aluehallintovirastosta haettavaa vesilain mukaista lupaa. Viime vuosina AVI:t ovat suurimmassa osassa maalämpöjärjestelmien pohjavesialueelle sijoittamista koskevissa lupaprosesseissa päätyneet kielteiseen ratkaisuun. Niinpä pohjavesialueilla kannustetaankin vaihtamaan öljylämmitys muihin uusiutuvaan energiaan pohjautuviin lämmitysratkaisuihin kuin maalämpöön, Helin jatkaa.

Avustuksen hakemiseen saatavissa neuvontaa

Avustusta voi hakea takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustuspäätöstä kannattaa kuitenkin hakea jo ennen muutostyön aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen päätöksen saamisesta.

Jos käytössä on verkkoyhteys sekä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne, hakeminen on helpointa sähköisessä Aluehallinnon asiointipalvelussa. Ennen hakemista kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti myöntämisehtoihin ja hakuohjeeseen. Huolellisesti täytetty hakemus sekä kaikkien tarvittavien liitteiden toimittaminen heti hakemuksen yhteydessä nopeuttaa päätöksen saamista merkittävästi.

Avustuksen myöntämisehtoihin ja hakemiseen liittyvissä asioissa neuvoo valtakunnallinen ympäristöasioiden asiakaspalvelu. Kuluttajien energianeuvonta puolestaan vastaa öljylämmityksen vaihtajien teknisiin kysymyksiin.

Lue lisää:

Asiakaspalvelu ja neuvonta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa avustuksista - Pirkanmaan ELY-keskus:
Vesa-Pekka Heikkilä, p. 0295 036 324, vesa-pekka.heikkila@ely-keskus.fi

Lisätietoa pohjavesialueista - Kainuun ELY-keskus:
Mari Helin, p. 0295 023 895, mari.helin@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen Kainuussa muuta maata pienemmät20.10.2020 16:49:05 EESTTiedote

Kainuun taloudenkasvu jatkui vahvana koronakriisiin saakka. Koronan aiheuttamat rajoitustoimet ovat vaikeuttaneet elinkeinoelämää huomattavasti, mutta vaikutukset ovat Kainuussa jääneet hieman vähäisemmiksi muuhun maahan verrattuna ja toipuminen on ollut oletettua nopeampaa. Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavasti toimialoittain sekä yrityskohtaisesti. Vaikeimmat vaikutukset koronakriisillä on palvelualoilla sekä matkailussa, kun taas osalla toimialoista, kuten teollisuudessa, vaikutukset ovat olleet vähäisempiä tai niiden odotetaan tulevan viiveellä. Syksyn 2020 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen ovat olleet Kainuussa muuta maata pienemmät, mutta lähitulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin epävarmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme