Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Öljypäästö torjuttu Oulun Rommakonväylällä

Jaa

Oulun edustan Rommakonväylällä havaittiin öljyä veden pinnalla 2.4.2021. Päästölähdettä on selvitelty alueen toiminnanharjoittajien, Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen, Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimesta. Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on torjunut öljyvahinkoa imeyttämällä öljyä ja rajoittamalla öljyn leviämistä puomitusten avulla. Osittain öljy on myös haihtunut veden pinnalta.

Päästön alkuperää ei ole varmuudella pystytty todentamaan. Todennäköisyys, että öljy olisi kulkeutunut maa-alueelta, on tehtyjen selvitysten perusteella hyvin pieni. On mahdollista, että joltain alueella vierailleelta alukselta on päässyt öljyä tai öljysekaista vettä vesistöön.

Analyysien perusteella kyse oli hydrauliikkaöljyn tapaisesta öljystä. Öljyyntymä esiintyi pääosin alueella olevan kemikaalilaiturin viereisessä poukamassa.  Pienehköstä öljymäärästä, öljyyntymäpaikasta sekä ajankohdasta johtuen ei tilanteesta aiheutunut mainittavia luonto- tai ympäristövahinkoja.

Öljyvahinkoalueella pidettiin katselmus 16.4.2021, jolloin öljyä ei enää havaittu. Öljyvahinkoon liittyvä pelastustoiminta lopetettiin, eikä jälkitorjunnalle ole tarvetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöasiantuntija Sakari Kalliokoski, p. 0295 038 339, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtatien 20 tie- ja liittymäjärjestelyt Pudasjärvellä jatkuvat18.5.2021 14:50:24 EEST | Tiedote

Valtatien 20 sekä maanteiden 18775 ja 18777 tie- ja liittymäjärjestelyt Pudasjärvellä Kurenalan kohdalla jatkuvat talvitauon jälkeen viikolla 20. Kesän aikana tehdään siltojen pinnoitustöitä, maanrakennustöitä, kiveystöitä ja viimeistelytyöt. Tietöiden aikaisen kiertotien purkaminen alkaa elokuun lopussa ja liikenne siirtyy takaisin valtatielle 20. Hankkeessa on mm. rakennettu uusia kiertoliittymiä ja uusi taajaman keskustan sisääntulotie. Hankkeen tavoitteena on kevyen liikenteen olosuhteiden ja turvallisuuden parantaminen. Kiertoliittymällä parannetaan taajaman uuden sisääntulotien liittymän liikenneturvallisuutta liikenteen kasvusta huolimatta.

Kuusamossa sorateillä poikkeuksellisen paha kelirikko17.5.2021 14:56:44 EEST | Tiedote

Sorateillä on tällä hetkellä poikkeuksellisen paha kelirikko Kuusamossa. Tierunkojen sulaminen on paikoin vienyt kantavuuden tieltä ja henkilöautoillakin on vaikea liikkua. Tiet on pyritty pitämään läpikuljettavassa kunnossa ajamalla mursketta. Alkuviikolle (ti-ke) on ennustettu runsaita vesisateita, mikä todennäköisesti heikentää teiden liikennöitävyyttä entisestään. Kevään kelirikkokausi on ollut alueella pitkä ja hankala. Mursketta on ajettu runsaasti tavanomaista enemmän ja tarvetta on vielä jatkossakin. Sorateiden lanauksia on ehditty jonkin verran tehdä ja työtä jatketaan, kun tiet kuivuvat tarpeeksi.

Raahen Haapajärven tekoaltaan patorakenteiden peruskorjaus vaikuttaa järven säännöstelyyn kesän 2021 aikana17.5.2021 09:17:11 EEST | Tiedote

Haapajärven tekojärven suunnittelu ja rakentaminen käynnistyi vuonna 1965. Tekojärveen varastoidaan lähivaluma-alueen ja Pattijoen vettä, jotta SSAB:n Raahen tehdasalueella on vettä saatavilla. Tekojärvi on otettu käyttöön vuonna 1970. Haapajärven säännöstelyllä on ELY-Keskuksen hallinnassa oleva vesioikeudellinen lupa. Käytännön säännöstelyä toteuttaa SSAB yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa.

Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 202117.5.2021 08:48:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen tiestöllä päällystys- ja tiemerkintätyöt käynnistyvät toukokuun aikana. Työt suoritetaan toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Maanteitä päällystetään noin 300 kilometriä ja kevyen liikenteen väyliä noin 10 kilometriä. Päällystettyjen teiden korjaus sisältää päällysteiden uusimista, tienrakenteen parantamista, kuivatuksen parantamista sekä erilaisia paikkauksia.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Iin Ollinkorven tuulivoimahankkeen YVA-arviointiselostuksesta11.5.2021 13:03:42 EEST | Tiedote

Yhteysviranomainen toteaa hankealueen poikkeuksellisen laajuuden ja vaihtoehtojen alueellisen varsin suuren vaihtelun tuovan epävarmuutta vaihtoehtojen väliseen vaikutusten arviointiin. Hanke poikkeaa useista muista tuulivoimahankkeista myös siinä, että voimaloiden väliset etäisyydet ovat tavanomaista suuremmat ja hankealueen keskellä on suuria alueita, joilla ei sijaitse voimaloita. Arvioinnissa ei ole tuotu esille sellaista vaihtoehtoa, että suunniteltuja voimaloita olisi ryhmitelty tiiviimmäksi kokonaisuudeksi, mikä on varteenotettava epävarmuustekijä hankkeen erilaisia ympäristövaikutuksia arvioitaessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme