Säteilyturvakeskus (STUK)

Olkiluodon kolmosreaktorin valvonta siirtyi maaliskuussa uuteen vaiheeseen

Jaa

Tuoreessa kolmannesvuosiraportissaan STUK kertoo, mitä Teollisuuden Voiman Olkiluodon kolmannen laitosyksikön valvonnassa tapahtui vuoden alusta huhtikuun loppuun.

STUK hyväksyi OL3:n latauslupahakemuksen 26. maaliskuuta. TVO aloitti polttoaineen latauksen seuraavana päivänä ja siinä vaiheessa päättyi rakentamisen aikaisen laitosprojektin valvonta ja STUK alkoi valvoa käytössä olevaa laitosta.

Projektipäällikkö Essi Vanhanen STUKista toteaa, että OL3 on nyt käyttöönottovaiheessa ja tilanne eroaa vielä laitoksen naapurissa olevien käyvien laitosten tilanteesta. Käyttöönotossa tehdään parhaillaan esikriittisyyskokeita, joiden jälkeen reaktori tehdään vasta ensimmäistä kertaa kriittiseksi, eli ydinreaktori käynnistetään.

Ennen latausluvan hyväksymistä STUK teki useita tarkastuksia. Niihin kuului myös latausvalmiuden todentamistarkastus. STUK tarkasti myös hätädieselgeneraattorien toiminnan ja että laitoksessa oli saatettu loppuun kaikki muutkin tarvittavat korjaukset.

STUKin tarkastajat ovat olleet alkuvuoden pääosin etätöissä, mutta OL3:n latausvalmiuden todentamisen kannalta tarvittava laitospaikkavalvonta ja tarkastukset on tehty suunnitelmien mukaisesti.


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Essi Vanhanen, puh. (09) 759 88 242
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin kolmannesvuosiraportti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta21.5.2021 11:30:00 EEST | Tiedote

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy etenee kohti loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen jättämistä. Säteilyturvakeskus (STUK) hyväksyi huhtikuussa Eurajoen Olkiluodon kallioperään louhittavien loppusijoitustunneleiden kalliotekniset suunnitteluaineistot ja teki huhtikuun lopussa tunneleiden aloitusvalmiustarkastuksen. Hyväksytyn tarkastuksen jälkeen loppusijoitushankkeesta vastaava Posiva Oy saattoi aloittaa loppusijoitustunneleiden louhimisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme