Säteilyturvakeskus (STUK)

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen eilinen tapahtuma ei uhannut ihmisten tai ympäristön turvallisuutta

Jaa

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön tilanne on vakaa ja Teollisuuden voima (TVO) jatkaa tilanteen selvittämistä ja korjaustoimenpiteitä. Säteilyturvakeskus valvoo tehostetusti TVO:n työtä.

Säteilyturvakeskus (STUK) on jatkanut eilisestä häiriötilanteesta johtuvaa valvontaa yön yli. Säteilytilanne laitoksella ja laitoksen ympäristössä on normaali. Tapahtumasta ei aiheutunut sellaista radioaktiivista päästöä, jolla olisi ollut vaikutusta ihmisille tai ympäristölle. Laitoksen työntekijät eivät myöskään altistuneet säteilylle.

Eilisen häiriön syy oli vika reaktorin jäähdytysveden puhdistusjärjestelmässä. Jäähdytysveteen pääsi radioaktiivisia aineita sisältävää suodatinmateriaalia, joka nosti hetkellisesti säteilytason jäähdytyspiirissä. Reaktorin polttoaine ei vaurioitunut, joten uhkaa haitallisesta radioaktiivisesta päästöstä ei ollut.

Reaktorin jäähdytyspiirin kohonneen säteilyn takia laitoksen turvallisuusjärjestelmät käynnistyivät automaattisesti ja laitoksen henkilökunta aloitti ohjeiden mukaiset toimenpiteet ihmisten suojaamiseksi ja tilanteen selvittämiseksi.

STUK jatkaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön korjaustoimenpiteiden tehostettua valvontaa. TVO on aamulla purkanut organisaationsa varautumistilanteen ja tekee töitä normaalien menettelyjen mukaan.


Yhteyshenkilöt

STUKin mediapalvelu 010 850 4761

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK antoi Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikölle käynnistysluvan16.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) antoi tiistai-iltana 15.12. Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO) luvan käynnistää Olkiluodon ydinvoimalaitoksen torstaina 10.12. pikasulkuun mennyt ja kylmäseisokkiin ajettu voimalaitoksen kakkosyksikkö. TVO on selvittänyt tapahtuman syyt ja tehnyt tarvittavat tarkastukset ja huoltotyöt. Näin se on varmistanut, että turvallisuudelle tärkeät laitteet ja järjestelmät toimivat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme