Fingrid Oyj

Olkiluoto 3:n lähivikakoe peruuntui

Jaa
Fingrid ei päässyt 27.4.2023 testaamaan lähivikakokeessa Olkiluoto 3:n toimivuutta verkossa. Voimalaitoksen omistaja Teollisuuden Voima peruutti kokeen toteutuksen viime metreillä laitostoimittajan lisäanalyysien vuoksi.

Voimalaitosten luotettavaa toimintaa kantaverkossa tapahtuvien vikojen aikana voidaan todentaa tekemällä ns. lähivikakoe. Kokeessa verkkoon tehdään voimalaitoksen lähettyvillä hetkellinen oikosulku, joka aiheuttaa samantyyppisen jännitteen notkahtamisen kuin todellinenkin esim. salamaniskun aiheuttama vika voimalaitoksen lähettyvillä.

”Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin nettotuotantotehollaan paitsi Suomen, myös pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö. Koko sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että voimalaitos toimii vakaasti ja luotettavasti erilaisissa tilanteissa, mukaan lukien myös verkossa tapahtuvat viat. Tämän vuoksi Fingrid suunnitteli erillistä lähivikakoetta Olkiluoto 3:n häiriösietoisuuden varmistamiseksi. Koetta ei päästy kuitenkaan toteuttamaan Olkiluoto 3:n omistajan, Teollisuuden Voiman, viime hetken peruutuksen vuoksi. Peruutuksen syyksi kerrottiin laitostoimittaja Siemensin lisäanalyysit”, kertoo kehityspäällikkö Minna Laasonen Fingridiltä.

Fingridin suunnitelmissa oli toteuttaa Olkiluoto 3:n lähivikakokeen vaatimat muutokset kantaverkkoon siten, että kokeen vaikutukset olisivat olleet muille verkkoon liittyneille mahdollisimman vähäiset. Kantaverkon kytkentämuutokset olisi tehty sähköasemille Huittisissa, Kangasalla, Ulvilassa ja Seinäjoella. Länsirannikolle kytkettyä tuulivoimatuotantoa ehdittiin jo rajoittamaan suunnitellun poikkeavan kantaverkon kytkentätilanteen vuoksi. Tuulivoimatuotannolle ilmoitetut rajoitukset purettiin välittömästi, kun tieto lähivikakokeen peruuntumisesta saatiin.

”On erittäin valitettavaa, että Olkiluoto 3:n lähivikakoetta ei päästy toteuttamaan ja että kokeen peruutus tuli aivan viime hetkellä. Sitä on suunniteltu pitkään ja huolellisesti, ja kokeen toteutukseen oli varattuna kymmeniä fingridiläisiä ja Fingridin palvelutoimittajia", Laasonen kertoo.

Olkiluoto 3:n lähivikakokeen suorittamista ei suunnitella lähitulevaisuudessa.

Lisätietoja:
Minna Laasonen, Fingrid Oyj, puh. 0303 955 132


Voimalaitosten tekniset vaatimukset >

Olkiluoto 3 kantaverkkoon >

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Oikaisu Fingridin 25.5.2023 tiedotteeseen: Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta, ei neljältä kuukaudelta26.5.2023 10:07:52 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Fingrid uses congestion income to benefit customers and waives grid service fees25.5.2023 14:19:05 EEST | Press release

Fingrid is confirming its earlier plans to use the record-high congestion income from 2022 to benefit its customers and waive grid service fees for six months in 2023. In 2022, grid service fees were waived for four months. For 2023, Fingrid has announced that it will waive grid service fees for January, February and June and now confirms that it will waive grid service fees for July, November and December. This will reduce grid customers’ fees by altogether some EUR 300 million.

Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja asiakkaiden hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja25.5.2023 14:18:34 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä neljältä kuukaudelta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Tuulivoimatuotannon enimmäismäärää pienennetään länsirannikolla ajoittain lähikuukausien siirtokeskeytysten aikana25.5.2023 09:00:25 EEST | Tiedote

Fingrid asettaa länsirannikon tuulivoimatuotannolle normaalia tasoa pienemmän enimmäismäärän lähikuukausina suoritettavien siirtokeskeytysten ajaksi. Käytännössä muutos koskee ennen kaikkea siirtokeskeytysten aikaisia tuulivoiman huipputuotantotilanteita. Toimenpiteillä varmistetaan verkon vakautta ja ne toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tuulivoimatuottajien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme