Omaishoidon taakka kasvaa ja kevenee tanssijoiden käsivarsilla
Yhteiset askeleet -tanssiteos tekee omaishoitajien uupumisesta näkyvää ja tuo arjen tasapainoilun Helsingin kaduille ja eduskunnan portaille. Esitys on osa Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlaa.

Koronavuosi on ollut vaikea omaishoitajille sekä tanssijoille. Suunnitelmia on muutettu, siirretty ja peruttu. Epävarmuudessa, muuttuvien rajoitusten mukaan on työstetty myös Yhteiset askeleet -tanssiteosta.
Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen kysyi kesällä teoksen taiteelliselta johtajalta Anna Maria Myllymäeltä, tietäisikö tämä jotain sopivaa esitystä koronan vuoksi peruuntuneen ohjelman tilalle ulkotilaisuuteen, joka oli tarkoitus pitää Helsingin Paasikivenaukiolla.
– Innostuin ajatuksesta, että tanssin avulla tehdään näkyväksi omaishoitajien arjen haasteita. Kun ihmiset katsovat kehoja, liikkeen kautta välittyy moniulotteisesti paljon asioita, sanoo Myllymäki.
Tyyliksi valikoitui kontakti-improvisaatio. Myllymäki tunnisti omaishoidolle tärkeitä yhteisöllisyyden teemoja Cynthia Novackin kontakti-improvisaatiota käsittelevästä kirjasta Sharing the Dance.
– Kontakti-improvisaatio perustuu pitkälti siihen, että opetellaan lukemaan toisen kehoa jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa. Leikitään painolla ja painon kannattelulla. Miten liike muuttuu, kun ei olla omien jalkojen, vaan myös toisen varassa. Vastavuoroisesti miltä tuntuu kannatella toisen painoa, Myllymäki kuvaa.
Symboliikka tuli selväksi jo ensimmäisessä kokoontumisessa. Omaishoitajat uupuvat, kun yhden ihmisen päällä on liikaa painoa. Vastaavasti kun resursseja, kannattelijoita on riittävästi, liikkeestä tulee leikkisää ja soljuvaa, iloa ja viisautta tuovaa arkea.
Pienen perehtymisen jälkeen myös käsite omaishoito tuli lähemmäs tekijöitä kuin he olivat kuvitelleetkaan. Teoksen visuaalinen konsultti Katarina Murto oli hoitanut isoäitiään ja Myllymäen oma isä syöpään menehtynyttä Myllymäen äitiä.
– Olin hyvin tietoinen isäni uupumisesta. Aika monella oli vastaavia kokemuksia lähipiirissään. Emme vain tienneet, että sitä kutsutaan sanalla omaishoito. Me kaikki huolehdimme toisistamme eri tavoin.
Valtaosa omaishoitajista tekeekin näkymätöntä, mutta yhteiskunnalle välttämätöntä työtä – jopa 80 prosenttia kaikesta hoivasta. Pääasiallisessa auttamisvastuussa on noin 350 000 omaishoitajaa. Tanssissa kannattelijat vaihtuvat, ja myös elämässä tuki on vastavuoroista. Hoidettavalta voi saada viisautta ja uudenlaista merkitystä elämään.
Yhteiset askeleet keskiviikkona 6.10. klo 12.00 alkaen Helsingin kaduilla ja klo 13.30 eduskuntatalon portailla. Esitys starttaa samanaikaisesti Helsinki Biennaali Paviljongin läheisyydestä Kauppahallilta, Jätkäsaaren Selkämerenpuiston kentältä ja Rautatieasemalta klo 12 ja kulkee mm Sanomatalon, Esplanadin puiston ja Kansalaistorin kautta Lasipalatsinaukiolle.
Esitystä voi seurata myös verkossa osoitteessa www.omaishoitajat.fi/30vuotta
Tanssijat: Iiris Raipala, Otto Akkanen, Ilona Kenova, Mirva Mäkinen, Nadja Pärssinen ja Terhi Rasilo.
Lisätietoja:
Taiteellinen johtaja Anna Maria Myllymäki, p. 044 980 6204, sp annamariamy@gmail.com
Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen, p. 050 368 4554,
sp sari.tervonen@omaishoitajat.fi
Valokuvat toimitusten käytettävissä, kuvaaja Katarina Murto mainittava.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki
020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä. www.omaishoitajat.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry
Vähäinen liikunta haastaa omaishoitajien hyvinvointia31.3.2022 11:00:50 EEST | Tiedote
Omaishoitoperheiden arjessa on useita tekijöitä, jotka estävät omaishoitajaa pitämästä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja liikkumisestaan. Omaishoitajat ohittavat helposti omat terveydelliset tarpeensa laittaessaan muun perheen ja apua tarvitsevan läheisen tarpeet omiensa edelle.
Joka kolmas työssäkäyvä pitää huolta läheisestään ansiotyön ohessa10.3.2022 09:50:24 EET | Tiedote
Omaishoidon ja työelämän yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Viikolla 11 Omaishoitajaliitto nostaa esille omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä sosiaalisen median kanavilla. Aihetunnisteena on #ruuhkavuodet.
Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote
Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.
Työssäkäyvien hoivakuorma kasvaa, lainsäädäntöä päivitettävä22.11.2021 08:03:32 EET | Tiedote
Suomen tulee lähitulevaisuudessa pystyä ratkaisemaan, miten iäkästä tai sairasta läheistään hoitavien työikäisten ihmisten hoivavastuita helpotetaan ja jaksaminen työmarkkinoilla turvataan.
Omaishoitajien viikolla tartutaan työikäisten hoivakuormaan11.11.2021 15:09:57 EET | Tiedote
Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Yli 700 000 suomalaista eli joka kolmas työssäkäyvä hoitaa läheistään ansiotyön ohessa. Hoivatilanne voi olla hyvin kuormittava. Silloin jaksamisen tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme