Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet valmistellaan uudelleen

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti 26.6. kokouksessaan palauttaa keväällä uudistetut Helsingin omaishoidon tuen myöntämisperusteet uudelleen valmisteltavaksi sosiaali- ja terveystoimeen. Uusista tuen myöntämisperusteista päätetään sosiaali- ja terveyslautakunnassa syyskaudella arviolta syys-lokakuussa.

Tätä ennen niille omaishoitoperheille, joilla omaishoidon tuki on jo ehtinyt laskea tai lakata helmikuussa 2017 uudistettujen myöntämisperusteiden mukaan, palautetaan takautuvasti vanhojen sopimusten mukainen tuki. Tätä tukea maksetaan kunnes uudelleen valmistellut omaishoidon tuen myöntämisperusteet on hyväksytty ja tuesta tehdään niihin perustuen uusi päätös.  Myös uusille omaishoidon tuen hakijoille tehdään päätökset väliaikaisesti vanhojen myöntämisperusteiden mukaan.

Jos asiakkaan omaishoidon tuki on helmikuun alun jälkeen noussut tai omaishoidettava on uutena asiakkaana alkanut saada tukea 1.2. jälkeen, muutoksia tukeen ei tässä vaiheessa tehdä.

Omaishoidon tuen vanhojen päätösten palauttaminen koskee arviolta joitain satoja asiakkaita Helsingin noin 4000 omaishoidon tuen asiakkaasta.

Teemme Helsingin omaishoidossa asiakkaita koskevat tukien muutokset mahdollisimman nopeasti ja viestimme muutoksista omaishoitoperheille. Sosiaali- ja terveystoimi pahoittelee omalta osaltaan muutosten asiakkaille aiheuttamaa tarpeetonta epävarmuutta. Helsinkiläiset omaishoitajat ja omaishoidettavat voivat tarvittaessa kysyä muutoksista omalta omaishoidon tuen sosiaaliohjaajaltaan.   

Syksyllä omaishoidon tuen uudistaminen jatkuu, kun uudistettavat omaishoidon tuen myöntämisperusteet hyväksytään. Kaupunginhallitus linjasi 26.6, että omaishoidon tuen hoitopalkkiot nostetaan samalle tasolle kuin Espoossa. Lisäksi hoidettava voi jatkossa viettää päivittäin 8 tuntia kodin ulkopuolella ilman, että hoitopalkkio laskee.  

Syksyn uudistusten myötä huomioidaan aikaisempaa selkeämmin omaishoidon psyykkinen kuormittavuus. Jos perhe saa runsaasti muita palveluja, hoitoisuusluokkaa alennetaan jatkossa vain yhden kerran. Omaishoitaja voi käydä myös tietyin ehdoin kokopäivätyössä.

Jatkossa omaishoitoperheitä tuetaan enemmän myös vaihtoehtoisten tukien ja palvelujen käytössä esimerkiksi omaishoidettavan nuoren aikuistuessa. Vaihtoehtoinen tuki voi nuoren kohdalla tarkoittaa muun muassa henkilökohtaista apua tai tukihenkilötoimintaa. Myös sosiaalityön yksilöllinen, tapauskohtainen harkinta on jatkossakin mahdollista.    

Omaishoitoa halutaan Helsingissä kehittää yhdessä omaishoitajia edustavien järjestöjen kanssa. Kutsumme omaishoidon kolmannen sektorin toimijoita kesän jälkeen tapaamiseen kuullaksemme paremmin heidän näkemyksiään uudistettavista omaishoidon tuen myöntämisperusteista ja muista ajankohtaisista asioista.

Helsinki arvostaa omaishoitajien tekemää työtä. Omaishoito tarjoaa monelle vammaiselle, pitkäaikaissairaalle ja ikääntyneelle helsinkiläiselle mahdollisuuden asua kotona.

Lisätietoa

Aiheesta lisää

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki jatkaa aktiivista kotihoidon kehittämistä9.7.2018 12:09Tiedote

Aluehallintovirasto (AVI) kehottaa Helsinkiä 5.7.2018 antamassaan, vuotta 2017 koskevassa valvontapäätöksessä kiinnittämään huomiota asiakasturvallisuuden varmistamiseen kotihoidossa riittävällä henkilöstömäärällä ja oman toiminnan valvonnalla. Nämä ovatkin tärkeitä ja keskeisiä edellytyksiä turvalliselle ja korkeatasoiselle kotihoidolle. Jatkamme tiivistä vuoropuhelua AVI:n kanssa. Olemme jo tehneet paljon näiden asioiden hyväksi viime vuodesta ja tulemme vielä tekemään lisää yhdessä asiakkaiden, omaisten ja henkilöstön kanssa. Ikääntyneiden turvallinen kotona asuminen on meidän kaikkien yhteinen tavoite. - Jatkamme pitkäjänteistä kotihoidon kehittämistyötä. Haluamme, että kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä voivat luottaa siihen, että he saavat meiltä apua silloin, kun he tarvitsevat, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi kuvaa tilannetta. Mitä olemme jo tehneet Kotihoitoon on palkattu lisää työntekijöitä. Yhteensä tänä vuonna palkataan lisää 40 hoita

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 19.9.19.6.2018 22:19Tiedote

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 19.6. kokouksen päätötiedote on verkossa. Lautakunta hyväksyi tässä kokouksessa muun muassa kaupunginhallitukselle annettavan lausunnon huumeriippuvaisten turvallisista käyttötiloista. Lautakunta jätti pöydälle tiedoksi saamansa selvitystyön tulokset, jotka koskivat vaihtoehtoisien keinojen löytämistä leipäjonoille. Lautakunta jatkaa asian käsittelyä kesätauon jälkeen elokuussa. Lautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous on tiistaina 14. elokuuta.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena 201819.6.2018 14:11Tiedote

Terveysneuvontaa 24 h ­– puh. 09 310 10023 Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla. Henkeä uhkaavat tilanteet - soita 112 Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua ympäri vuorokauden numerosta 112. Terveysasemat Terveysasemat ovat auki torstaina 21.6. klo 8–16. Kalasataman ja Vuosaaren terveysasemilla ei ole torstaina 21.6. iltavastaanottoja klo 16–20. Terveysasemat ovat kiinni juhannuksena 22.–24.6. Päivystys - päivystysapu 116 117 palvelee 24 h Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan päivystyksessä. Aikuiset (16 vuotta täyttäneet) Haartmanin päivystyssairaala, Haartmaninkatu 4, rakennus 12 ja Malmin päivystyssairaala, Talvelantie 6 J. Soita maksuttomaan päivystysapupalveluun p. 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Lapset Lasten ja nuorten sairaala, Lastenklinikka,

Yhdessä enemmän – Vuosaaren perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus starttaavat kesäkuussa15.6.2018 11:05Tiedote

Vuosaaren sote-palvelut ovat uudistuneet. Olemme 18.6. lähtien perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus. Vuosaaren keskus tarjoaa kattavasti sosiaali- ja terveyspalveluja kaiken ikäisille. Asiakkaat saavat Vuosaaressa yhteen sovitetut palvelut yhden oven periaatteella aiempaa helpommin ja sujuvammin. Eri alojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä asiakkaan parhaaksi. Vuosaaren keskuksen tiloja on remontoitu perhekeskuksen ja terveys- ja hyvinvointikeskuksen toiminnoille paremmin soveltuviksi. Rakennukseen on tehty uusia ryhmätiloja sekä lisätty tilojen monikäyttöisyyttä. Vuosaaressa jo aiemmin sijainneet palvelut kuten terveysasema- ja neuvolapalvelut jatkavat tutussa osoitteessa Kahvikuja 3. Nykyiset palvelut täydentyvät kesäkuussa psykiatriapalveluilla, kun psykiatrian poliklinikka muuttaa Itäkeskuksen Tallinnanaukiolta Vuosaareen. Myöhemmin tänä vuonna Vuosaareen muuttavat itäisen Helsingin aikuisten vammaisten palvelut. Perhekeskus Vuosaaren perhekeskus kokoaa yhteen helsinkil

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme