Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet valmistellaan uudelleen

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti 26.6. kokouksessaan palauttaa keväällä uudistetut Helsingin omaishoidon tuen myöntämisperusteet uudelleen valmisteltavaksi sosiaali- ja terveystoimeen. Uusista tuen myöntämisperusteista päätetään sosiaali- ja terveyslautakunnassa syyskaudella arviolta syys-lokakuussa.

Tätä ennen niille omaishoitoperheille, joilla omaishoidon tuki on jo ehtinyt laskea tai lakata helmikuussa 2017 uudistettujen myöntämisperusteiden mukaan, palautetaan takautuvasti vanhojen sopimusten mukainen tuki. Tätä tukea maksetaan kunnes uudelleen valmistellut omaishoidon tuen myöntämisperusteet on hyväksytty ja tuesta tehdään niihin perustuen uusi päätös.  Myös uusille omaishoidon tuen hakijoille tehdään päätökset väliaikaisesti vanhojen myöntämisperusteiden mukaan.

Jos asiakkaan omaishoidon tuki on helmikuun alun jälkeen noussut tai omaishoidettava on uutena asiakkaana alkanut saada tukea 1.2. jälkeen, muutoksia tukeen ei tässä vaiheessa tehdä.

Omaishoidon tuen vanhojen päätösten palauttaminen koskee arviolta joitain satoja asiakkaita Helsingin noin 4000 omaishoidon tuen asiakkaasta.

Teemme Helsingin omaishoidossa asiakkaita koskevat tukien muutokset mahdollisimman nopeasti ja viestimme muutoksista omaishoitoperheille. Sosiaali- ja terveystoimi pahoittelee omalta osaltaan muutosten asiakkaille aiheuttamaa tarpeetonta epävarmuutta. Helsinkiläiset omaishoitajat ja omaishoidettavat voivat tarvittaessa kysyä muutoksista omalta omaishoidon tuen sosiaaliohjaajaltaan.   

Syksyllä omaishoidon tuen uudistaminen jatkuu, kun uudistettavat omaishoidon tuen myöntämisperusteet hyväksytään. Kaupunginhallitus linjasi 26.6, että omaishoidon tuen hoitopalkkiot nostetaan samalle tasolle kuin Espoossa. Lisäksi hoidettava voi jatkossa viettää päivittäin 8 tuntia kodin ulkopuolella ilman, että hoitopalkkio laskee.  

Syksyn uudistusten myötä huomioidaan aikaisempaa selkeämmin omaishoidon psyykkinen kuormittavuus. Jos perhe saa runsaasti muita palveluja, hoitoisuusluokkaa alennetaan jatkossa vain yhden kerran. Omaishoitaja voi käydä myös tietyin ehdoin kokopäivätyössä.

Jatkossa omaishoitoperheitä tuetaan enemmän myös vaihtoehtoisten tukien ja palvelujen käytössä esimerkiksi omaishoidettavan nuoren aikuistuessa. Vaihtoehtoinen tuki voi nuoren kohdalla tarkoittaa muun muassa henkilökohtaista apua tai tukihenkilötoimintaa. Myös sosiaalityön yksilöllinen, tapauskohtainen harkinta on jatkossakin mahdollista.    

Omaishoitoa halutaan Helsingissä kehittää yhdessä omaishoitajia edustavien järjestöjen kanssa. Kutsumme omaishoidon kolmannen sektorin toimijoita kesän jälkeen tapaamiseen kuullaksemme paremmin heidän näkemyksiään uudistettavista omaishoidon tuen myöntämisperusteista ja muista ajankohtaisista asioista.

Helsinki arvostaa omaishoitajien tekemää työtä. Omaishoito tarjoaa monelle vammaiselle, pitkäaikaissairaalle ja ikääntyneelle helsinkiläiselle mahdollisuuden asua kotona.

Lisätietoa

Aiheesta lisää

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 17.11.17.11.2017 15:00Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta pitää seuraavan kokouksensa tiistaina 21. marraskuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita. Suurten kaupunkien sosiaali- ja terveyspalvelut ja niiden kustannusvertailu Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2016 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Kuusikossa vertaillaan kehitysvammahuollon, vanhusten, vammaisten, toimeentulotuen ja lastensuojelun palveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja. Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon asiakaskohtaisten kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat Helsingin lisäksi kymmenen muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa. Helsingin terveydenhuollon kokonaiskustannukset alenivat edellisestä vuodesta 1,3 prosenttia. Asukasta kohti laskettuna kustannukset olivat 2 323 e

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 16.11.17.11.2017 00:50Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 16.11. kokouksen päätöstiedote on verkossa. Lautakunta antoi tässä kokouksessa pyydetyn lausunnon kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapautta koskevasta lakiluonnoksesta. Kaupunginhallitus käsittelee lausuntoa 27.11. ja mahdollisesti 4.12. Valtuusto käsittelee sitä 13.12. Kaupunginhallitus antaa pyydetyn lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle 15.12.2017 mennessä. alkuperäinen lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote3.11.2017 12:52Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 7.11. klo 17.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa omaishoidon tuen myöntämisperusteiden käsittelyä. Lautakunta jätti asian 24.10. pöydälle. Omaishoidon tukea uudistetaan Helsingissä on kesän ja syksyn aikana valmisteltu uusia omaishoidon tuen myöntämisperusteita yhdessä järjestöjen kanssa. Järjestöt ja Helsingin vammais- ja vanhusneuvostot antoivat uudistuksesta omat lausunnot, ja ne otettiin huomioon valmistelussa.  Uusissa ehdotetuissa myöntämisperusteissa otetaan aikaisempaa selkeämmin huomioon omaishoidon henkinen kuormittavuus. Lisäksi esitetään, että omaishoitaja voisi jatkossa käydä tietyin ehdoin kokopäivätyössä ja hoidettava viettää päivittäin 8 - 9 tuntia kodin ulkopuolella, esimerkiksi koulussa, ilman että hoitopalkkio laskee. Näitä uudistuksia myös järjestöt toivoivat.  Esitetyt uudet omaishoidon tuen palkkiot olisivat ensi vuoden alusta 1679, 775 ja 427 euroa kuukaudessa. Palkkiot olisivat s

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme