Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet valmistellaan uudelleen

29.6.2017 15:38 | Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti 26.6. kokouksessaan palauttaa keväällä uudistetut Helsingin omaishoidon tuen myöntämisperusteet uudelleen valmisteltavaksi sosiaali- ja terveystoimeen. Uusista tuen myöntämisperusteista päätetään sosiaali- ja terveyslautakunnassa syyskaudella arviolta syys-lokakuussa.

Tätä ennen niille omaishoitoperheille, joilla omaishoidon tuki on jo ehtinyt laskea tai lakata helmikuussa 2017 uudistettujen myöntämisperusteiden mukaan, palautetaan takautuvasti vanhojen sopimusten mukainen tuki. Tätä tukea maksetaan kunnes uudelleen valmistellut omaishoidon tuen myöntämisperusteet on hyväksytty ja tuesta tehdään niihin perustuen uusi päätös.  Myös uusille omaishoidon tuen hakijoille tehdään päätökset väliaikaisesti vanhojen myöntämisperusteiden mukaan.

Jos asiakkaan omaishoidon tuki on helmikuun alun jälkeen noussut tai omaishoidettava on uutena asiakkaana alkanut saada tukea 1.2. jälkeen, muutoksia tukeen ei tässä vaiheessa tehdä.

Omaishoidon tuen vanhojen päätösten palauttaminen koskee arviolta joitain satoja asiakkaita Helsingin noin 4000 omaishoidon tuen asiakkaasta.

Teemme Helsingin omaishoidossa asiakkaita koskevat tukien muutokset mahdollisimman nopeasti ja viestimme muutoksista omaishoitoperheille. Sosiaali- ja terveystoimi pahoittelee omalta osaltaan muutosten asiakkaille aiheuttamaa tarpeetonta epävarmuutta. Helsinkiläiset omaishoitajat ja omaishoidettavat voivat tarvittaessa kysyä muutoksista omalta omaishoidon tuen sosiaaliohjaajaltaan.   

Syksyllä omaishoidon tuen uudistaminen jatkuu, kun uudistettavat omaishoidon tuen myöntämisperusteet hyväksytään. Kaupunginhallitus linjasi 26.6, että omaishoidon tuen hoitopalkkiot nostetaan samalle tasolle kuin Espoossa. Lisäksi hoidettava voi jatkossa viettää päivittäin 8 tuntia kodin ulkopuolella ilman, että hoitopalkkio laskee.  

Syksyn uudistusten myötä huomioidaan aikaisempaa selkeämmin omaishoidon psyykkinen kuormittavuus. Jos perhe saa runsaasti muita palveluja, hoitoisuusluokkaa alennetaan jatkossa vain yhden kerran. Omaishoitaja voi käydä myös tietyin ehdoin kokopäivätyössä.

Jatkossa omaishoitoperheitä tuetaan enemmän myös vaihtoehtoisten tukien ja palvelujen käytössä esimerkiksi omaishoidettavan nuoren aikuistuessa. Vaihtoehtoinen tuki voi nuoren kohdalla tarkoittaa muun muassa henkilökohtaista apua tai tukihenkilötoimintaa. Myös sosiaalityön yksilöllinen, tapauskohtainen harkinta on jatkossakin mahdollista.    

Omaishoitoa halutaan Helsingissä kehittää yhdessä omaishoitajia edustavien järjestöjen kanssa. Kutsumme omaishoidon kolmannen sektorin toimijoita kesän jälkeen tapaamiseen kuullaksemme paremmin heidän näkemyksiään uudistettavista omaishoidon tuen myöntämisperusteista ja muista ajankohtaisista asioista.

Helsinki arvostaa omaishoitajien tekemää työtä. Omaishoito tarjoaa monelle vammaiselle, pitkäaikaissairaalle ja ikääntyneelle helsinkiläiselle mahdollisuuden asua kotona.

Lisätietoa

Aiheesta lisää

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 20.6.20.6.2017 20:39Tiedote

Helsingin uusi sosiaali- ja terveyslautakunta piti ensimmäisen kokouksensa 20.6. Lautakunta käsitteli tässä kokouksessa muun muassa keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen tarveselvitystä ja kaupunginhallitukselle annettavaa lausuntoa hallituksen esityksestä vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista sekä sosiaalihuoltolain muuttamisesta. Kokouksen päätöstiedote on toimialan verkkosivulla. Verkkosivuilla on myös kokouksen esityslista liitteineen. Lautakunta pitää seuraavan kokouksen kesätauon jälkeen 15.8. syksyn kokousajat Hyvää kesää!Jaana Juutilainen-Saariviestintäpäällikkö

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 20.6. kokouksen ennakkotiedote16.6.2017 14:05Tiedote

Helsingin uusi sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina 20.6. klo 16.15 alkaen. Seuraavan kokouksen lautakunta pitää elokuussa. Lautakunta käsittelee ensimmäisessä kokouksessaan muun muassa edellisen lautakunnan pöydälle jättämää keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen tarveselvitystä. Kamppiin esitetään terveys- ja hyvinvointikeskusta uudisrakennuksena  Terveys- ja hyvinvointikeskukselle on etsitty sopivaa paikkaa Helsingin keskustasta. Selvitysten perusteella keskusta esitetään Kamppiin Sähkö- ja Autotalon väliin rakennettavaan uudisrakennukseen. Sijainniltaan ehdotus on asiakkaiden kannalta erinomainen. Terveys- ja hyvinvointikeskukseen sijoittuisi terveysaseman palveluja, psykiatria- ja päihdepalveluja, nuorten- ja aikuisten sosiaalipalveluja sekä fysioterapiapalveluja. Ajatuksena on keskittää Kampin toimipisteeseen tällä hetkellä hajallaan olevia aikuisväestön sosiaali- ja terveyspalveluja. Iso terveys- ja hyvinvointikeskus pystyisi tarjoamaa

Helsinki purkaa kauppapalvelusopimuksen Servean kanssa – kotihoito hoitaa palvelun toistaiseksi12.6.2017 16:52Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi purkaa Servea Oy:n kanssa tekemänsä (1.3.2017) sopimuksen kauppapalvelun tuottamisesta kotihoidon ja palvelutalojen asukkaille. Kotihoito hoitaa palvelun kunnes uusi palveluntuottaja ottaa palvelun hoitaakseen. Palveluntuottajan vaihto hoidetaan siten, että kauppapalvelu jatkuu keskeytyksettä ja asiakkaille aiheutuu siitä mahdollisimman vähän vaivaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme