Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet valmistellaan uudelleen

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti 26.6. kokouksessaan palauttaa keväällä uudistetut Helsingin omaishoidon tuen myöntämisperusteet uudelleen valmisteltavaksi sosiaali- ja terveystoimeen. Uusista tuen myöntämisperusteista päätetään sosiaali- ja terveyslautakunnassa syyskaudella arviolta syys-lokakuussa.

Tätä ennen niille omaishoitoperheille, joilla omaishoidon tuki on jo ehtinyt laskea tai lakata helmikuussa 2017 uudistettujen myöntämisperusteiden mukaan, palautetaan takautuvasti vanhojen sopimusten mukainen tuki. Tätä tukea maksetaan kunnes uudelleen valmistellut omaishoidon tuen myöntämisperusteet on hyväksytty ja tuesta tehdään niihin perustuen uusi päätös.  Myös uusille omaishoidon tuen hakijoille tehdään päätökset väliaikaisesti vanhojen myöntämisperusteiden mukaan.

Jos asiakkaan omaishoidon tuki on helmikuun alun jälkeen noussut tai omaishoidettava on uutena asiakkaana alkanut saada tukea 1.2. jälkeen, muutoksia tukeen ei tässä vaiheessa tehdä.

Omaishoidon tuen vanhojen päätösten palauttaminen koskee arviolta joitain satoja asiakkaita Helsingin noin 4000 omaishoidon tuen asiakkaasta.

Teemme Helsingin omaishoidossa asiakkaita koskevat tukien muutokset mahdollisimman nopeasti ja viestimme muutoksista omaishoitoperheille. Sosiaali- ja terveystoimi pahoittelee omalta osaltaan muutosten asiakkaille aiheuttamaa tarpeetonta epävarmuutta. Helsinkiläiset omaishoitajat ja omaishoidettavat voivat tarvittaessa kysyä muutoksista omalta omaishoidon tuen sosiaaliohjaajaltaan.   

Syksyllä omaishoidon tuen uudistaminen jatkuu, kun uudistettavat omaishoidon tuen myöntämisperusteet hyväksytään. Kaupunginhallitus linjasi 26.6, että omaishoidon tuen hoitopalkkiot nostetaan samalle tasolle kuin Espoossa. Lisäksi hoidettava voi jatkossa viettää päivittäin 8 tuntia kodin ulkopuolella ilman, että hoitopalkkio laskee.  

Syksyn uudistusten myötä huomioidaan aikaisempaa selkeämmin omaishoidon psyykkinen kuormittavuus. Jos perhe saa runsaasti muita palveluja, hoitoisuusluokkaa alennetaan jatkossa vain yhden kerran. Omaishoitaja voi käydä myös tietyin ehdoin kokopäivätyössä.

Jatkossa omaishoitoperheitä tuetaan enemmän myös vaihtoehtoisten tukien ja palvelujen käytössä esimerkiksi omaishoidettavan nuoren aikuistuessa. Vaihtoehtoinen tuki voi nuoren kohdalla tarkoittaa muun muassa henkilökohtaista apua tai tukihenkilötoimintaa. Myös sosiaalityön yksilöllinen, tapauskohtainen harkinta on jatkossakin mahdollista.    

Omaishoitoa halutaan Helsingissä kehittää yhdessä omaishoitajia edustavien järjestöjen kanssa. Kutsumme omaishoidon kolmannen sektorin toimijoita kesän jälkeen tapaamiseen kuullaksemme paremmin heidän näkemyksiään uudistettavista omaishoidon tuen myöntämisperusteista ja muista ajankohtaisista asioista.

Helsinki arvostaa omaishoitajien tekemää työtä. Omaishoito tarjoaa monelle vammaiselle, pitkäaikaissairaalle ja ikääntyneelle helsinkiläiselle mahdollisuuden asua kotona.

Lisätietoa

Aiheesta lisää

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 13.2.13.2.2018 21:55Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 13.2. kokouksen päätöstiedote on verkkosivuillamme. Lautakuntakunta jätti tässä kokouksessa seuraavat hankinnat pöydälle: kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden asumispalvelujen hankinta kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden työ- ja päivätoiminnan hankinta ja kuntouttavan työtoiminnan hankinta. Kokouksen esityslista liitteineen löytyy verkosta.

Kampanja: Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi13.2.2018 10:21Tiedote

Helsingin kaupunki kampanjoi yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa tänä keväänä lähisuhdeväkivaltaa vastaan teemalla Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi. Kampanjan avaustilaisuus on perjantaina 16.2. klo 9.00 Empiresalissa, Vanha Raatihuone, Aleksanterinkatu 20, Helsinki. Tervetuloa! Kampanjan käynnistää sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa. Tilaisuudessa julkistetaan muun muassa kampanjaan liittyvä video, jota esitetään Finnkinon elokuvateattereissa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Tietoa kampanjasta löytyy 16.2. alkaen kaupungin nettisivulta www.kotiväkivalta.fi Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Lisätietoja Kaisu Ketola, sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä/ Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja puh. 09 310 43064 kaisu.ketola@hel.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 9.2.9.2.2018 15:14Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 13. helmikuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita. Kilpailutuksella palveluja kehitysvammaisille ja työttömille Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi periaatteet, joilla hankitaan kilpailutuksella kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille asumis- sekä päivä- ja työtoiminnan palveluja. Lisäksi esitetään, että lautakunta hyväksyisi myös periaatteet, joilla hankitaan työttömille kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan avulla halutaan parantaa työttömän työllistymien edellytyksiä ja elämänhallintaa. Kehitysvammaisten palvelut esitetään hankittavaksi neljäksi vuodeksi, kuntouttavan työtoiminnan kahdeksi vuodeksi. Kilpailutuksissa palveluja ei sitouduta hankkimaan tiettyä määrää, vaan niitä hankitaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lisätietoja:ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, p. 09 310 24859, minna.eronen@hel.fi (kehitysvammaisten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme