Omaishoitajaliitto ry

Omaishoitajien viikolla tartutaan työikäisten hoivakuormaan

Jaa

Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Yli 700 000 suomalaista eli joka kolmas työssäkäyvä hoitaa läheistään ansiotyön ohessa. Hoivatilanne voi olla hyvin kuormittava. Silloin jaksamisen tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työssä.

Lapsiperheiden tukemiseen on työelämässä jo paljon hyviä ja vakiintuneita käytäntöjä, mutta esimerkiksi iäkästä läheistään hoitavan työntekijän tilanne tunnistetaan työpaikoilla huomattavasti huonommin. Tähän tarvitaan muutos.

Omaishoitajaliitto nostaa työikäisten, läheisestään huolehtivien ihmisten asemaa ja jaksamisen turvaamista esiin valtakunnallisella omaishoitajien viikolla 21.–28.11.2021.

Viikon aikana työelämän ja hoivan yhdistämisen haasteista kertovat mm. Alzheimerin tautia sairastavasta äidistään huolehtiva siivousalan ammattilainen, tehtaan työnjohdossa työskentelevä vammaisen lapsen isä sekä skitsofreniaa sairastavasta sisarestaan huolehtiva etäomaishoitaja.

Omaishoitajien kokemuksia julkaistaan teemaviikolla Omaishoitajaliiton somekanavissa (Facebook, Instagram, Twitter), omaishoitajayhdistysten omissa kanavissa Uudeltamaalta Napapiirille. Kampanjassa käytetään aihetunnistetta #ruuhkavuodet.

“Haluamme herätellä työnantajia tunnistamaan läheisestään huolehtivat ihmiset työyhteisöissä. Valveutunut työnantaja ottaa huomioon työntekijöidensä elämäntilanteet ja kehittää aktiivisesti tapoja tukea ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamista”, sanoo projektipäällikkö Matti Mäkelä Omaishoitajaliitosta.

“Läheisestään huolehtivia haluamme rohkaista puhumaan avoimesti työnantajan kanssa. Toimivat ratkaisut löytyvät yhdessä sopimalla. Lisäksi tarvitaan lainsäädäntömuutoksia ja omaishoitoa mahdollistavien palveluiden kehittämistä”, Mäkelä sanoo.

Omaishoitajien viikon käynnistää omaishoitajien kirkkopyhä sunnuntaina 21.11. Omaishoitoyhdistykset järjestävät viikon aikana runsaasti monipuolista ohjelmaa.

Viikko huipentuu pääjuhlaan Kuopiossa kaupungintalon juhlasalissa torstaina 25.11. kello 12.30–16.00. Juhlapuheen pitää Omaishoitajaliiton puheenjohtaja Sari Raassina. Tilaisuus striimataan ja sitä voi seurata Omaishoitajaliiton verkkosivujen kautta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Matti Mäkelä
projektipäällikkö, Omaishoitajaliitto

Rahkeet riittämään – Ikääntyviä läheisiään hoitavien työikäisten omaishoitajien tukihanke

p. 040 709 4922,  sp matti.makela@omaishoitajat.fi

Ismo Laukkarinen
viestinnän asiantuntija, Omaishoitajaliitto

p. 040 527 7341, sp ismo.laukkarinen@omaishoitajat.fi 

Kuopion pääjuhlan ohjelma

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä. www.omaishoitajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote

Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme