Omaishoitajaliitto ry

Omaishoito osaksi hoivan kokonaisratkaisua!

Jaa
Väestö ikääntyy, huoltosuhde heikkenee, työikäinen väestö hupenee ja hoiva-ala on kriisissä. Tämä on kestämätön yhtälö. Seuraavan hallituksen on otettava läheis- ja omaishoito osaksi hoivan kokonaisratkaisua.

Yli 700 000 suomalaista auttaa läheisestään ansiotyön ohessa. Heistä jopa 100 000 pitää huolta täysi-ikäisestä läheisestään liki päivittäin. 

Osa työvoimasta, varsinkin keski-ikäiset naiset, joutuvat luopumaan osittain tai kokonaan ansiotyöstä hoitaakseen ikääntynyttä vanhempaansa.  

Jokaisella tulee olla aito oikeus valita, kuinka suuren osan hoivatehtävästä hän ottaa vastuulleen. Päättäjien on huolehdittava, ettei yksikään työntekijä poistu työmarkkinoilta vastentahtoisesti. 

Läheis- ja omaishoitajille voi aiheutua merkittäviä sosiaalisia riskejä. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei ole riittävä. Sosiaaliturvauudistuksen jatkuessa on vahvistettava lainsäädännöllä ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamisen mahdollisuuksia. 

Julkinen talous vahvistuu omaishoitajia tukemalla  

Läheis- ja omaishoidossa vastuuta kantavien henkilöiden työssäkäynnin mahdollistaminen ja riittävien palveluiden tarjoaminen omaishoitotilanteisiin parantavat työhyvinvointia ja siten tuottavuutta. Samoin ne edistävät työllisyyttä ja työvoiman saatavuutta sekä vahvistavat hyvinvointiyhteiskunnan veropohjaa.  

Positiiviset vaikutukset näkyvät myös kotitalouksien ostovoimassa ja työeläkekertymässä. 

Omaishoito on miljardiluokan kysymys 

Pelkästään ikääntyneiden sopimusomaishoidon vaihtoehtoiskustannuksiksi on laskettu 3,1 miljardia euroa. Omaishoito on yhteiskunnalle moninkertaisesti edullisempaa kuin vastaavan tasoinen hoito jollain muulla tavalla järjestettynä. 

Laki omaishoidon tuesta on uudistettava ja toimivat palvelut turvattava. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ehdotus lain uudistamiseksi on hyvä pohja. Palkkiotasoja on kuitenkin korotettava ehdotuksesta ja varmistettava omaishoidon riittävät resurssit myös palveluihin hyvinvointialueilla. 

Tulevan hallituksen kannattaa sijoittaa läheis- ja omaishoitoon. Tästä hyötyy koko yhteiskunta. 

Lisätietoja:

Sari Tervonen
toiminnanjohtaja
020 7806 514

Matti Mäkelä
koordinaattori
020 7806 568

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Naisten ja miesten tasa-arvo ei toteudu omaishoidossa3.10.2022 12:30:07 EEST | Tiedote

Omaishoitajaliitto vaatii toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Hoivatyön epätasainen jakautuminen sukupuolten kesken vaikuttaa naisten urakehitykseen, ansiotuloihin sekä eläkekertymään. Omaishoitajaliitto kampanjoi asiasta yhdessä eurooppalaisten omaishoitojärjestöjen kanssa Euroopan omaishoitajien päivänä 6. lokakuuta. Omaishoitajista valtaosa on naisia Suomessa ja koko EU:n alueella kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omais- ja läheishoitoa. Näistä hoitajista lähes 60 prosenttia on naisia. Suomessa on runsaat 350 000 omais- ja läheishoitajaa. Heistä 50 000 on tehnyt sopimuksen kunnan kanssa. Näistä sopimusomaishoitajista noin 70 prosenttia on naisia. Naiset hoitavat sairaat, lapset ja vanhukset Euroopan tasa-arvoinstituutin (EIGE) tutkimuksen mukaan yksi suurimmista epätasa-arvoa aiheuttavista ongelmista johtuu kotitöiden ja palkattoman hoivavastuun jakautumisesta. Työssäkäyvät naiset tekevät palkatonta hoivatyötä keskimäärin 22 tuntia viikossa, mutta työssäkäyvät miehet alle

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme