Suomen Omakotiliitto ry

Omakotiliitolta jyrkkä ei kiinteistöverotuksen korottamiselle korona-toimenpiteenä

Jaa

Vihriälän työryhmä ehdottaa 8.5.2020 julkaistussa selvityksessä mahdollisena politiikkatoimena selvää kiinteistöveron korottamista. Perusteluina työryhmän raportissa kerrotaan kiinteistöveron vääristävän vain vähän taloudellista toimeliaisuutta, ja toimenpiteen kohdistuvan keskimääräistä varakkaampaan ja ikääntyneempään väestöön.

Vihriälän työryhmän ajattelussa on virhe. Asunnon omistaminen on Suomessa yleistä, ja asunnon omistaminen on hyvinkin yleistä kaikissa tuloluokissa, myös pienituloisten joukossa. Tilastokeskus jakaa suomalaiset tuloerojen mukaan tulokymmenyksiin. Tulokymmenystarkastelussa väestö jaetaan tulojen perusteella kymmeneen eri luokkaan. Asunnon omistaminen on yleisempää suurimmissa tuloluokissa, mutta pienituloisimmistakin 40,7 % omistaa asunnon. Neljännessä tuloluokassa omistamisen osuus on jo 62,5%.

Kiinteistöverotuksen nostaminen korona-korjaustoimenpiteenä on virhe. Kiinteistöveron korotuksesta aiheutuva maksutaakka voi muodostua ylivoimaiseksi erityisesti niille, jotka ovat virustilanteen takia menettäneet tulojaan joko yritystoiminnan hiipumisen tai lomautusten takia.

Korotukset myös rasittavat erityisesti yksinasuvia talouksia, joista 599 000 asuu omistamassaan asunnossa. Näistä 329 600 on yksinasuvia eläkeläisiä. Kiinteistöverotuksen korotukset siirtyvät myös vuokriin tuetun asumisen ulkopuolella, ja korotukset tulevat sitä kautta kaikkien suomalaisten maksettavaksi tuloluokista ja varallisuudesta riippumatta. Korotus ei kohdistu vain varakkaisiin, kuten raportissa mainitaan.

”On aika tarkastella asumisen ja asumiskustannusten nousun kohdistumista kaikkiin kansalaisiin eikä enää viljellä väärinkäsitystä, että korotukset kohdistuisivat vain isompiin tulo- ja varallisuusluokkiin. Yhteiskunnan ei tule ajaa kasvavaa osaa suomaisista asumisen tukien piiriin, vaan asumiskustannusten jatkuva nousu tulee pysäyttää, ja verotuotot kerätä muuten kuin asumiskustannuksissa”, toteaa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.


Lisätietoja

Puheenjohtaja Ari Rehnfors, puh. 050 324 1214, ari.rehnfors@omakotiliitto.fi


Linkki Valtioneuvoston selvitykseen: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/yritystukivaiheen-ja-elvytyksen-jalkeen-tarvitaan-iso-sopeutuspaketti-julkisen-talouden-vakauttamiseksi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 74 000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajan ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500 000 vapaa-ajan asunnon omistajan etua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme