Suomen Omakotiliitto ry

Omakotiliitto seuraa sähköyhtiöiden hintojen kehitystä – perusmaksuissa vaihtelua yli 35 euroa kuussa

Jaa
Omakotiliitto on ryhtynyt seuraamaan sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelua. Yhtiöiden välillä hinnoissa on suurta eroa.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderin mukaan liiton isona huolena on, etteivät mahdolliset valvontamallin muutokset johda todellisiin hinnan alennuksiin sähkönmaksajille eivätkä sähkömarkkinalain uudistuksessa luvatut säästöt kuluttajille toteudu. ”Siksi käynnistämme myös yhtiökohtaisen hintaseurannan”, toteaa Silander.

Vertailulla Omakotiliitto haluaa tehdä hintatietoja läpinäkyvämmiksi myös siirtohintojen osalta.

Alkuvuonna 2021 tehdyn sähkömarkkinalain uudistuksen yhteydessä kerrottiin, että sähkönkäyttäjille on luvassa tulevina vuosina 350 miljoonan euron edestä helpotuksia sähkön siirtohinnan maksuihin. Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan jakeluverkot voivat siis tulevaisuudessa kerätä asiakkailtaan vuosittain 350 miljoonaa euroa vähemmän jakelumaksuja kuin vuonna 2020.

”Koska siirtoyhtiöt toimivat monopoliasemassa, pitää valvonnan olla tiukkaa”, sanoo Silander.

Omakotiliiton vertailussa käy ilmi, että siirtoyhtiöiden hinnoittelussa on isoja eroja. Siirron perusmaksu on edullisimmillaan 2,54 euroa kuukaudessa ja kalleimmillaan 37,56 euroa kuussa.


Kalleimmat siirron perusmaksut ovat seuraavilla yhtiöillä: Järvi-Suomen Energia (37,56 €/kk) Kajave (37,30 €/kk), Kuoreveden Sähkö Oy (35,99 €/kk), Savon Voima Verkko Oy (34,92 €/kk) ja Parikkalan Valo (34 €/kk).

Halvin perusmaksu on Nykarleby Kraftverk Ab:lla (2,54 €/kk). Alle viiden euron perusmaksu löytyy lisäksi Jeppo Kraft Andelslagilta (3,39 €/kk), Tampereen Sähköverkolta (3,98 €/kk), Keravan Energialta (4,50 €/kk) ja Haukipuhtaan Sähköosuuskunnalta (4,81 €/kk).

Kallein sähkönsiirron energiamaksu eli kilowattituntihinta, 5,90 senttiä, on Enontekiön Sähkö Oy:llä. Edullisin hinta 1,75 senttiä, löytyy Turku-Energialta.

Se, muodostaako perusmaksu vai kilowattituntihinta lopulta suuremman osan sähkölaskusta, riippuu asumistyypistä ja kulutustottumuksista.

Omakotiliiton viime vuonna tekemä kansalaisaloite sisälsi tarkempia vaatimuksia sähkönsiirtoyhtiöiden kohtuuttomien voittojen valvontaan ja määrittelyyn kuin mitä sähkömarkkinalakiin lopulta sisällytettiin. Kansalaisaloitteessa Omakotiliitto vaati Suomeen laskentamallia, jossa yhtiöiden voitot lasketaan todellisten lukujen mukaan. Jos kansalaisaloitteen esitys olisi hyväksytty sellaisenaan, olisi se tuonut sähkömaksajille vuositasolla noin puoli miljoonaa euroa säästöä.

"On tärkeää huomata, että tämä rahamäärä olisi nyt kotitalouksien käytettävissä muuhun kulutukseen kuin asumiskuluihin", toteaa Omakotiliiton Silander.

Energiavirastolla on mahdollisuus muuttaa siirtoyhtiöiden kohtuuttomien voittojen valvontaa ilman Omakotiliiton vaatimaa lakimuutosta. Energiavirastossa onkin parhaillaan käynnissä sidosryhmäneuvottelukunnan työ, jossa tarkastellaan valvontamallin kehittämistä. Omakotiliitto kutsuttiin mukaan neuvottelukuntaan. Seuraavaksi työryhmässä tutustutaan työ- ja elinkeinoministeriön nimittämän akateemisen työryhmän raporttiin, jossa annetaan suosituksia valvontamallin uudistamiseksi.

Omakotiliitto seuraa jatkossa vuosittain sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelua ja julkaisee seurantatilaston. Tutkimuksessa seurataan yleissiirron perusmaksua, kilowattituntihintaa sekä tehomaksua.

Tutkimuksen on tehnyt Kiinteistötieto, joka tuotti myös Omakotiliiton maaliskuussa julkistaman kunta- ja aluekohtaisesti päätettävät asumismenot -tutkimuksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Kiinteistöveroa uhkaa lähes 10 prosentin nousu – Omakotiliitto vaatii hallitukselta ripeitä päätöksiä tämän estämiseksi2.11.2022 15:30:56 EET | Tiedote

Kiinteistöveroa uhkaa ensi vuonna historiallisen korkea korotus, johon on syynä rakennuskustannusindeksin vuosimuutos. Kohonneista rakennuskustannuksista kertova indeksi nousi kesäkuussa lähes kymmenen prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Se tarkoittaisi jopa 7–9 prosentin korotusta kiinteistöveroon ensi vuonna. Omakotiliitto on huolissaan, että kasvavien energiakulujen ja hintojen nousun kanssa kamppaileville kotitalouksille kiinteistöveron roima korotus toisi merkittävän lisäkuormituksen asumiskustannuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme