Suomen Omakotiliitto ry

Omakotiliitto vaatii: Sähkölaskuja ei perintään eikä maksuajoista korkoa

Jaa

Omakotiliitto edellyttää energiayhtiöiltä, että ne noudattavat hallituksen suosituksia kohonneiden sähkölaskujen pidemmistä maksuajoista. Laskuja ei saa laittaa perintään, ja myös korkojen perimisestä tulee pidättäytyä tässä tilanteessa, Liitto vaatii.

Kuva: Henna-Kaisa Sivonen
Kuva: Henna-Kaisa Sivonen

Hallitus on suosittanut, että energiayhtiöt myöntävät poikkeuksellisissa energiakriisin oloissa tavanomaista pidempiä maksuaikoja suuria laskuja saaneille kuluttaja-asiakkailleen hyvää perintätapaa koskevan ohjeen mukaisesti. Suositus käy esiin 1.9.2022 annetun budjettiesityksen pöytäkirjamerkinnästä.

Omakotiliiton mukaan sähkömyyntiyhtiöiden tulee ehdottomasti noudattaa hallituksen suositusta, olla mukana talkoissa talven yli ja pitää huolta yhteiskuntavastuun toteuttamisesta.

- Sähkö on välttämättömyystuote. Kun Suomessa on 1,2 miljoonaa pientaloa, sähkölaskujen jyrkkä nousu koskettaa erittäin merkittävää osaa suomalaisista vakavalla tavalla, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

- Moni omakotitaloasukas painii tällä hetkellä valtavien huolien kanssa sähkölaskujen suuruuden takia. Osalla on saamamme palautteen mukaan vaikeuksia saada edes tarjousta nykyisen sähkösopimuksen päättyessä, Silander sanoo.

Osalla kotitalouksista sähkölaskut ovat lähteneet nousukiitoon jo keväällä, joillain jo viime vuoden joulukuussa.

- Sähkön hintaennusteiden valossa tilanne näyttää entistä pahemmalta, jos sähkösopimus on päättymäisillään nyt tai tulevana talvena. Tämän jälkeen ostosähkön hinta nousee monella jopa kymmenkertaiseksi aiempaan verrattuna.

Kotitaloudet ovat hyvin eri asemassa, Omakotiliitosta muistutetaan. - Kun osalla kotitalouksista on vielä taloudellista joustoa, toisilla ei ole enää mitään pelivaraa, Silander painottaa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että sähköyhtiöt joustavat maksuajoissa eivätkä laita laskuja perintään.

- Monet sähköyhtiöt takovat tällä hetkellä jättimäisiä voittoja. Kotitalouksien näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että välttämättömyyteen eli sähköön kuluvat eurot ovat pois kaikesta muusta kulutuksesta.

Sähköyhtiöiden tuleekin tässä tilanteessa ehdottomasti huolehtia, ettei omakotitalouksilta katkaista sähköjä laskun takia. Mikäli sähköt katkaistaisiin, uhkana on kotitalouden taloudellisen ahdingon lisäksi mittavat kustannukset rakennukselle tulevista ongelmista. Sähköyhtiöiden hartioilla on merkittävä yhteiskunnan toimivuuden takaaminen tulevana talvena, Omakotiliiton toiminnanjohtaja painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Henna-Kaisa Sivonen
Kuva: Henna-Kaisa Sivonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 72 000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajan ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500 000 vapaa-ajan asunnon omistajan etua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Kiinteistöveroa uhkaa lähes 10 prosentin nousu – Omakotiliitto vaatii hallitukselta ripeitä päätöksiä tämän estämiseksi2.11.2022 15:30:56 EET | Tiedote

Kiinteistöveroa uhkaa ensi vuonna historiallisen korkea korotus, johon on syynä rakennuskustannusindeksin vuosimuutos. Kohonneista rakennuskustannuksista kertova indeksi nousi kesäkuussa lähes kymmenen prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Se tarkoittaisi jopa 7–9 prosentin korotusta kiinteistöveroon ensi vuonna. Omakotiliitto on huolissaan, että kasvavien energiakulujen ja hintojen nousun kanssa kamppaileville kotitalouksille kiinteistöveron roima korotus toisi merkittävän lisäkuormituksen asumiskustannuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme