MessukeskusMessukeskus

Omakotitalojen rakentaminen huimassa kasvussa

Jaa

Poikkeuksellinen korona-aika on näkynyt asumisen ja omakotitalorakentamisen trendeissä. Muuttoliike Suomen sisällä on kiihtynyt, eikä voittajia ole ainoastaan suuret kaupungit. Kevätmessuilla on tarjolla vinkkejä erilaisiin rakennusprojekteihin. Myös kunnat ovat messuilla edustettuina. Kevätmessut Helsingin Messukeskuksessa 7.-10.4.2022.

Muutos parin vuoden takaiseen aikaan on selkeä, ja varsinkin ensimmäinen koronakevät sai ihmiset toteuttamaan omakotitalohaaveitaan. Muutos on näkynyt paitsi vanhojen omakotitalojen kaupassa, myös uusien omakotitalojen rakentamisen kohdalla.

”Viime vuonna alettiin rakentamaan 8000:a uutta taloa, mikä on tuhat taloa enemmän kuin edellisenä vuonna. Rakennuslupahakemukset kertovat jo ennakkoon, minkä verran taloja tullaan rakentamaan. Nyt rakennuslupia on haettu 18 % enemmän kuin edellisvuonna”, kertoo Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja Kimmo Rautiainen. “Rakentamisinnostus näkyy siinä, että rakennusluvan saamisessa voi kestää. Samalla vallitsevalla maailmantilanteella voi olla vaikutuksensa materiaalien saatavuuteen.”

Omakotitaloilta halutaan nyt yksilöllisyyttä ja valmiimpia kokonaisuuksia

Omakotitalon rakentaminen mahdollistaa omien yksilöllisten toiveiden toteuttamisen joustavammin kuin vanhempaan taloon muuttaessa. Nyt kodilta toivotaan esimerkiksi työtiloja. Taloa rakentaessa voi myös valita, miten talo lämpenee. Siinä, missä sähkölämmitys dominoi 80–90-lukujen taloissa, ovat lämpöpumput nyt yleisin valinta.

Tällä hetkellä suosituin tapa rakentaa omakotitalo on hankkia muuttovalmis talo, kertoo Rautiainen. Toiseksi suosituin muoto on täysin valmiin uuden omakotitalon ostaminen, jolloin ei olla itse rakennuttajia. Kolmanneksi suosituimpana on perinteinen talopaketti, jossa tehdään tai teetetään itse työt.

”Paikalla rakentamisen osuus omakotitaloista sen sijaan pienenee. Nyt hankitaan entistä valmiimpia kokonaisuuksia ja omakotitalorakentaminen ammattimaistuu. Silti on edelleen porukkaa, joka haluaa tehdä itse, ja se on minusta hieno juttu”, muistuttaa Rautiainen.

Kevätmessut opastaa rakentajia projektien ensi metreillä sekä oman talopaketin valinnassa. Yritysten tarjoamat erilaiset toimintamallit ja toimituskokonaisuudet mahdollistavat jokaiselle oman tavan toteuttaa omakotitalohaaveet. Rautiainen esittelee Kevätmessuilla erilaisia malleja ja kertoo, mitä kannattaa huomioida, kun vertailee talotoimittajia. Kimmo Rautiaisen puheenvuorot Kevätmessuilla perjantaina 8.4. klo 13 ja lauantaina 9.4. klo 13.30.

Suomen sisällä muutetaan nyt kehyskuntiin – kunnat esillä Kevätmessuilla

Etätöitä tehdään nyt entistä enemmän, mikä on vapauttanut ihmiset asumaan kauempana työpaikoista. Samasta syystä myös mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja hankitaan yhä enemmän sekä remontoidaan ympärivuotisiksi. Siinä, missä Suomen sisällä muutetaan entistä enemmän kehyskuntiin, suuntautuu muuttoliike ulkomailta isoihin kaupunkeihin.

”Isoissa kaupungeissa on liian vähän tontteja tai korkeammat hinnat, jolloin muutetaan kehyskuntiin. Korona-ajan ilmiönä on se, että pääkaupunkiseudun kunnissa on nähty muuttotappiota, ja voittajia ovat Tampere, Oulu, kehyskunnat ja maakuntakeskukset”, kertoo Rautiainen.

Kunnat ja kaupungit ovat Kevätmessuilla laajasti edustettuina. Mukana on yhteensä 15 kuntaa tai kaupunkia: Helsingin kaupunki, Hirvensalmen kunta, Juvan kunta, Kangasniemen kunta, Karkkilan kaupunki, Kuopion kaupunki, Loviisan kaupunki, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Mäntyharjun kunta, Orimattilan kaupunki, Pertunmaan kunta, Puumalan kunta, Sysmän kunta, Taivaanranta-tontit sekä Vihdin kunta.

Lisätietoja:

Marissa Rämänen, tiedottaja, Messukeskus, marissa.ramanen@messukeskus.com, puh. 0440467220

Kimmo Rautiainen, johtaja, Pientaloteollisuus PTT ry, kimmo.rautiainen@rakennusteollisuus.fi, puh. 09 1299 274

Kevätmessut Helsingin Messukeskuksessa 7.–10.4.202. Kevätmessut kattaa tapahtumat Asu & Remontoi, Kevätpuutarha, OmaMökki, Sisusta sekä Lähiruoka & Luomu. Osittain samaan aikaan (9.–10.4.) erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma.

Aukioloajat: to-la klo 10–18, su klo 10–17

Liput ennakkoon edullisemmin verkosta: https://shop.messukeskus.com/fi/ 

kevatmessut.fi | IG: @kevatmessut_official | FB: Kevätmessut | #Kevätmessut2022 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus |  | twitter.com/messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme