Vaasan kaupunki - Vasa stad

Onkilahden yhtenäiskoulu på förslag till det europeiska #BeActive-idrottspriset

Jaa

Onkilahden yhtenäiskoulu är tillsammans med två andra finska skolor på förslag till #BeActive-priset. Skolan har ordnat mångsidiga aktiviteter för att få med så många elever som möjligt i den gemensamma verksamheten, oberoende av bakgrund och nivå.

Motionsverksamheten vid Onkilahden yhtenäiskoulu har på senare år utvecklats aktivt genom olika fysiska aktiviteter och samarbete med föreningar. Man har i skolan satsat på mångsidig rastmotion och pausgymnastik, och lärarna har också uppmanats att använda mer funktionella undervisningsmetoder. Eleverna har även uppmuntrats att motionera på fritiden.

Olika jippon och Skolan i rörelse-teamet

Genom olika jippon som eleverna ivrigt har deltagit i har man skapat en energisk och inspirerande atmosfär. En höjdpunkt innevarande läsår har varit ett dansevenemang på skolgården, vilket letts av Marco Bjurström. Motionen har skapat en positiv sammanhållning bland de cirka åttahundra eleverna i skolan.

- Vi har fått affischer samt via Instagram fungerande sätt att informera. På det här sättet når vi ut till så många enskilda elever som möjligt så att de kan komma med i skolans stora gemenskap och rörliga vardag. Allt det som vi har fått till stånd har åstadkommits utan något större ekonomiskt bidrag, säger lärare Laura Andersen.

I Onkilahden yhtenäiskoulu finns ett Skolan i rörelse-team som består av 2 gymnastiklärare och 14 elever. Teamet bidrar till att främja och utveckla skolans idrottskultur. Genom att lyssna på och involvera skolans egna teammedlemmar har man fått många idéer. Skolan samarbetar med t.ex. skolhälsovården samt med de lokala idrottsföreningarna och läroanstalterna.

- Den omfattande verksamheten kräver tid och arbete, men vi utvecklar vår verksamhet med entusiasm och i små steg, sakta men säkert. Vi delar gärna med oss av idéer så att även andra ska kunna införa dem i sina skolor. Vi tror starkt på att samarbete och innovationer ger resultat, konstaterar Andersen. 

Europeiska idrottsveckan firas 23–30.9.

#BeActive-priset är en del av Europeiska idrottsveckan som firas i slutet av september. Även två andra finska skolor är på förslag: Jyrängön koulu i Heinola och Minna Canths skola i Kuopio. Genom att dela ut priset önskar Europeiska kommissionen poängtera Europeiska idrottsveckans lokala prägel och lyfta fram de bästa metoderna från olika håll i Europa.

Idrottsveckan är Europeiska kommissionens initiativ för att öka fysisk aktivitet i Europa. Finalisterna och vinnaren premieras på #BeActive-galan som ordnas i Sofia i Bulgarien i höst. I urvalskriterierna betonas kreativitet, kostnadseffektivitet och effektivitet.

Yhteyshenkilöt

Lärare Laura Andersen, Onkilahden yhtenäiskoulu, tfn 044 527 2389, laura.andersen@edu.vasa.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme