Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Onko kuluttajien optimismille katetta – Danske Bankin Kotitalouskatsaus ennustaa kuluttajien vuotta

Jaa

Danske Bank ennakoi kotitalouksille myönteistä vuotta 2021, jos koronarokotukset vahvistavat talouden kehitystä. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien luottamus talouteen on korkeimmalla tasollaan kahteen vuoteen.

Kotitalouksien kasvavalle optimismille on katetta, jos koronarokottaminen onnistuu odotetusti. Danske Bankin Kotitalouskatsaus 2021:n mukaan suomalaisten tilanne on keskimäärin edelleen hyvä.

Kotitalouksien taloustunnelmia heijastava Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattori parani rajusti tammikuussa. Tilastokeskuksen aamulla julkistamassa mittauksessa luottamus sai arvon -0,9, mikä ylittää jo selvästi pitkän aikavälin keskimääräisen tason ja oli korkein lukema yli kahteen vuoteen.

”Kotitalouksille työllisyys on ydinkysymys, ja työttömyyden nousu on toistaiseksi ollut ennakoitua vähäisempää. Koronaepidemia kohtelee kuitenkin väestöryhmiä eri tavoin. Eniten kriisi on koskettanut taloudellisesti yrittäjiä ja palvelualoilla työskenteleviä. Danske Bank ennustaa työttömyyden nousevan vielä alkuvuodesta jonkin verran, mutta kääntyvän selvään laskuun, kun rokottamisessa päästään eteenpäin”, sanoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Palkansaajien ostovoima nousee sopimuskorotusten ja hitaan inflaation tukemana.

”Ennustamme ansiotason nousevan 2,5 prosenttia vuonna 2021. Viime vuonna korona painoi hintojen nousun lähes nollaan, mutta vuonna 2021 inflaatio elpyy kohti tavanomaisempaa tahtia. Sosiaaliturvamaksujen ja kunnallisverojen korotukset nipistävät osan ostovoiman kasvusta.”

Korot pysyvät matalina

Suomalaisten kotitalouksien keskeinen omaisuus on edelleen omistusasunto, jota on rahoitettu asuntolainalla. Asuntovelallisille tuleva vuosi on armollinen, sillä korot pysyvät matalla tasolla. Appelqvistin mukaan useita vuosia jatkunut matalien korkojen aika ei ole saanut suomalaisia lisäämään velanottoaan merkittävästi.

”Vaikka matala korkotason voisi odottaa kiihdyttävän velkaantumista, ajoittui velkakannan nopein kasvuvaihe pääosin jo 2000-luvun alkupuolelle, jolloin korot olivat tuntuvasti nykyistä korkeammalla. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisten velkaantuneisuus on euroalueen keskitasoa korkeammalla, mutta yhä selvästi muita Pohjoismaita matalammalla.”

Danske Bank ennustaa asuntojen hintojen nousevan keskimäärin 1,5 prosenttia.

”Koronasta huolimatta kotitalouksien asunnonostohalut ovat olleet koholla. Hintojen nousu painottuu pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin.”

Vuonna 2020 sijoittamisen suosiota kasvattamaan kehitetty osakesäästötili tuli käyttöön tammikuun alussa. Vuosi oli kuitenkin vaihteleva koronakriisin käynnistymisen jälkeen.

”Viime vuonna osakemarkkinoilla nähtiin vuoristorataa, mutta koko vuoden osalta tuotot kohosivat hyviksi. Osakkeiden lyhyen aikavälin tuottoja on vaikea ennustaa, mutta vuoden 2021 osalta nousuvaraa löytyy, jos rokotukset saadaan maaliin odotetusti ja yritysten tulokset elpyvät. Riskitöntä tuottoa ei negatiivisten korkojen ympäristössä löydy.”

Danske Bankin kotitalouskatsaus 2021

Asuntojen hinnat nousevat 1,5 prosenttia pääkaupunkiseudun imussa.

Työttömyys nousee 8,0 prosenttiin. Työttömyys on noussut koronakriisin aikana, vaikka varsinaista massatyöttömyyttä ei ole koettu. Voidaankin sanoa, että työllisyys on kehittynyt ennustettua paremmin.

Ansiotason nousu kiihtyy 2,5 prosenttiin. Tahti ylittää selvästi kuluttajahintojen nousun, eli lähtökohtaisesti ostovoima paranee.

Markkinakorot pysyvät matalalla. Markkinoilla hinnoitellaan juuri nyt negatiivisen korkotason jatkuvan useiden vuosien ajan eteenpäin. Varmaa se ei toki ole.

Osakkeiden lyhyen aikavälin tuottoja on vaikea ennustaa, mutta vuoden 2021 osalta nousuvaraa löytyy, jos rokotukset saadaan maaliin odotetusti, ja yritysten tulokset elpyvät. Riskitöntä tuottoa ei negatiivisten korkojen ympäristössä löydy

Yhteyshenkilöt

Jukka Appelqvist, ekonomisti, 044 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Yhdysvaltojen osuus osakekaupoista pysyi poikkeuksellisen suurena – kauppa Gamestopin osakkeella kiihtyy taas myös Suomessa2.3.2021 07:00:00 EETTiedote

Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekaupasta poikkeuksellisen suuri osa tehtiin Yhdysvalloissa, jossa kauppa Gamestopin osakkeella kiihtyi jälleen helmikuun lopussa. Danske Bankin kaikkien asiakkaiden kaupoista tehty vertailu osoittaa, että Gamestopiin sijoittaneista 75 prosenttia on tappiolla. Suomalaiset ovat sijoittaneet Gamestopiin eniten asiakasmäärään suhteutettuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme