Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Onko purentakiskosta hyötyä päänsärystä kärsivälle potilaalle?

Jaa
Tutkimuksissa on havaittu yhteys purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriöiden (temporomandibular disorders, TMD) ja päänsäryn välillä. Jopa yli puolet TMD-potilaista valittaa päänsärkyä. Purentakiskohoidosta on positiivisia kokemuksia ennen kaikkea jännityspäänsäryn lievittämisessä.

TMD on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille. TMD-oireita on jopa joka toisella ihmisellä, ja hoidontarvetta on 7–9 prosentilla suomalaisista TMD-potilaista. Hammassäryn jälkeen TMD on tavallisin pään alueen kiputila, jonka takia potilas hakeutuu hoitoon. TMD-oireet aiheuttavakin merkittävän terveysongelman.

– Ongelma on lisääntynyt viimeisinä vuosina. Tämä liittyy osaksi psykososiaaliseen kuormitukseen ja stressiin, joka on laajempi ilmiö yhteiskunnassamme, sanoo HLT, erikoishammaslääkäri Marika Doepel.

TMD:n oirekirjo vaihtelee leukojen niveläänistä kipuun. Kipu voi tuntua paitsi leukojen alueella myös päänsärkynä sekä kasvo- ja korvakipuna. Tutkimuksessa on havaittu, että lihasperäinen TMD voi kaksinkertaistaa jännityspäänsäryn riskin. Tänä vuonna päivitetty purentaelimistön kivun ja toimintahäiriöiden (TMD) Käypä hoito -suositus lanseerasi käyttöön uuden kansainvälisen diagnostisen menetelmän, jossa uutena diagnoosina on mukana TMD-peräinen päänsärky. Nyt hammaslääkärit kysyvät TMD-potilailta yhä tarkemmin erityisesti toistuvasta pääsärystä.

TMD-hoidon tavoitteena on kivun vähentäminen ja sen kroonistumisen estäminen sekä lihasten ja nivelten kuormituksen vähentäminen. Hoito voi olla yksinkertaisimmillaan potilaan informoimista ja omahoidon ohjeistusta. Jotkut potilaista tarvitsevat fysioterapiaa, lääkehoitoa tai purentakiskon.

Tutkimusten mukaan päänsärky, erityisesti jännityspäänsärky voi parantua tai helpottua TMD:n hoidolla.

Nukkuessa käytettävä stabilisaatiokisko on yleisin purentakisko. Sen käyttö näyttäisi vähentävän nivel- ja lihasperäisestä TMD:stä johtuvia oireita ja löydöksiä aikuisilla sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kiskohoito näyttäisi olevan yhtä tehokas kuin TMD:n muut aktiiviset hoitomuodot.

– Hammaslääkärin valmistavan yksilöllisen purentakiskon etuna on myös se, ettei se aiheuta mitään palautumattomia muutoksia suussa. Sitä voi siis käyttää huoletta, muistuttaa Marika Doepel.

Käypä hoito -suosituksessa kuitenkin huomautetaan, että markkinoilla vapaasti tarjolla oleviin ei-yksilöllisiin kiskoihin voi liittyä riskejä. Niiden käyttö voi auttaa akuutissa tilanteessa, mutta ne voivat aiheuttaa muutoksia purennassa tai jopa TMD:n pahenemista.

Lisätietoja:

HLT, protetiikan- ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Marika Doepel, marika.doepel@fimnet.fi, p. 0400 741 977

Käypä hoito -suositus: Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI

p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.

Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen6.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye