Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Onnea kaikille maailman opettajille

Jaa

Tänään torstaina 5.10.2017 juhlistamme Maailman opettajien päivää. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on noin 2000 lastentarhanopettajaa, 4100 opettajaa perusopetuksessa ja lukioissa, 850 opettajaa työväenopistoissa ja lähes 800 opettajaa ammatillisessa koulutuksessa.

Helsingin kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa kokeillaan useita erilaisia pedagogisia menetelmiä ja työvälineitä. Ne ovat myös ennakkoluulottomasti ottaneet haltuun koko kaupungin oppimisen ympäristönä. ”On upeaa nähdä kuinka rohkeasti helsinkiläiset opettajat kehittävät pedagogiikkaa ja jakavat osaamistaan”, iloitsee Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti muun muassa Siltamäen ala-asteella toteutetaan uudenlaista Fuse-pedagogiikkaa ja Maatullin ala-asteella kestävän kehityksen taitoja.

Vertaisoppimista Fuse-studiossa
Siltamäen koulu on yksi kuudesta helsinkiläiskoulusta, jotka käyttävät Fuse-pedagogiikkaa. Koulun Fuse-studiossa on kaikki tarvittavat materiaalit ja oppilailla on työvälineinä kannettavat tietokoneet. Studiossa oppilaille on tarjolla monenlaisia haasteita, kuten fysiikan ilmiöiden tutkimista peilien ja valon avulla, korusuunnittelua ja korujen valmistamista 3D-tulostimella, soittoäänien tuottamista matkapuhelimiin ja jopa kaiuttimien rakentamista.

”Fuse-studiossa opitaan yhdessä tekemällä. Oppilaat neuvovat toinen toisiaan ja opettaja auttaa tarvittaessa. Kukaan ei jää jumiin oman tehtävänsä kanssa, vaan aina voi kysyä neuvoa. Vertaisoppimista toteutetaan asiantuntijoiden avulla. Fuse-studiohaasteen ratkaistuaan oppilaasta tulee haasteen asiantuntija ja häneltä voi kysyä neuvoa haasteen suorittamiseen”, kertoo Siltamäen koulun rehtori Anna-Mari Jaatinen.

Kurkista videolta miltä Fuse-studion toiminta näyttää: https://www.youtube.com/watch?v=IXDdVdIsI3w&feature=youtu.be

"Kivoin tapa oppia ja tehdä töitä"

Maatullin ala-asteella on puolestaan kuukausittain Maatulli-päivä, jonka teema vaihtelee. Lukuvuoden ensimmäisessä Maatulli-päivässä aiheena oli liikunta, lokakuussa ilmastonmuutos ja marraskuussa demokratia. ”Oppilaat ovat äänestäneet tämän kivoimmaksi tavaksi oppia ja tehdä töitä. Meillä on osaava opettajakunta ja rohkeutta toteuttaa monenlaista. Teemapäivän jälkeen olemme väsyneitä, mutta onnellisia. Tästä porukasta saa olla ylpeä!”, iloitsee rehtori Heli Siljama.  

Tiistaina 3. lokakuuta Maatullin koululla vietettiin Green Power -päivää, johon osallistuivat myös koulun yhteistyökumppanit Kierrätyskeskus, Staran puutarhapalvelut ja VRJ Etelä-Suomi Oy:n edustajat. Sadekaan ei haitannut päivän viettoa. Päivän aikana oppilaat työstivät työpajoissa ympäristöaiheita opettajien ohjauksessa. Päivään sisältyi myös lähiympäristön siivousta, Suomi 100 vuotta -kukkapenkin rakentamista, Arboretumin perkaamista, ilmasto- ja kierrätysaiheisen taideteoksen työstämistä, ilmastotanssi ja alakoululaisten kymmenen ilmastotekoa. Green Power Dayn ja muiden teemapäivien anti ei jää yksittäiseen päivään, vaan kestävän kehityksen aiheita työstetään edelleen eri tavoin, esimerkiksi koulun blogissa.

Katso videolta mitä oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, 6.-luokkalainen Olavi Anttila ja luokanopettaja Sini Mustaniemi kertovat päivästä: https://youtu.be/XTSNylFpDoY

Onnea kaikille opettajille. Yhdessä kokeillen ja oppien luomme Helsingistä maailman vaikuttavimman paikan oppia.

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöstiedote: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 20.3.201820.3.2018 17:42Tiedote

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 20.3. kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-paatostiedotteet Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa päätettiin muun muassa: Esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa kaudelle 2018-2019 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tiistaina 20.maaliskuuta., että toimintakautena 2018–2019 esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa (edellisellä toimintakaudella 258), joista 198 (206) on kunnallisia päiväkoteja, 54 (48) yksityisiä päiväkoteja ja 1 (2) ostopalvelupäiväkoteja. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti kodin lähellä. Esiopetusta antavan päiväkodin johtaja tekee oman päiväkotinsa osalta esiopetuspäätökset. Yksityisten päiväkotien osalta päätöksen tekee varhaiskasvatusalueelle nimetty kunnallis

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 20.3.15.3.2018 14:29Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu ensi viikon tiistaina 20. maaliskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatus ja koulutus -toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-poytakirjat Esityslistalla on muun muassa seuraava esitys: Suomenkielisen lisäopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2018-2019 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että lukuvuonna 2018–2019 lisäopetuksen aloituspaikkoja varataan enintään 150 nuorelle kuuteen (6) ryhmään Helsingin kaupungin peruskouluissa ja Stadin ammattiopistossa. Lisäopetusta järjestetään seuraavissa kouluissa ja oppilaitoksissa: Pasilan peruskoulu (1 ryhmä) Käpylän peruskoulu (1 ryhmä) Myllypuron peruskoulu (1ryhmä) Stadin ammattiopisto (3 ryhmää) Helsingin lisäopetuksella on merkittäviä lapsivaikutuksia tarjotessaan aloituspaikan peruskoulunsa päättäneill

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme