Jyväskylän yliopisto

Onni Niemen gradu tarinallisten lehtijuttujen lopetuksista palkittiin

Jaa
Onni Niemi
Onni Niemi

Onni Niemen maisterintutkielma antaa uutta tietoa tarinallisten lehtijuttujen lopetusten sisällöistä, niihin liittyvistä työprosesseista ja Suomen parhaimpien tarinallisen journalismin tekijöiden työtavoista.

Media-alan tutkimussäätiö myönsi vuoden 2022 opinnäytekilpailun pääpalkinnon Jyväskylän yliopiston opiskelijan Onni Niemen maisterintutkielmalle ”Loppu on aina vähän kysymysmerkki”: pitkien tarinallisten lehtijuttujen lopetusten synty ja merkitys. Säätiö jakoi seitsemän stipendiä, joista Niemi sai suurimman, arvoltaan 2 000 euroa.

Uutisjournalismilla on yhä hegemoninen asema journalismin tutkimuksessa. Niemen mukaan onkin kannustavaa, että myös muunkaltaiseen journalismiin keskittyvän tutkimuksen arvo tunnistetaan. Media-alan tutkimussäätiön mukaan opinnäytekilvan aiheissa nousi esiin erityisesti journalismi eri muotoineen ja sisältöineen.

– Tarinallinen journalismi on edelleen vähän tutkittu kaistale Suomessa, vaikka suurten medioiden päivittäiset kärkijutut lukeutuvat hyvin taajaan kyseiseen genreen, Niemi sanoo.

Niemen mukaan on hienoa, että opinnäytekilpailun pääpalkinto uskallettiin myöntää tutkielmalle, joka keskittyy vain erittäin kapeaan osa-alueeseen – juttujen lopetuksiin.Tutkielma onnistui valottamaan aiemmin tutkimatonta aluetta.

Lopetukset kirjoitetaan usein kiireessä

Niemen maisterintutkielmassa tarkasteltiin tarinallisten juttujen lopetuksia kahdella eri metodilla. Tekstianalyysilla kartoitettiin, minkälaisista elementeistä tarinallisten lehtijuttujen lopetukset muodostuvat. Toimittajahaastatteluilla puolestaan selvitettiin, kuinka lopetukset syntyivät käytännössä ja mitä toimittajat lopetuksista ajattelevat.

Niemi tarkasteli tutkielmassa yhteensä 14 jutun lopetusta. Lopetukset valittiin seitsemältä toimittajalta, joita Niemi myös haastatteli tutkielmaansa varten.

– Gradun ehdottomasti parasta antia oli päästä keskustelemaan lopetuksista Suomen parhaimpien tarinallisen journalismin tekijöiden kanssa. He vaikuttivat aidosti kiinnostuneilta pohtimaan työtapojaan ja lopetusten merkitystä, Niemi kertoo.

Tutkielmasta nousee kolme päätulosta sisältöjen, työprosessien ja lopetusten merkitysten osalta. Ensinnäkin lopetusten sisällöissä korostuu toimittajan oma ääni. Toiseksi lopetukset syntyivät usein kiireessä, eikä niitä juuri editoitu varsinaisen kirjoitusprosessin jälkeen. Kolmanneksi toimittajat pitivät lopetusta erittäin tärkeänä osana juttua, koska se vaikuttaa siihen, minkälaiseen mielentilaan lukija jää jutun luettuaan. Lopetusten katsottiin kuitenkin syntyvän ”itsestään”, eikä niiden hiomiseen käytetty niin paljon aikaa kuin esimerkiksi juttujen aloitusten luomiseen.

Lisätietoja: Onni Niemi, 050 3066187, onni.niemi@gmail.com

Linkki graduun: ”Loppu on aina vähän kysymysmerkki”: pitkien tarinallisten lehtijuttujen lopetusten synty ja merkitys: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202206173463

Linkki MTS:n blogitekstiin gradun keskeisimmistä tuloksista:
Stipendiblogi: Lopetus määrää, minkälaiseen mielentilaan lukija jää – tarkastelussa tarinallisten lehtijuttujen lopetusten synty ja merkitys:https://www.mediaalantutkimussaatio.fi/tutkimukset/stipendit/stipendikilpailu/stipendiblogi-lopetus-maaraa-minkalaiseen-mielentilaan-lukija-jaa/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Onni Niemi
Onni Niemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistossa kehitetty ohjelmisto auttaa päätöksenteossa ja myös perustelee ratkaisuehdotuksensa26.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Monenlaiset algoritmit ohjaavat jokapäiväistä elämäämme yhä enemmän ja enemmän. Mutta mistä tiedämme algoritmien ohjaavan meitä oikeaan suuntaan? Jyväskylän yliopiston tutkijat kehittivät menetelmän, joka pystyy perustelemaan toimintaansa ihmiselle. Menetelmää voidaan soveltaa esimerkiksi terveydenhuollossa tai metsien hoidon suunnittelussa. Tulevaisuudessa pystymme entistä useammin käskemään algoritmeja perustelemaan toimintaansa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme