Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Oodin kirjajuhlat juhlistaa kirjallisuutta ja 4-vuotiasta keskustakirjastoa

Jaa

Oodin ensimmäiset kirjajuhlat järjestetään rakastetun keskustakirjaston 4-vuotisjuhlien alla 3.–4.12.2022. Oodi kutsuu kaikenikäisiä kaupunkilaisia seuraamaan juhlaohjelmaa, joka koostuu kärkinimien kirjallisuuskeskusteluista sekä Áilu Vallen rapkeikasta. Kirjajuhlat on lähtölaukaus kirjaston kirjallisuustapahtumia kehittävälle hankkeelle.

Syntymäpäiviään viettävä keskustakirjasto Oodi järjestää kirjajuhlat viikonloppuna 3.–4. joulukuuta. Kuva: Kuvio
Syntymäpäiviään viettävä keskustakirjasto Oodi järjestää kirjajuhlat viikonloppuna 3.–4. joulukuuta. Kuva: Kuvio

Kirjallisuus, musiikki, kuvitustaide ja pelikulttuuri ovat keskiössä kaksipäiväisissä kirjajuhlissa Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Kolmannen kerroksen Kirjataivaassa järjestetyissä keskusteluissa esiintyvät viikonlopun aikana Susinukke Kosola, Heikki Kännö, Monika Fagerholm, Linda Bondestam, Sirpa Kähkönen ja Mart Sander. Perjantaina 2.12. kuullaan Siri Kolua nuorten haastattelussa osana kirjajuhlien etkoja.

Lauantaina 3.12. Oodin kolmannen kerroksen lasten päädyssä luodaan ihmehahmoja ja supersankareita Maami Snellmanin ja Evianna Korhosen vetämässä sanataidepajassa.

Toisen kerroksen kaupunkiverstaalla puhutaan pelien ja kirjallisuuden kytköksistä. Aura Nurmi ja Tuukka Hämäläinen keskustelevat peleistä tarinankerronnan välineinä sekä pelien kirjallisuusvaikutteista.

Ensimmäisen kerroksen aulassa graafikko Jussi Karjalainen sekä kirjailija ja kuvataiteilija Heikki Kännö arvioivat kirjankansitaidetta leikkimielisessä kansiraadissa. Myös yleisö saa äänestää suosikkinsa kirjaston henkilökunnan valitsemien kansien joukosta.

Maijansalissa haetaan lauantaina yhteyksiä länsinaapuriin ja pohjoiseen. Ruotsalaiskirjailija Alex Schulman tulee vieraaksi englanninkieliseen haastatteluun. Inarista saapuu saamelainen rap-artisti Áilu Valle, joka esiintyy keikalla ja laululyriikkahaastattelussa. Häntä haastattelee suomeksi Niillas Holmberg Utsjoen kirjastosta etäyhteyden kautta. Oodi onnittelee samalla 140-vuotiasta Utsjoen Pedar Jalvi -kirjastoa.

Sunnuntaina 4.12. Oodin täyttää Outolan jäljittelemätön meininki. Rakastettujen Tatu ja Patu -kirjojen tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen vastaavat lasten kysymyksiin tekijähaastattelussa Maijansalissa. Kirjastossa toheloivat totta kai myös Tatu ja Patu.

Tapahtumaviikonloppu on maksuton ja kaikille avoin. Keskusteluja käydään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kirjaston kirjallisuustapahtumia kehitetään tavoittamaan uusia yleisöjä

Oodin kirjajuhlat aloittaa kirjaston kirjallisuustapahtumiin syventyvän Kirjataivas-hankkeen, jonka rahoittaa aluehallintovirasto. Hankkeessa tutkitaan erilaisia kirjallisuustapahtumien toteuttamisen tapoja ja niiden vaikutusta lukuintoon. Hankkeen tavoitteena on kehittää kirjaston kirjallisuustapahtumia yhdessä kirjaston kävijöiden, kirjallisuuden tekijöiden ja kirja-alan toimijoiden kanssa.

”Ei-kaupallisena kohtaamispaikkana kirjasto on ainutlaatuinen tila. Kirjaston toiminnan taustalla on ajatus tasa-arvoisuudesta ja inklusiivisuudesta. Haluamme vaalia monimuotoisuutta myös kirjallisuustapahtumissamme. Kirjataivas-hankkeessa meidän on mahdollista kokeilla monenlaisia konsepteja ja kehittää kirjallisuustapahtumiamme tavoittamaan yhä paremmin uusia yleisöjä lukemisen pariin”, Kirjataivas-hankkeen hankepäällikkö Niina Holm sanoo.

Tammikuussa 2023 käynnistyvät tapahtumasarjat kertovat kirjallisuuden historiasta, tulevaisuudesta ja moninaisuudesta. Hurmeen klassikot -sarjassa kirjailija ja ohjaaja Juha Hurme ruotii valitsemiaan suomalaisia kirjaklassikoita yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa. Ensimmäisessä tapahtumassa Hurme kohtaa elävän klassikon, Rosa Liksomin. Muita Hurmeen klassikkokirjailijoita ovat Sally Salminen, Runar Schildt ja Samuli Paulaharju.

Tapahtumissa huomioidaan myös käännöskirjallisuus ja kääntäjien työ sekä muun muassa Helsingin saamenkieliset ja vironkieliset asukkaat. Yhteistyö Tallinnan kaupunginkirjaston kanssa tuo vieraiksi "kahden kaupungin kirjailijoita”, jotka kulkevat Suomenlahtea edestakaisin fyysisesti tai henkisesti.

Pääosin Oodissa järjestettävillä tapahtumilla valaistaan myös kirjallisuuden marginaalisempia lajeja ja ilmiöitä. Näkyvyyttä saavat muun muassa kirjallisuutta, taidetta ja teknologiaa yhdistelevä esinerunous, laululyriikat sekä kansi- ja kuvitustaide.

”Kirjallisuus on valtavan paljon muutakin kuin perinteisiä paperikirjoja ja tätä monipuolisuutta haluamme tuoda Kirjataivas-hankkeen tapahtumissa esiin. Esimerkiksi runoilija Susinukke Kosolan vetämissä työpajoissa kirjallisuutta ajatellaan teknologian kautta. Runoutta voi printata vaikka 3D-tulostimella,” Niina Holm kertoo.

Oodin kirjajuhlien ohjelma kokonaisuudessaan

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Informaatikko Niina Holm
Keskustakirjasto Oodi / Kirjataivas-hanke
niina.holm@hel.fi
040 192 5181

Viestintäasiantuntija Soila Leppäkangas
Helsingin kaupunki / kulttuuri ja vapaa-aika
soila.leppakangas@hel.fi
040 124 6711

Kuvat

Syntymäpäiviään viettävä keskustakirjasto Oodi järjestää kirjajuhlat viikonloppuna 3.–4. joulukuuta. Kuva: Kuvio
Syntymäpäiviään viettävä keskustakirjasto Oodi järjestää kirjajuhlat viikonloppuna 3.–4. joulukuuta. Kuva: Kuvio
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.


* * *

Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa.

Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuuri- ja mediakeskittymää. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen julkisen kaupunkitilan aivan Eduskuntataloa vastapäätä.

Helsingin keskustakirjasto Oodi
Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
www.oodihelsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme