Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Oodin tekoälysovellus Obotti etsii asiakkaalle luettavaa

Jaa

Helsingin keskustakirjasto Oodissa on otettu käyttöön kirjansuosittelijarobotti, joka auttaa löytämään kiinnostavaa luettavaa. Helppokäyttöinen Obotti-mobiilisovellus suosittelee jokaiselle oman maun mukaista kirjallisuutta Oodin hyllystä. Obotti on yksi esimerkki Helsingin kaupungin tekoälykokeiluista, joilla halutaan parantaa palveluita.

Obotti-mobiilisovellus yrittää etsiä asiakkaalle sellaisia kirjoja, joita hän ei muuten tulisi löytäneeksi.
Obotti-mobiilisovellus yrittää etsiä asiakkaalle sellaisia kirjoja, joita hän ei muuten tulisi löytäneeksi.

Obottiin on teemoitettu kuusi erilaista hahmoa eli chatbottia, joilla on valmiiksi omat kiinnostuksen kohteet. Käyttäjä voi valita mieltymyksiään vastaavan hahmon, joka antaa suosituksia paitsi omien taipumustensa, myös käyttäjän tekemien valintojen perusteella.

Palvelu pyrkii suosittelemaan asiakasta kiinnostavia kirjoja, joita hän ei muuten löytäisi.

Obotti muuttuu valintojen perusteella

Sovellus oppii asiakkaan valinnoista ja tarjoaa jatkuvasti uutta aineistoa. Kokemus on vuorovaikutteinen, suositukset ovat käyttäjän näköisiä ja botteja voi kouluttaa mielensä mukaan. Obotilla on erilaisia persoonallisuuksia, joista jokainen sukeltaa Oodin aineistoon eri suunnasta.

Obotti toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja se suosittelee vain sellaista materiaalia, joka on sillä hetkellä lainattavissa Oodista. Obotin saa myös suosittelemaan pelkästään lasten ja nuorten aineistoa.

Obotti on HeadAI:n kehittämä, tekoälyä hyödyntävä mobiilisovellus, jota kuka tahansa voi käyttää Oodissa tai vaikka kotona. Sovelluksen voi ladata Google PlayStoresta tai AppStoresta

Tekoälyn käyttö palveluissa kasvaa koko ajan

Helsingin kaupungilla on käytössä monia vastaavia chatbotteja. Esimerkiksi pysäköintibotti on asiakaspalvelukanava, joka vastaa automaattisesti kellon ympäri pysäköintiä koskeviin kysymyksiin. NeRo-neuvolarobotti taas vastaa neuvoloiden asiakkaita mietityttäviin kysymyksiin jonottamatta.

Helsingin keskustakirjasto Oodi on kehittäjäkirjasto, jossa halutaan jatkuvasti luoda uusia ja inspiroivia tapoja saattaa ihmisiä aineiston äärelle. Obotti on kehittelyvaiheessa ja Oodissa toivotaankin siitä käyttäjäkokemuksia ja palautetta. Asiakaskyselyyn pääset tästä.

Kuva: Helsingin kaupunki - Maarit Hohteri

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Obotista:
kirjastonhoitaja Suvi Bergman
Keskustakirjasto Oodi Helsingin kaupunki
040 1843293 suvi.bergman@hel.fi
tai
kirjastonhoitaja Paula Laaksonen
Keskustakirjasto Oodi Helsingin kaupunki
040 1925423 paula.m.laaksonen@hel.fi

http://www.oodihelsinki.fi/

Helsingin kaupungin tekoälyjärjestelmistä:
ict-erityisasiantuntija
Romeo Pulli
040 5723995 romeo.pulli@hel.fi
Helsingin kaupunki

Kuvat

Obotti-mobiilisovellus yrittää etsiä asiakkaalle sellaisia kirjoja, joita hän ei muuten tulisi löytäneeksi.
Obotti-mobiilisovellus yrittää etsiä asiakkaalle sellaisia kirjoja, joita hän ei muuten tulisi löytäneeksi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.


* * *

Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa.

Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuuri- ja mediakeskittymää. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen julkisen kaupunkitilan aivan Eduskuntataloa vastapäätä.

Helsingin keskustakirjasto Oodi
Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
www.oodihelsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Cultural Centre Caisa celebrates its 25th anniversary by donating art to Helsinki residents27.7.2021 09:00:00 EEST | Press release

Cultural Centre Caisa is turning 25! To celebrate the anniversary, Caisa will donate art to Helsinki residents as a birthday gift. The gift package includes art workshops for children, teens, and adults of all ages; samba and a concert with modern Sami music; previews of community dance sculpture Bacteria by artist group Compañía Kaari & Roni Martin; and online performances. The art gifts will be shared with the public in August–November 2021.

Kulturcentret Caisa firar sitt 25-årsjubileum med en konstgåva till helsingforsarna27.7.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kulturcentret Caisa fyller 25 år! Jubileumsåret till ära skänker Caisa konst till helsingforsarna som födelsedagsgåva. Till gåvan hör konstverkstäder för barn, unga, vuxna och seniorer, samba och en konsert med modern samisk musik, förhandsföreställningar av konstgruppen Compañía Kaari & Roni Martins gemenskapliga dansskulptur Bakterien samt föreställningar på webben. Konstgåvorna äger rum under augusti–november 2021.

Kulttuurikeskus Caisa juhlii 25-vuotisjuhlavuottaan lahjoittamalla taidetta helsinkiläisille27.7.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kulttuurikeskus Caisa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Caisa lahjoittaa helsinkiläisille taidetta synttärilahjaksi. Lahjapakettiin kuuluu taidetyöpajoja lapsille, nuorille, aikuisille ja seniorille, sambaa ja modernin saamelaisen musiikin konsertti, ennakkoesityksiä taiteilijaryhmä Compañía Kaari & Roni Martin yhteisöllisestä tanssiveistoksesta Bakteeri sekä esityksiä verkossa. Taidelahjat toteutetaan elo-marraskuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme