Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Opas rantaeroosiosta ja sen torjunnasta on valmistunut

Jaa

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa on valmistunut ”Rantaeroosio ja sen torjunta” -opas, joka on suunnattu erityisesti yksityisten rantojen kunnostusta suunnitteleville henkilöille sekä vesistöjen kunnostushankkeiden vastuuhenkilöille. Opas on laadittu Kyrönjoen neuvottelukunnan sekä Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen yhteistyönä.

Kansikuva: Rantaeroosio ja sen torjunta. Opas 1/2022 ELY-keskus
Kansikuva: Rantaeroosio ja sen torjunta. Opas 1/2022 ELY-keskus

Virtaavan veden aiheuttama eroosio eli maaperän kuluminen ja irtautuneen maa-aineksen kulkeutuminen sekä kasautuminen ovat luonnollisia prosesseja, jotka voimistuessaan voivat kuitenkin aiheuttaa haittoja rakennetuilla ja viljellyillä alueilla. Veden kuluttamat ja jyrkentyneet rannat voivat olla alttiita sortumille, jotka voivat aiheuttaa vahinkoja rantojen rakennuksille, teille tai viljelysmaalle.

Oppaassa esitellään haitalliseksi muodostuneen rantaeroosion torjunnan keinoja ja luonnonmukaisia eroosiosuojausmenetelmiä, joita ovat muun muassa epävakaiden rantatörmien vahvistaminen kiviverhoilulla tai istuttamalla jyrkentyneelle rannalle maaperää sitovaa kasvillisuutta.

Opas " Rantaeroosio ja sen torjunta" on julkaistu Doria-palvelussa suomeksi ja ruotsiksi:

Lisätietoja verkossa:

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

  • Vesitaloussuunnittelija Katriina Keto, puh. 0295 027 776
  • Ryhmäpäällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesitaloussuunnittelija Katriina Keto, puh. 0295 027 776

Ryhmäpäällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kansikuva: Rantaeroosio ja sen torjunta. Opas 1/2022 ELY-keskus
Kansikuva: Rantaeroosio ja sen torjunta. Opas 1/2022 ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven säännöstelypadon kunnostaminen ja kalatien rakentaminen alkaa20.5.2022 09:55:36 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kunnostaa Jääskänjärven (Alavus) säännöstelypadon betonirakenteita sekä säännöstelyluukun. Samalla padon länsipuolelle aukaistaan tilapäinen juoksutusväylä, jotta kunnostustyöt pystytään tekemään kuivatyönä säännöstelyn vaarantumatta. Kunnostustyön jälkeen juoksutusväylään rakennetaan kalatie. Urakoitsijana toimii RAPinsto Oy. Työn aikana vedenpinta pyritään pitämään normaalilla korkeudella, mutta vedenpinnan vaihtelut saattavat olla normaalia suurempia.

Asfalteringen och vägmärkningsarbetet inleds i maj i de österbottniska landskapen (landskapen i Österbotten)5.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Enligt uppgifterna just nu inleds beläggningsarbetet sommaren 2022 i NTM-centralen i Södra Österbottens område under vecka 20. I NTM-centralen i Södra Österbottens område beläggs cirka 150 kilometer väg i de redan konkurrensutsatta entreprenaderna för Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Peab Industri Oy är beläggningsentreprenör.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme