Kirjapaja

Opas vitamiinien ja kivennäisaineiden viisaaseen käyttöön

Jaa

Reijo Laatikaisen uusi kirja Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (Kirjapaja) selvittää, miten ja mistä saada sopivasti tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Mikä on niiden mahdollinen hyöty, haitta ja yksilöllinen tarve? Milloin vitamiinien ja suojaravinteiden liian vähäinen saanti on todennäköistä ja miten asia tulisi huomioida? Mitkä taas ovat liian suuren saannin vaarat?

Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät - Tunnista tarpeesi, valitse viisaasti
Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät - Tunnista tarpeesi, valitse viisaasti

Reijo Laatikaisen mukaan elämäntilanne, ruokavalio ja sairaudet vaikuttavat eri ravintoaineiden saantiin ja tarpeeseen. Normaalitilanteessa tavallinen runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä ruoka  ilman erityisiä hifistelyjä  on hänestä riittävä.

”Näin vältetään liian isot annokset ja saadaan terveellisestä ruuasta tulevat muut terveyttä edistävät aineet, kuten hyvät rasvahapot, kuitu ja fytokemiaalit”, Laatikainen sanoo. ”Myös suosituksen mukaisen ruokavalion voi toteuttaa niin, että jonkin yksittäisen ravintoaineen saanti jää liian vähäiseksi”, hän huomauttaa ja nostaa esiin folaatin, joka jää suomalaisessa ruokavaliossa usein liian vähälle:

”Esimerkiksi tummanvihreiden vihannesten sekä kaali- ja palkokasvien vähäinen käyttö voi johtaa liian vähäiseen folaatin saantiin, vaikka käyttäisikin verrattain runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasviksia sekä hedelmiä.”

Raskaana olevilla ja imettävillä, lapsilla ja ikääntyvillä on omia ravitsemuksellisia vaatimuksia. Lisäksi urheilu, erityisruokavaliot (kuten vegaaninen, planetaarinen tai ketogeeninen ruokavalio) sekä ruoka-aineallergiat ja monet sairaudet asettavat haasteita ja erityistarpeita, joita kirjassa käsitellään perusteellisesti.

”Pyrin kertomaan, mitä tutkimukset sanovat erilaisten ravintolisien tarpeesta ja haitoista eri tilanteissa. Siten tämä kirja poikkeaa useista vitamiineista ja hivenaineista kirjoitetuista kirjoista ja sosiaalisen median teksteistä, joissa keskeinen agenda on usein ollut markkinoida suoraan tai piilotetusti vitamiinivalmisteita tai muita ravintolisiä.”

”Vitamiinien ja kivennäisaineiden kohdalla enempi ei ole aina parempi” Reijo Laatikainen painottaa. ”Liika saanti voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa samankaltaisia haittoja kuin liian vähäinen saanti, jopa myrkytyksen tai muita vakaviakin sairauksia.”

Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija muun muassa suositun bloginsa kautta. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Herkän vatsan valinnat (2021), Verensokeri haltuun (2020) ja Taltuta lievä tulehdus (2019).

HUOM. tekijä kertoo kirjastaan kirjamessuilla su 31.10. klo 14 Vallisaari-lavalla. 

Reijo Laatikainen: Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät Tunnista tarpeesi, valitse viisaasti. Kirjapaja 2021. Kansi Anna Makkonen. Sid. ISBN 978-952-354-461-1. Kl 59.34. Ilmestyy 30.10.

Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Reijo Laatikainen |reijo.laatikainen@booston.fi | p. 040 717 1753 | @pronutritionist (Twitter)

Arvostelukappaletilaukset:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät - Tunnista tarpeesi, valitse viisaasti
Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät - Tunnista tarpeesi, valitse viisaasti
Lataa
Reijo Laatikainen
Reijo Laatikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Itälahdenkatu 27 A
00210 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Muistelmat poliittisesta lähihistoriasta ja Keskustan sisäpiiristä30.9.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Keskustan kuiskaaja -teoksessa (Kirjapaja) Timo Laaninen kertoo vuosistaan politiikassa, keskustan taustavaikuttajana ja puolueen pitkäaikaisena luottomiehenä. Hänen matkaansa 1970-luvun koululaispolitiikasta viime vuosiin mahtuu paljon: poliittisia voittoja ja tappioita, ihmisiä, historiaan piirtyneitä dramaattisia hetkiä, ihanteita, arkea ja jalkatyötä. Suomessa on moni asia näinä vuosikymmeninä muuttunut, myös Suomen Keskusta.

KUTSUmuistutus Timo Laanisen KESKUSTAN KUISKAAJA -kirjan julkistamistilaisuuteen27.9.2021 08:51:09 EEST | Kutsu

Odotetut muistelmat: TIMO LAANINEN, KESKUSTAN KUISKAAJA – VUOTENI POLITIIKASSA. Julkistamistilaisuus on torstaina 30.9. klo 9.30 Suomen Keskustan tiloissa, Apollonkatu 11 a, 00100 Helsinki. Riikka Uosukainen haastattelee Timo Laanista. VP. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä: ilmo@kirjapaja.fi Lisätietoja, pdf- ja haastattelupyynnöt marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; 040 553 4757. Aamukahvitarjoilu klo 9:stä lähtien. Tervetuloa!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme